Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Tarlós István a népszavazásról és a kormányról

A népszavazás eredményével az emberek politikai ítéletet mondanak a kormány tevékenységéről – állítja Tarlós István. A népszavazás kampányfőnöke szerint – aki szerdán Szegeden tartott fórumot – a baloldali városokban erősebb az érdeklődés, mint a jobboldali településeken.
– Ki irányítja valójában ezt a népszavazási kampányt? Orbán Viktor vagy ön?
– Azt hiszem, mindegy, mert nem a személyes politikai haszonszerzés a cél, hanem az ügy. Ha holnap hatodrangú szereplővé is válnék, akkor is szolgálnám ezt az ügyet, mert hiszek benne.

Tarlós István szerint a miniszterelnök kezében van a döntés Fotó: Schmidt Andrea

– Az SZDSZ mégis választ vár. Elemzők szerint, míg ön a mérsékeltebb és a csalódott szocialista szavazókat, addig Orbán a saját táborát szólítja meg.
– Teljesen mindegy, hogy az SZDSZ mit feltételez ebben az ügyben. A Fidesz elnöke egyébként háromszáz parlamenti képviselő előtt már bejelentette, hogy ennek a kampánynak két vezetője van: Orbán Viktor és Tarlós István.

– A tandíjat, a kórházi napidíjat és a vizitdíjat érintő népszavazással kapcsolatosan már november óta járja az országot. Mi a tapasztalata?
– Visszakérdezek: ön szerint ki akar olyanért pénzt kiadni, amelyért már hosszú évtizedek alatt fizetett. Természetesen, egyre többen támogatják a népszavazás ügyét. Meglepő módon éppen a baloldali városokban növekszik erőteljesebben az érdeklődés.

– Ez az állítás nem csak a kampány része?
– A miniszterelnök őket csapta be, nem engem. Ugyanis nekik ígért baloldali érdekérvényesítést. Én eddig sem hittem neki, úgyhogy nem okozott meglepetést. Igaz, a népszavazásnak konkrét kérdései vannak, amelyekről az állampolgároknak szavazniuk kell, de ha a kormány politikáját nézzük, akkor a népszavazással bizony az emberek – közvetve – politikai ítéletet mondanak ki.

– A kormányszóvivő szerint pedig inkább közvélemény-kutatás.
– Daróczi szóvivőnek ezzel a kijelentésével sikerült lealáznia az egyik legrégebbi demokratikus alapintézményt, a népszavazást, és magát a népet is. Ez nagy merészség és óriási hiba volt.

Névjegy

Tarlós István 1948. május 26-án született Budapesten. Három gyermeke és két unokája van. 1990-ben az SZDSZ színeiben Óbuda-Békásmegyer polgármesterének választották. A pártból kilépett, ennek ellenére mindig újraválasztották a III. kerületben. 2006-ban a budapesti főpolgármester- választáson alig több mint egy százalékkal maradt el a győzelemtől. Jelenleg a Fidesz népszavazási kampányának vezetője.  
– Mit várnak egy eredményes népszavazástól?

– Ezt Gyurcsány Ferenctől kell megkérdezni, mert az ő kezében van a döntés. Ha bölcsen dönt, akkor saját és pártja politikai jövőjét mentheti meg. Ha azonban a tőle megszokott agresszivitással, helytelenül cselekszik, akkor ezzel hosszú időre meghatározza a baloldal sorsát.

– Többen állítják, ha a vizitdíjat eltörlik, azt a háziorvosok sínylik meg. Nem mérték fel, hogy mindez mivel járna?
– Ez az uszítás egyik alantas formája. Ne felejtsük el, hogy a kormány és a kormány által uralt parlament jelentős forrásokat vont el a háziorvosoktól. Most pedig éppen ők hozakodnak elő azzal, hogy ha a betegek nem pótolják a kormány által elvont pénzeket, akkor összeomlik a háziorvosi praxis? Aki ilyeneket mond, az egyetlen úri kaszinóban sem lehet tag.

– Apropó, pénz. Mennyit szánnak erre a kampányra?
– A Fidesz vezetőivel abban állapodtam meg, hogy szabadon kommunikálhatok, és nem kell gazdasági dolgokkal foglalkoznom. Annyit mondhatok, hogy az ötvenszázalékos támogatottságú Fidesz kampánya kevesebbe fog kerülni, mint az egyszázalékos SZDSZ-é.

Olvasóink írták

 • 5. valaki 2008. február 01. 17:03
  „Hű , de jó a stílusod " maci 52 " ! Betyár jó magyar tanárod lehetett!”
 • 4. maci52 2008. február 01. 14:52
  „Nemtán arra gondolsz ahol az anyósa az elnök?Csónakos barátom nyilván valami maszopos-komcsi ivadék,aki berezelt egy esetleges változástól,mert akkor kiesik a csöcs a szátokból.Lehet hogy te is abból élsz amit mások vérrel-verítékkel megkeresnek,párt társaid meg "igazságosan" elosztanak.”
 • 3. alma 2008. február 01. 11:45
  „Oda ne rohanjak már ettől a nemes gesztustól! És mennyit lop ugyanezen szervezetektől azzal, hogy emeli az adót, a gázt a villanyt, a közlekedést, az egészségügyi ellátást?
  Nesze semmi fogd meg jól!
  Ez csak a nagyon egyszerű embereknek vigasz!!!”
 • 2. csonakos 2008. február 01. 10:01
  „Akkor maci52 tedd hozzá azt is, hogy a fizetését civil szervezeteknek adja egész évben! Látod, igy hazudtok ti!”
 • 1. maci52 2008. február 01. 07:36
  „96 milliót vitt haza Gyurcsány,ez igazán boldoggá tesz,annyira örülök neki hogy a saját maga cégét ilyen Qrva jól irányítja,az országra sajna nem jut ideje.Ebből remélem kitudja fizetni a 300 pengőt,vagy a királyi felcser ingyé kezeli.Nézzetek más újságot,azok a valóságot írják.Mivel Szeged egy ősi vörös város,Komócsin-Botka privilégium,a DM is alárendelt szerepet tölt be.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török Márk – másodfokon is két félév eltiltás

Másodfokon is két félévnyi kizárással sújtották Török Márkot csütörtökön. Az EHÖK-elnök bíróságon… Tovább olvasom