Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Tarolnak a lábtoll-labdások

Pusztaszer - Országos bajnok lett a szeptemberi jánoshidai versenyen a pusztaszeri serdülő lábtoll-labda-csapat. A felnőtt, az ifi és a gyermek korosztályban is szép eredményeket értek el az utóbbi években. Három pusztaszeri diák még az országos válogatottba is bekerült.
– A lábtoll-labda Kínából terjedt el, ott manapság is sokan játsszák a parkokban – hallottuk Vágó Tibortól. A pusztaszeri általános iskola testneveléstanára tíz évvel ezelőtt hallott először erről a sportágról, amikor az országos szövetség elnöke bemutatkozott egy televíziós vetélkedőben. Telefonon megkereste, és tőle rendelte meg első labdáját. A játékszer négy félbe vágott lúdtollból áll, amelyeket egy gumitalpba állítanak. A talp alatt 5–7 papírkorong mozgása adja a labda rugalmasságát, amely 1,5 dekagramm súlyú.

Országos bajnok lett a szeptemberi jánoshidai versenyen a pusztaszeri serdülő lábtollaslabda-csapat. Fotó: DM/DV
Országos bajnok lett a szeptemberi jánoshidai versenyen a pusztaszeri serdülő lábtollaslabda-csapat.
Fotó: DM/DV

A játék lényege, hogy a labdához csak lábbal lehet hozzáérni, úgy kell átrúgni az ellenfél térfelére. A csapatokat három-három játékos alkotja. Pusztaszeren közel 30-an járnak rendszeresen az edzésekre: gyerek, serdülő, ifi és felnőtt kategóriában is indulnak a versenyeken. Eredményeik figyelemreméltók. Csak a legutóbbiakat említve: szeptember 24-én, a serdülő lábtoll-labda országos versenyen Jánoshidán a Bárkányi Márk, Dékány Dávid, Fehér Zsolt alkotta csapat bajnok lett. A gyerek lány páros, Szabó Luca és Szeri Boglárka a szeptember 3-i újszászi kupáról tért haza ezüstéremmel. A szeniorok, Pigler Tamás, Tóth Zoltán és Vágó Tibor pedig a júliusi bólyi országos bajnokságon állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A pusztaszeri lábtoll-labdások külföldi rendezvényeken is részt vesznek, jártak már Szerbiában és Szlovákiában is. Három játékos – Gyapjas Adrienn, Dékány Dávid és Terecskei Róbert – pedig a magyar válogatottba is bekerült.

– Korábban is volt foci- és kézilabdacsapat az iskolában. Öt éve azonban csökkent a tanulók létszáma, ezért játszottunk egyre többet lábtoll-labdát. Ehhez kevesebb ember is elég, és a helyigénye is kicsi. A diákok a folyosón szünetekben és a tanteremben is tudnak gyakorolni – hallottuk Vágó Tibortól, akitől megtudtuk: sok türelem és kitartás kell ahhoz, hogy a megfelelő technikát elsajátítsák a játékosok. Speciális felszerelésre azonban nincs szükség. Bár már kifejlesztettek kifejezetten lábtoll-labdázáshoz használható cipőt: ennek laposabb a feje, mint az átlagos lábbelinek, így könnyebb vele eltalálni a labdát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol ház állott, most kőhalom

Sok lakóházat megrongált a hosszú ideig kitartó belvíz a bordányi tanyavilágban. A többségnek sikerült felújítania a házát, de akadnak olyanok is, akiknek erre nem futotta. Tovább olvasom