Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Tarolt a grafika a könyvárverésen

Szeged - Rekordszámú ritkaságot árvereztek a szegedi könyvaukción rendkívüli érdeklődés mellett. A legtöbb pénzért Rippl-Rónai rajzait kínálták. Szinte minden elkelt.
A tavalyi – pénzügyi világválság miatt – óvatos licitáláshoz képest most szombaton feltűnően sokan és sokat költöttek a hagyományos szegedi könyvárverésen. A legnagyobb vidéki aukción 120-an a helyszínen szálltak be az árharcba a három szegedi antikvárium – Antikház, Dekameron, Könyvmoly – félezer kiadványáért. A többségről csak sejteni lehetett, hogy gyűjtőt vagy fővárosi antikváriumot képvisel. A minden eddiginél több ritkaság felére már kezdés előtt vételi megbízás érkezett. Nátyi Róbert művészettörténész kalapácsütéssel szentesítette a legjobb ajánlatot.

Eplényi Gábor XVIII–XIX. századi, magyar történelmi témájú ritkaságokra licitált. Fotó: Miskolczi Róbert
Eplényi Gábor XVIII–XIX. századi, magyar történelmi témájú ritkaságokra licitált.
Fotó: Miskolczi Róbert

Rendkívül kevés, mindössze 30 tétel maradt parlagon. A legmeglepőbb eredmények a könyvesek melléküzemágaként emlegetett grafika kategóriában születtek. Egy 20 metszetet tartalmazó 1911-es mappa 80 ezer forintról indult, és 190 ezerért talált gazdára. A legnagyobbat egy szivarkagyárnak készült 1930-as reklámterv ugrotta: 20 ezerről 250 ezerre. A legnagyobb küzdelmet egy 1916-os hadiorvoslásról szóló évkönyvért vívták, ezzel 8 ezerről 55 ezerre tornázták fel az árát. A legmagasabbról, 250 ezer forintról Rippl-Rónai József 50 tusrajza került kalapács alá; indulóáron jutott hozzá egy fővárosi gyűjtő. Ugyancsak Pestre, antikváriumhoz került – ezért nyilván hamarosan ismét feltűnik egy aukción – Faludy György kötetben eddig nem közölt verskézirata.
Csongrád megyei közgyűjtemények, bár korábban eljöttek, idén nem vettek rész. Vásárolt viszont az Országos Széchényi Könyvtár és több megyei bibliotéka. A határon túlról a Vajdaságból és Erdélyből mutatkozott érdeklődés.

Tokió–Szeged tengely

Törzsvásárlónak számít Szegeden a Tokióban dolgozó pesti vegyészmérnök, Eplényi Gábor, aki 3-as tárcsával igyekezett lecsapni a XVIII–XIX. századi, magyar történelmi témájú ritkaságokat. Azt mondta, kizárólag befektetésnek a könyv is kockázatos, hiszen ő a 20 éve megszerzett útikalauzokon eddig több millió forintot bukott. A szegedi származású svájci műgyűjtő, Szabó Pál ezúttal eladott. Egyetlen remekműről árulta el, hogy az övé: Bél Mátyás 1735-ös történelmi munkáján adott túl 180 ezer forintért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Goodbye, Tisza Gyöngye!

Telt ház búcsúztatta szombat este a Tisza Gyöngyét. Az eredetileg étteremnek épült, majd a nyolcvanas évektől diszkóként működő Gyöngyét ugyanis átépítik. Tovább olvasom