Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Tarolt a vargányás kolbász Zsombón

Zsombó - A székely sütnivaló kolbász toronymagas győzelmét hozta a zsombói töltőverseny, ahol áfonyás, vargányás és szegfűszeges finomságokat is kóstolhattak a résztvevők.
20 csapat indult idén a zsombói Nagy B. Ferenc kolbász- és hurkatöltő versenyen. Az ötödszörre megrendezett megmérettetésen részt vett Zsombó testvértelepülése, a hargitai Orotva is – tőlük láttuk a legkülönlegesebb kolbászokat. Az egyikbe áfonyát, a másikba szárított vargányaport kevertek.

– Folyékony formában is hoztunk áfonyát, felénk nagyon népszerű növényről van szó. Mindenki döntse el maga, hogy szereti jobban, pálinkának vagy kolbászban – nevetett a csapat vezetője, Puskás Elemér.

A szomszéd asztalnál egy zsombói csapat fahéjat és szegfűszeget tett az ételbe. A legprofibb a 80 éves Kerekes István volt – a békéscsabai férfi 69 éve készíti, minden titkát ismeri ennek az ételnek. – 11 éves koromban a felnőttek háborúban voltak. Muszáj volt megtanulnom, azóta is megvan a hagyományos csabai kolbász receptem, ezt már sosem felejtem el – magyarázta a mester, aki testvérével elkészítette a falu kolbászát, és vállalta a zsűri elnökének szerepét is.

20 csapat vett részt idén a zsombói kolbász és hurkatöltő versenyen. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A hurkáról kevés szó esett a csapatok között, inkább a kolbász dominált. A legnagyobb vitát az váltotta ki, hogy kell-e bors ebbe a finomságba. Volt, aki azt mondta: a nyakát tenné rá, ettől a fűszertől szárazabb lesz a kolbász. Mások szerint nem elég a csípős fűszerpaprika, az ízek jobban összeérnek a borstól. Abban mindenki egyetértett, hogy a kömény elengedhetetlen. A fűszerek arányait a legtöbb asztalnál nem mondták el. – Egy bűvész sosem árulja el a titkait. Ha elmondanám, annak súlyos következményei lennének. Inkább pálinkát adok, de receptet nem – ilyen mondatokkal utasították el érdeklődésünket a csapatok.

Hajdú Lajostól, a rendezvény főszervezőjétől megtudtuk, körülbelül 300 kilogramm húst osztottak szét, dorozsmai hentesük alig győzte a munkát. A közösségi ház udvarán, kemencékben sütötték meg az ételeket, kolbász kategóriában az orotvaiak vargányása fölényes győzelmet aratott. Hurkában a Mihálffy-csapat bizonyult a legjobbnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszteret épít Algyő, megvették a plébániát

Megvette a plébánia portáját az algyői önkormányzat, és a templomhoz idomuló díszteret épít sétánnyal, szabadtéri színpaddal, szoborral. Tovább olvasom