Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Taroltak az állatvédők

Szeged - A megyében az állatvédelemmel foglalkozó közhasznú egyesületek kapták a legtöbb pénzt a magánszemélyek adójának 1 százalékából. Két toplistás szervezetet lapjaink is támogatnak. A listát az Orpheus Országos Állatvédő Egyesület vezeti.
Helyet cserélt az Orpheus és a Tappancs. Egy évvel ezelőtt a megyében a Tappancs Állatvédő Alapítványnak ajánlották fel a legtöbben a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát, közel 19 millió forint jutott az állatvédőknek. A második – értelemszerűen a 2006. évi jövedelmek 2007-es bevallását követően – az Orpheus volt 16 és fél millióval.
A 2007-es jövedelmekből viszont az Orpheust tüntette ki az adózók többsége azzal, hogy kedvezményezettként jelölték meg. Az összesítés csak a napokban készült el az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságán. Az Orpheus számlájára hamarosan átutalják az eddigi csúcsösszeget, a több mint 26 millió forintot.

Seres Zoltán, az Orpheus egyesület vezetője tőlünk tudta meg, hogy az első helyen végeztek. Örül, hiszen ez azt jelenti, hogy megérintette az embereket az a szemlélet, amelyet terjesztenek kiadványaikban, rendezvényeiken. Szerinte azért kaptak ilyen magas összeget, mert ugyan szegedi székhelyű a szervezet, de országos egyesületként működik. Mivel már két éve az Orpheus gondozza az Algyői út melletti ebrendészeti telepet, az összeg nagy részét az ottani körülmények javítására költik – válaszolta arra a kérdésre, mire fordítják a pénzt. Seres Zoltán azt mondta, érdemes megnézni a telepet: míg a kóbor állatokat még öt évvel ezelőtt elpusztították a volt sintértelepen, most gyógyítják – ivartalanítják – őket, és gazdát keresnek nekik. Tervezik, hogy nyugati mintájú állatrendőrséget hoznak létre, amihez persze megfelelő autópark is kellene.

Újra a négylábúak kapták a legtöbb felajánlást az 1 százalékokból Fotó: Schmidt Andrea
Újra a négylábúak kapták a legtöbb felajánlást az 1 százalékokból
Fotó: Schmidt Andrea

A Délmagyarország és a Délvilág által is támogatott Tappancs Alapítvány most a második helyre szorult 20 millió 175 ezer forinttal. Farkas Gabriella, az alapítvány elnöke azt mondta, azért kell különösen örülni ennek az összegnek, mert az egyre kisebb felajánlásokból jön össze. A Tappancs támogatói a kis keresetű emberek, akik 5-600 forintot kitevő 1 százalékaikat ajánlják fel az állatvédő alapítványnak (a magánszemélyek személyi jövedelemadójának 1 százaléka átlagosan 5 ezer forint). Nem nehéz helyet találni a pénznek: a menhely fenntartása, az állatorvos, a gyógyszer, az élelem egyre többe kerül.

A megyei harmadik helyezett az Újszülött Életmentő Alapítvány közel 11 millió forinttal. Kiadónk ennek a szervezetnek ajánlotta fel a 2007-es Presztízs-gála bevételét. Az APEH-től kapott információk szerint különben régiós szinten egy egészségügyi alapítvány végzett az első helyen, 107 millió forintot kapott.

Az alapítványoknak, közhasznú szervezeteknek azt követően, hogy megkapták az értesítést a felajánlott összegekről, 30 napon belül kell nyilatkozniuk arról, hogy nincs köztartozásuk. Majd újabb 30 napon belül utalják át számukra a pénzt.

Elaltattak egy kutyát

Éppen beszélgetésünk idején kellett elaltatni egy, a Tappancs által befogadott fiatal kutyát, amelyiket a menhely környékén találtak meg, és a fél lába hiányzott. Az életmentő műtét során derült ki, hogy a válla tele volt előrehaladott rákos daganattal, ezért még az is elképzelhető, hogy fájdalmában rágta le a saját lábát. Leírhatatlan, milyen szenvedéseken mehetett keresztül a szerencsétlen állat.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. Állat 2008. szeptember 15. 14:31
  „Csak egy kicsit elgondolkodtatónak...
  Nyilván maguknak okozták...
  http://www.netboard.hu/viewref.php?post=6222890”
 • 54. Zsuzsi10 2008. szeptember 14. 14:48
  „BHárcsak lenne több a kutyás, gyermekvédelmis, és egyéb szervezeteknek!

  Sosem lesz ebben az országban rend, ha egymás fülit rágjátok!

  A magyar mentalitás meg nagyon sötét és magánakvaló :(

  Nem kellene sajnálni senkitől az 1%-ot, főleg azért, mert mindenki a saját 1%-át ajánlja fel, oda, ahova akarja!”
 • 53. Macs 2008. szeptember 14. 12:55
  „Rvil,

  költsd gyógyszerre! Bocs!
  Ez a lehetőség arra van kitalálva, hogy egy, általad fontosnak tartott célra felajánlhasd. Miért nem él a lehetőséggel? A másik 1%-ot valamelyik egyháznak adhatott. Ezzel a lehetőséggel sem élsz?”
 • 52. rvil 2008. szeptember 14. 08:42
  „Milyen kedves gesztus lenne a kormányzattól ha egyszer az 1%-ot megtarthatnánk....:)”
 • 51. fagabi 2008. szeptember 13. 23:58
  „Itt korábban leszólták a bordói dog fajtamentést. Tettem fel két fotót az egyik mentett kutyáról. Tessék már elgondolkodni, hogy ki az, aki egy kutya kedvéért képes (azonnal) felutazni pld. Domaszékről Budapestre. És egy ilyen kutya kezelését utána megfinanszírozni.
  Azt a menhelyi fórumban elfelejtettem mondani, hogy azért állt így a foga a kutyának, mert el volt törve az állkapcsa, valószínű rúgástól.”
 • 50. fagabi 2008. szeptember 13. 23:36
  „Ide nem tudtam feltenni fotókat, de a DM tappancsos fórumába feltettem a lerágott lábú kutya fotóját, az legújabb bővítésünk, az állatorvosi kezelő jelen állapotában készült fotókat, és egy képet a készülő hűtőkonténerről. Sajnos nagy valószínúggel nem fogunk tudni kompresszort vásárolni hozzá - legalábbis piaci áron nem. Pedig nagyon kellene, hogy a havi áramszámlánk kevesebb legyen.

  Akit érdekel, és nem találja, a dm.hu vélemény, fórum menüpontban keressen rá az állatmenhely szóra”
 • 49. fagabi 2008. szeptember 13. 22:41
  „A 16-os hozzászólást nem a Tappancs írta

  A Tappancs Tanyán egy kutya ellátása havi 6000 Ft-ba kerül átlagosan. Ez fedezi az új állatok első ellátását, oltásait, ivartalanítását, gyógykezelését (sok köldöksérv és daganat műtét szokott lenni, ritkábban törések), a régiek évi újraoltását, vakcínákat, gyógyszereket, a menhelyen a szemétszállítás, villanyszámla, autó fenntartása, és némi élelmiszer árát, a dolgozók bérét, járulékait, az épületek állagmegóvó javításait, bővítését. Néha ilyeneket is venni kell, hogy benzimotoros fúkasza (és nem a legolcsóbbat vesszük, mert 3 hektárt kell nyírni), vagy kazáncsere.
  A menhely havi kiadása mindezekből, 1,4-1,5 millió Ft havonta. Villanyszámla pld. 70e Ft körül van, mert régi öreg mélyhűtőket vettünk, illetve kaptunk adományba, amik sokat fogyasztanak. De le kell fagyasztani az élelmiszeradományokat.
  2003-ban, amikor elkeztük, egy nagyobb cég igazgatója azt mondta, hogy egy olyan telep látatlanban 2millió havonta. Mi akkor rengeteg tárgyi adományokból kihoztuk 500 Ft-ból havonta. Igaz, akkor 30-40 kutyánk volt, most 240-270 havonta.”
 • 48. helyesbítés 2008. szeptember 13. 21:38
  „csiatt! Az tévedés, hogy a menhely az állatokat ketrecben tartja, Szegeden kennelekben vannak, kifutóval, és olyanok is vannak, akik szabadon élnek udvarban. A vitába nem szeretnék belefolyni, de ezt pontosítani akartam.”
 • 47. Bonca 2008. szeptember 13. 20:52
  „Szeretném felhívni a vitatkozók figyelmét arra, hogy az 1% az egyébként befizetett adóforintok 1%-a, nem külön adomány. Ha az adózó nem rendelkezik róla, marad a költségvetésben.
  Azt is gondolom, hogy minden polgárnak szíve joga azt a szervezetet megjelölnikedvezményezettként, aki neki szimpatikus avagy azt azügyet támogatni, amelyet fontosnak érez. Nem hiszem, hogy bárki, aki az állatvédelemnek ajánlja az 1%-ot feddést érdemelne...
  Egyetlen dolgot érdemes figyelembe venni, amikor rendelkezünk, hogy valóban arra használják-e, amire szántuk: csilli-villi szórólapokra avagy tényleges segítségre. A NégyMancs weblapján az általuk közzétett közhasznúsági jelentésben az áll, 70 millió forintot dm-kampányra költenek.
  A Rex pedig közli, 226 milliót értékpapírban őrizget...
  Egy beteg embereket segítő alapítványnál pedig azt látjuk, hogy a rendelkezésükre álló 50 milliót gyógyításra költötték.
  Egy állatvédelmi szervezetnél, akik pármilliát kaptak, egyidejúleg 200 kutya lakik...
  Egy másiknál, 300...
  Nagyon nem mindegy...
  Nézzétek meg a beszámolókat és ha azt látjátok, irodabérlet, alkalmazotti bárek, telefonszámlák, postaköltség ez meg az szerepel, gondolkodjatok el.”
 • 46. caramell 2008. szeptember 13. 20:06
  „Nos 10 adózóból 6 fel sem ajánlja az 1%-át... itt meg olyanok vagdaloznak, akik sztem életükben nem dolgoztak!

  Én elmentem nyugdíjba, de az 1%-om mindig odaadtam valakinek!

  Ne sajnáljátok a pénzt! Főleg azt ne, amit mások ajánlanak fel a saját 1%ukból!”
 • 45. zweistein 2008. szeptember 13. 19:06
  „44-esnek. Én például nem sértegettem senkit, sőt még - talán - konstruktív javaslataim is voltak (22., 31.)”
 • 44. justicia 2008. szeptember 13. 18:38
  „kivétel nélkül mindenkinek, primitiv barom magyar csürhe, itt csak egyre megy a játék szabájok és tisztelet nélkül egymást sértegetni meg kritizálni,minden tárgyilagosság nélkül..csak gratulálni tudok”
 • 43. olof 2008. szeptember 13. 18:23
  „Igazad van 42. a negymancs bizonyitando,hogy tenyleg allatvedo befogadhatna mind a 11374 tomott libat :-DD”
 • 42. Banánhinta Konszuela Hercegnő 2008. szeptember 13. 14:54
  „Ebben az országban az emberek hozzáállása a fő probléma ,az állattartás szempontjábol ,meg pláne.
  Általánosítani ,meg bunkó dolog.
  Ful ,azért mert a te szomszédod ilyen ,nem minden "állattartónak" büdös koszos a kutyája. (Vagy a domestos kampány hozzád is eljutott ,ha rádzéz a kutya fürödj domestosban :D)
  Szerintem mindenki foglalkozzon magával ,és nézzen utána pontosan mit müvelnek az adója 1 szaros százalékával.
  A bordeauxi mentést meg ne fikázza senki ,majd csak ha utánuk csinálja.
  Batman ...nem pedigrés bordeauxikat dobálnak ki te!!!
  Nagyon te!
  A Városban vandálkodo üvegtörö ,10c évesen picsarészeg pockok szülei nagymamái meg foglakozzanak inkább a leszármazotaikkal.
  A kutya szart meg mindenki szedje össze .
  Kukákat meg lehetne még felállitani a városban -fiatalok nem felgyujtani meg hazavinni-
  Az emberek is takarithatnának maguk után.
  De mivel csak emberek vagyunk akik felelössek az állatokért ,pláne a sajátjaikért... ez mind csak álom és mindenki inkább itt fikázza a másikat.
  Puszika mindenkinek és kellemes hétvégét.
  A négymancs kapja be ...a hátam .
  A tappancs meg az orpheus meg legalább nem baszogtat senkit és begyüjtik az állatokat...”
 • 41. Batman 2008. szeptember 13. 14:15
  „Mondod, hogy neked a Bordeauxi a kedven fajtád. Ez szép. A ajan lévő állatok pedig elsősorban nem Bordeauxik, hanem kemény korcsok.

  Aki állatbarát, annak minden állat egyforma, a pedigrés és a korcs egyaránt!

  Szerintem...”
 • 40. csiatt 2008. szeptember 13. 14:08
  „Ful: Akkor ezt megbeszéltük és a mondandóddal egyet értünk. A paneles kutyatartókat kell szidni, nem az ebrendészetet és menhelyet akik a befogadott állatokon próbálnak segíteni.

  36-os: akkor ajánlom figyelmedbe ezt a linket: http://www.ebrendeszet.hu/szeged/index.php?func=lista&allapot=1 Itt megtekintheted a közel 140 állat képét akiknek az elmúlt kis időben gazdit találtak az Orpheusnál. Tudod nem kéne a szezont és a fazont összekeverni. Van menhely és ebrendészeti telep. Az egyik válogathat a menhelyre bekerülő állatok között és azokat ketreceben tartja, ami meg nem tetszik átküldheti a telepre, ahol kötelesek befogadni, akár beteg, akár vad, amelyeket más lehetőség lévén néha el kell altatni. Nembeszélve a befogott kóbor kutyákról. Mi lenne a menhellyel, ha köteleznék az összes odakerülő állat befogadására ???
  Szóval a telepen ezért is van kevesebb kutya, mert nem tratani próbálják hanem gazdik keresnek nekik reklámokkal és kampányokkal. És ez értékelendő nem pedig becsmérelendő.

  Ezek szerint a gyermekvédelmiseket te lenézed, mert az árváknak családot találnak, de nem viszik saját házukba haza, míg az intézeteket preferálod, mert sokat befogadnak? Ezt így nem lehet mérni. És egyik sem lebecsülendő.”
 • 39. Bordeauxi Mentés 2008. szeptember 13. 14:07
  „A tenyésztőkön természetesen nem a szaporitokat értettem akik nekünk segitenek azok a szivükön viselik a bajbajuttt bordeauxikat és ahol tudnak segitenek.
  Kedves Zoltán nekem a saját pénzemböl engedd már meg légyszives,hogy azokon a kutyákon segitsek amin én segiteni akarok és tudok nekem a bordeauxi dogok álnak a szivemhez közel.persze ha tudnák és a zsebem engedné minden állaton segitenék.Neked kéne mint "állatvédő" a kisérleti telep elött álni és küzdeni érte,hogy szüntessék meg.(mostmár kereted is van rá) ha tudok segitek benne keress meg bátran nálatok ugyis van böven üres kennel oda beis lehet öket tenni esetleg.A témát részemröl lezártnak tekintem ha valakinek mondanivalója van és természetesen nem névtelenül keres meg keressen e-mailban.
  üdv:Gyevi Varga Zoltán”
 • 38. serzol- 2008. szeptember 13. 13:52
  „Bordeauxi mentés:

  A menhely szelektál a befogadott állatok között, a gyors segítségnél általában "teltház" van...

  Az ebrendészetre elütött, beteg, sérült, elvadult, mérgezett, kidobált, altatásra leadott állatok is kerülnek!

  A menthetetlen állatok szenvedéseit eutanáziával (altatással) lehet csak megoldani!

  A bevitt állatok 95%-a viszont kijuttatható, így van ez, mióta állatvédők üzemeltetik a telepet!

  2006 előtt 99%-ban elaltatták az állatokat, meg leadták domaszékre a kísérleti telepre (ahol te is laksz...)! Tényleg mentettél már ki a kísérleti állattenyésztő házból valaha is kutyát? Ott van 200 m-re tőled, Domaszéken!”
 • 37. kopp 2008. szeptember 13. 13:48
  „Tenyésztők támogatják az állatok védelmét?

  Kaszper Ágnes
  Szeged
  Tel: 0630 334 9354
  e-mail: bordeauxirescueagi@citromail.hu

  Büszke lehetsz... a tenyésztők miatt van ennyi szaporított állat!

  Buta...”
 • 36. Bordeauxi mentés 2008. szeptember 13. 13:41
  „Szia kedves Breki (névtelen)Bordeauxi dog mentésre visszatérve azt sem tudod,hogy mit jelent ki csinálja és miböl.Saját zsebböl csinálom,héhyány tenyésztö minimális támogatásából és nem kapunk milliókat minden kutyán segitünk ami ehez a fajtához tartozik.Jöhetnek a perek mert bizonyítani is kéne.És mielött mégegyszer a nevünket említed nézzél uttána,hogy mivel foglalkozunk.
  Tappancsnál pedig 270 kutya van csak akkor altatnak el kutyát ha nagyon beteg és jobb neki igy mig az Orpheusz az sintér telep náluk mindig van altalás és alig van kutya enyi a külünbség szerintem.
  Üdvözlettel :Gyevi Varga Zoltán 0620/572-5080”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 éves korig kötelezővé tennék a bukósisakot

Szeged - Lapinformációk szerint még az ősszel életbe lépnek a legújabb KRESZ-rendelkezések, melyek… Tovább olvasom