Délmagyar logó

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Taroltak kórusművekben a magyar zeneszerzők

Tóth Péter, az SZTE Zeneművészeti Karának dékánja, Gyöngyösi Levente és Balatoni Sándor alkotásait tartotta legjobbnak a nemzetközi zsűri az egész Európából beküldött, összesen 51 kóruszenei szerzemény közül - elnyerték az Európai Kóruszeneszerzői Díjat.
A versenyt az „Arany Hangvilla" utódjaként 2011/2012 óta az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat szervezi. A 2017/2018-as évadban harmadik alkalommal meghirdetett versenyre a kórusszövetség tagszervezetei közül 16 ország 17 kórusszervezete küldött be legfeljebb 3-3 pályaművet a cappella és kórusmű hangszerkísérettel kategóriákban: több mint negyven zeneszerző alkotását nevezték idén.

Az a cappella kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott át: Tóth Péter Mesedoboz című, nőikarra írt, és Balatoni Sándor férfikarra készült Cantate Domino darabját találta a legjobbnak. A hangszerkíséretes kategóriában Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabja kapta az első helyet.

A nyertes pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek, és a jövő nyári Europa Cantat fesztiválon, Tallinnban mutatják be őket nemzetközi kórusok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagy ajtajuk lesz, vagy ételük: 9 gyerekről gondoskodik az üllési nő

Vagy ajtajuk lesz, vagy ételük: 9 gyerekről gondoskodik az üllési nő
8 gyermekét és unokáját neveli egyedül Turcsik Dánielné. Az üllési asszony ha kell, egész nap a földeken dolgozik, vagy éppen mosogat - minden munkát elvállal, hogy a fiataloknak megfelelő életkörülményeket biztosítson. Tovább olvasom