Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Társasjátékkal tanulnak angolul

Szeged - Angol tagozatból Szegeden is több működik, a playschool módszerét azonban az egész országban egyedül csak az Arany János Általános Iskolában alkalmazzák. Tegnap elindult az első ilyen osztály.
Angol tagozatos általános iskola több is működik a városban, az idegen nyelv elsajátítását célszerű minél hamarabb elkezdeni. Az óvodából éppen csak kikerült gyermekek azonban még inkább játszanának tanulás helyett. Ezt ismerték fel az Arany János Általános Iskola nevelői, akik a Pécsi Tudományegyetem Angol Tanszékével együttműködve kifejlesztették az országosan egyedülálló playschool módszert.

– Az alsós kisdiákokra még jellemző a természetes utánzóképesség, ami megfelelően felhasználva jelentősen hozzájárul az idegen nyelv tanulásához – magyarázza Kissné Gera Ágnes, az iskola igazgatója.

A hét elején átadott playschool teremben ismerősként köszöntötték egymást és a tanárnőt a diákok, hiszen novembertől áprilisig minden szombaton találkoztak a bemutató foglalkozásokon. A jó viszony várhatóan tovább mélyül, hiszen másodikig heti négy órában tanulnak majd angolul, ez a harmadik évtől ötre emelkedik, ötödiktől pedig anyanyelvi lektor is foglalkozik velük.

Pádár Tímea nyelvtanárnő magyaráz a gyerekeknek a playschool teremben. Fotó: Karnok Csaba
Pádár Tímea nyelvtanárnő magyaráz a gyerekeknek a playschool teremben.
Fotó: Karnok Csaba

– Elsősorban a kommunikációra épül a módszer, mondókákat tanulunk, kör- és társasjátékokat játszunk a gyerekekkel. A tananyagot szócsoportok köré szervezzük, a nyelvi szerkezetek a szituációs játékok során mélyülnek el – mondja Pádár Tímea nyelvtanár. – Az Egyesült Államokból származó könyvek szövege az ismétlésre alapoz, ennek köszönhetően észrevétlenül is növelik szókincsüket a tanulók. A mesében szereplő figurák a manuális foglalkozások során elevenednek meg, a kisgyermek játék közben reprodukálja a tanultakat.

A gyerekek életkori sajátosságaival változik a módszer. A negyedik évfolyamtól a projektschool váltja a playschoolt. A szakasz fontos eleme, hogy integrálja a különböző tantárgyak során szerzett ismereteket. Kiemelt szerepet kap benne a környezet- és természetvédelem, az egészségnevelés, az angol szokások, hagyományok és kultúra megismerése.

Negyvenöt perc kellett a zárkózott kisfiúnak

– Amikor én tanultam angolul, még azt mondták, hogy ha nem tudsz valamit, inkább meg se szólalj – emlékszik vissza Kissné Gera Ágnes. – Ennek a módszernek pont az a lényege, hogy feloldja a gátlásokat. Az egyik foglalkozásra eljött egy kisfiú, aki megállt a szőnyeg szélén, és onnan figyelte a többieket. Hiába kérdeztük, nem szólt, nem lépett közelebb. Háromnegyed óra alatt fokozatosan eljutottunk oda, hogy a nagycsoportos fiúcska a többiekkel együtt ismételgette a mondókákat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finta tangára vetkőzik a Magic Boysban

Néhány hete rendszeresen gyúr, szoláriumba jár, és diétázik a Szegedi Kortárs Balett táncosa. Tovább olvasom