Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Társat kapott a szegedi nőstény sörényes farkas

Szeged - Egy, a rotterdami állatkertben idén született hím személyében párt kapott a Szegedi Vadaspark fiatal nőstény sörényes farkasa (Chrysocyon brachyurus).
A veszélyeztetett faj egyedeiből csupán százötven él európai állatkertben, s a ragadozó Magyarországon csak Szegeden látható - közölte Veprik Róbert igazgató hétfőn.

A két fiatal ragadozó egy év múlva éri el az ivarérett kort, s a gondozók reményei szerint ezt követően utódokkal örvendeztetik meg a Tisza-parti város állatkertjének látogatóit.

A sörényes farkas nőstényei évente egyszer tüzelnek, a párzási időszakot valószínűleg a nappalok hossza szabályozza. Dél-amerikai élőhelyén augusztus és október között, az északi féltekén fogságban október és február között párosodnak. A nőstény 65 napos vemhesség után egy-öt kölyköt hoz a világra. A fekete bundájú kölykök tömege születésükkor 340-430 gramm. Tízhetes korukra szőrük színe a kifejlett egyedekhez hasonlóan vörös lesz. A kicsinyek szeme kilencnapos korukra nyílik ki, négyhetesen pedig már megeszik a szülők által felöklendezett táplálékot.

A viselkedésük és táplálkozásuk alapján inkább a rókákhoz hasonlító sörényes farkasok Dél-Amerika síkságain, bozótos, füves, mocsaras területein őshonosak, számuk azonban rohamosan csökken. Ennek oka élőhelyük pusztulása - a füves puszták rendszeres felégetése - a sportvadászat és a befogás, ráadásul a baromfitartók is üldözik a ragadozót, mivel időnként néhány szárnyast is elragad.

A kutyaféle ragadozó nevét felborzolható fekete sörényéről kapta. Jellegzetessége még a hosszú lába, amely lehetővé teszi, hogy vadászat közben kilásson a magas fűből.

Nagy termete ellenére - testtömege meghaladja a húsz kilogrammot - kisebb gerinceseket, ízeltlábúakat, sőt növényeket is fogyaszt, de nem veti meg a tojást és a halat sem. Elsősorban éjszaka aktív, a nappalokat a sűrű aljnövényzetben pihenve tölti.

A sörényes farkasok párban élnek, közösen használják territóriumukat - amelynek határait vizeletükkel és székletükkel jelölik meg, - de egymástól függetlenül mozognak, vadásznak és pihennek.

Olvasóink írták

  • 2. andrisne 2009. október 27. 05:35
    „Nekem még sose volt szerencsém látni,csak a szag jelezte,hogy van ott valami.”
  • 1. nyomdasz63 2009. október 26. 11:57
    „A vadaspark LEGbüdösebb lakója(i) !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az őszi szünet

Szeged - Egy hétig igazoltan kerülhetik az iskolát a diákok: a hosszú hétvégével ugyanis… Tovább olvasom