Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Tartjuk-e a nagypénteki böjtöt?

Jézus halálának napja, nagypéntek szigorú böjti nap, de kevesen tartják be az előírásokat. A vendéglősök szerint ezért felesleges külön húshagyó menüt összeállítaniuk. A plébános azonban úgy gondolja, aki komolyan veszi a húsvétra való felkészülést, annak nem okoz gondot a mai napon mellőzni a húst a tányérjáról.
Nagypéntek a szigorú böjt ideje: Jézus halálának napján a hívőknek mellőzniük kellene a húst az asztalukról. A vendéglőkben és a menzákon azonban nagy a csábítás, mivel pusztán ennek a napnak a kedvéért nem kerülnek ki a különböző húsételek az éttermek kínálatából.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek nemigen vallásosak a nagypénteki böjttel kapcsolatban – mondta Kovács Zsolt csárdagazda. A Vendéglő a Régi Hídhoz tulajdonosa mindennap, így nagypénteken is húst fogyaszt majd hússal. – A forgalmunkon sem látszik visszaesés ezen a napon. Elenyésző azok száma, akik csak a nagyböjt kedvéért választanának valamit maguknak a vegetáriánus vendégek által is fogyasztható ételeink közül. A böjtölés – véleményem szerint – a húsvétnak már csak egy elméleti tradíciója, nem igazán divatos az emberek között – magyarázta. Az üzletvezetőt mégis arra kértük: ajánljon étlapjukról valami húsnélküli étket erre a napra azoknak, akik be akarják tartani az előírást. – Csőben sült mandulás brokkoli vaslapon sült gombával – vágta rá a tulajdonos, aki szerint ebben az étekben nemcsak a böjtölők, de még a zöldségeket kevésbé kedvelők sem találnának semmi kivetnivalót.

A Béke tanszék mai menüje sem nevezhető teljesen húshagyónak, bár Horváth Norbert üzletvezető tudta, hogy a mostani péntek a nagyböjt ideje. A főételek közül egyikben sem lesz hús, de az első fogás Jókai bableves. – Ha hús nélküli menüt állítottam volna össze, valószínűleg többen reklamálnának, mintha nagyböjt idején is szerepel hús a menükínálatban – magyarázta. A böjtölők kedvéért viszont a menzán egy külön tálon kívánják majd szervírozni a megfőtt sonkát, így mindenkinek az érzületére bízzák, azt belerakja-e vagy sem a levesébe. – Meg merem kockáztatni, hogy ma is ugyanannyi rántott szeletet adunk majd el, mint tegnap – tette hozzá az üzletvezető.

De mit mond és gondol az utca embere? A Fesztivál étteremben, a Dóm tér árnyékában költötte el tegnap ebédjét Kovács Marcell, aki csirkevagdaltat falatozott, láthatóan nagy megelégedéssel. – Szoktam templomba járni, és igen, hiszek istenben. De nem attól lesz igazán hívő valaki, hogy fogyaszt-e húst nagypénteken vagy sem – magyarázta evés közben. – Ez persze nem jelenti azt, hogy holnap akár ne rántott gomba legyen az ebédem, de ha valami húsfélére támad inkább gusztusom, akkor sem lesz lelkiismeret-furdalásom – mondta a 19 éves fiú.

A többi megkérdezett is hasonlóan vélekedett: attól, hogy a péntek böjti nap, nem mellőzik a húst napi menüjükből. Hevesi Brigitta pedig még azt is elárulta, ők már nagypéntek estéjén megfőzik a húsvéti sonkát, amiből elkészülte után bizonyosan eszik majd egy-két falatot.

Bableves és mákos guba

– A keresztre feszítés vetülete, hogy az ember a böjttel lemondjon olyan kényelmi dologról, mint a hús. Aki ezt komolyan veszi, annak nem lehet nagy nehézség betartani ezt az előírást – fogalmazott Kondé Lajos. A belvárosi plébánia vezetője reggel vajas kenyeret tejjel, vacsorára sajtfélét fogyaszt majd, ebédelni viszont valószínűleg nem lesz ideje, hiszen egész napos gyóntatást tartanak a templomban. Speciális nagyböjti étekként a bablevest (szigorúan sonka nélkül) és a mákos gubát ajánlotta az emberek figyelmébe.

Húsvéti bajnoki

– Nem tartom meg a nagyböjtöt, ugyanúgy eszem majd húst, mint általában. Edzésünk is lesz, kell az energia. Ennek az ünnepnek véleményem szerint már egyébként sincsen olyan hatalmas jelentősége, mint egykor volt. Például húsvétvasárnap is bajnoki mérkőzést játszunk majd – mondta Hrepka Ádám, az MTK Hungária focicsapatának szegedi származású labdarúgója, aki emiatt az ünnepek alatt sem tudja meglátogatni családját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódnak az újszegedi betörések

Újabb újszegedi ingatlanba törtek be szerdán délelőtt. A tolvajok ezúttal Kancsár József színművész… Tovább olvasom