Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 28. péntek - Ágoston

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Tartozik és pénzt kér az IH

Tartozik és pénzt kér az IH

Szeged - Közüzemi tartozásai is vannak a a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek, amelyet a mai közgyűlésen 60 millió forinttal segítene ki a Fidesz és a Jobbik. A cégvezető nem nyilatkozik az IH gazdasági helyzetéről, de egy közleményben nemrég azt írta: a korábbi vezetéstől örökölték a számlákat.

Gonda Zsuzsanna - Délmagyarország napilap - 2011.09.30. 06:29
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Közüzemi tartozásai vannak a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek – értesült lapunk több forrásból. Sódar Istvánt, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatóját azonban hiába kérdeztük: egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre.

A mai közgyűlésen téma lesz az IH igazgatójának leváltását kezdeményező polgármesteri előterjesztés kapcsán az intézmény gazdasági helyzete is. A személyi kérdéseket zárt ülésen tárgyalja a közgyűlés, de az IH működéséről szóló előterjesztés nyílt ülésen kerül napirendre. Ebből kiderül, hogy 2011 első félévében az előző év ugyanezen időszakával összehasonlítva a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek 41 százalékkal csökkent a moziüzemeltetésből származó bevétele: majdnem 23 millióról 13,4 millióra. Konferenciaszervezésből a tervekkel ellentétben nem volt bevétele a cégnek, a kemping árbevétele pedig, bár az első félévben a tavalyinál több, de a tervezettnél kevesebb volt. Az éves önkormányzati működési támogatást – 125 millió forintot – teljes egészében felhasználta a cég szeptemberig. Az átütemezést az IH a Szegedi Ifjúsági Napok rendezésével indokolta, az üzleti tervben ugyanis nem szerepelt a fesztivál megrendezése. Ismert: a korábbi vezetés által kötött szerződés szerint azt a SZIN Kft. rendezte volna.

Tartozik és pénzt kér az IH. Képünk illusztráció
Tartozik és pénzt kér az IH. Képünk illusztráció

Fidesz: minden a város érdekeit szolgálja

– A volt városfejlesztésért felelős alpolgármester olyat állít, ami nem történt meg, és persze nem is fog. Nem tűnik el semmi, semmiféle szivattyú nincs, pláne nem Fidesz–Jobbik szivattyú, hacsak a városvezetés által erőn felül vállalt – esetenként felesleges és pénzpazarló – beruházások növekvő önrészét nem tekintjük annak – reagált Bohács Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. – Minden jogszerű, és a város érdekeit szolgálja. A költségvetésben történik bizonyos átrendezés, mert a városvezetés most sem egyeztette a legnagyobb frakcióval elképzeléseit, és most ismét csodálkozik, hogy azok egy része a Fidesz–KDNP által nem támogatható – tette hozzá, megemlítve: a frakciószövetség már a költségvetés elfogadásakor jelezte, évközben többször is korrekciókra lesz szükség. Bohács szerint Nagy Sándor „arról persze nem beszél, hogy biztosan most kellett a polgármesteri autót új – az államtitkárok autójánál jóval magasabb kategóriájú – autóra cserélni?" Úgy látja, az igazi cél az, hogy „az általuk ismét tervezett milliárdos hitelfelvételt hangulatilag előkészítsék és – a polgármester helyett –előre felelősöket kreáljanak".

A támogatás átütemezésről szóló kérelmében – áll az előterjesztésben – a cég szeptembertől év végéig tartó időszakban a támogatás kiesését a SZIN bevételeiből tervezte visszapótolni. A fesztivál azonban – a jelenleg ismert adatok szerint – 30 milliós veszteséggel zárt. A Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ezért 40 millió forint kölcsönnel segítette ki a fesztivált rendező kft.-t. Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz és a Jobbik az IH számára a pénteki közgyűlésen plusz 60 millió forintot kér a költségvetésből, különösebb indoklás nélkül. A cég éves önkormányzati működési támogatása idén 125 millió forint.

Lapunk többször próbálta egy asztalhoz ültetni az IH jelenlegi vezetőjét és a cég leváltott igazgatóját, Boros Gyulát, hogy a cég, valamint legfontosabb rendezvénye, a Szegedi Ifjúsági Napok gazdasági ügyeiről, a vitás kérdésekről kérdezzük őket. A jelenlegi vezetés szerint ugyanis gazdasági nehézségeik részben a korábbi vezetés hibájából, korábbról maradt kifizetetlen számlákból következnek. Egy közleményben Sódar István azt írta: 45 millió forintos tartozást örököltek. Boros Gyula igent mondott, de Sódar István nem reagált a kezdeményezésre.

Lapunk megkereste Keresztúri Farkas Csabát is hasonló kéréssel, de a Jobbik önkormányzati képviselője úgy reagált: egy önkormányzati cég konkrét gazdasági adatairól az ügyvezető tud tájékoztatást adni. Azért fordultunk az ügyvezetői válasz hiányában a képviselőhöz, mert Keresztúri Farkas Csaba egy szeptember 9-i sajtóközleményben úgy fogalmazott, az IH és a piac vezetőit megtámadva Botka László hadat üzent a Jobbiknak és neki is. „Ha valamilyen gondja van, miért nem hív be az irodájába, hogy átbeszéljük a helyzetet? Elvégre ő (azaz magyar hangja) nem győzi hangsúlyozni, hogy a cégek a Fidesz és a Jobbik politikai illetőségébe tartoznak. Ez az üzengetés, mószerolás lenne a városért folytatott együttműködés Botka László-i önkifejeződése?" 2011 januárjában pedig e-mailt küldött az IH akkori vezetőjének, Dér Natáliának – aki Boros után és Sódar előtt rövid ideig vezette az intézményt –, amelyben arra hivatkozik, hogy a cég 100 százalékban városi tulajdonban van – ezért kéri, hogy őt mint önkormányzati képviselőt az igazgató a Szegedi Ifjúsági Napokról teljes körűen személyesen tájékoztassa.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 14 hozzászólás
Moderálásra küldöm 14. andalgokandallo 2011.10.01. 02:44

kedves DM. tisztelettel megkérném önöket, hogy járjanak utána, és jelentessék meg, hogy a város lakossága mit tehet ilyenkor az IH vezetőjének leváltása érdekében, jobb esetben számonkérés, inkompetenciájának bizonyítása érdekében. bármikor aláírok egy petíciót, ez az ember egy vicc. a többi se jobb, de ezt azért ne kelljen már lenyelni

Moderálásra küldöm 13. laca74 2011.09.30. 21:27

...és ezért kapják a nem kevés fizetésüket,szégyen de sajnos ez ma Magyarország. Az utcán meg sietös ha valaki kérdezni szeretne valamit ugye kedves fideszes képviselök? :)

Moderálásra küldöm 12. Tocsonai 2011.09.30. 19:11

Ez a kabaré ami itt folyik már-mér nevetséges!

Moderálásra küldöm 11. papika56 2011.09.30. 17:19

T. 9. igazad van. Saját zsebből fizesse ki az aki oda ültette azt a becsületes, rátermett új igazgatót. Minden kommentemet törőlték --vajon miért ?,,

Moderálásra küldöm 10. bélás 2011.09.30. 13:25

ez valami mutyizás?

Moderálásra küldöm 9. vmagdi 2011.09.30. 13:19

ja es a fidesz meg csak beszelni se akar rola, de kifizetne.. o nem a sajat zsebebol, hanem a mienkbol, milyen szep..... a fidesz itt szegeden levizsgazott, szerintem Botkanak buntetofeljelentest kell tenni, ha maskent nem lehet kimozditani a helyerol, vegul is Botka az altalunk feljogositott polgarmester, tegyen rendet a fidesz sora kozott mig nem keso

Moderálásra küldöm 8. Elendur 2011.09.30. 13:05

"A fesztivál azonban - a jelenleg ismert adatok szerint - 30 milliós veszteséggel zárt. A Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ezért 40 millió forint kölcsönnel segítette ki a fesztivált rendező kft.-t."

Azt nyilatkozták, hogy a 40 millát a Szin jegybevételéből adják vissza. Na most itt szerintem rossz az ok-okozati összefüggés, vagy valaki nagyon nem mond igazat. A 30 millás veszteség előtt már kölcsön lett kérve a 40 milla, így tehát nem azért lett kölcsön kérve... Uff

Moderálásra küldöm 7. Lutetia 2011.09.30. 10:13

Tényleg, akkor most ki találta ki (és ki szavazta meg), hogy idén a SZIN-t ne a SZIN Kft., hanem az IH szervezze?

Moderálásra küldöm 6. KamuNeni 2011.09.30. 09:45

Na ha annyi tarotzasa van akkro az apeh miert nem megy ellenorizni?? Mert akkor tuti hogy adocsalasok is vannak!!!!

Moderálásra küldöm 5. macs 2011.09.30. 09:17

"Az átütemezést az IH a Szegedi Ifjúsági Napok rendezésével indokolta, az üzleti tervben ugyanis nem szerepelt a fesztivál megrendezése. Ismert: a korábbi vezetés által kötött szerződés szerint azt a SZIN Kft. rendezte volna."
Szóval az IH vezetése az üzleti terv beadásakor még úgy gondolta, hogy a SZIN-t nem ő fogja megrendezni, vagyis lesz kb. 4 mFt bevétele. Aztán a "csináld magad" elvet követve, belevágott és nagyot bukott. Most a Város fizessen? Érdekes logika!


14 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...