Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Tartozik és pénzt kér az IH

Szeged - Közüzemi tartozásai is vannak a a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek, amelyet a mai közgyűlésen 60 millió forinttal segítene ki a Fidesz és a Jobbik. A cégvezető nem nyilatkozik az IH gazdasági helyzetéről, de egy közleményben nemrég azt írta: a korábbi vezetéstől örökölték a számlákat.
Közüzemi tartozásai vannak a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek – értesült lapunk több forrásból. Sódar Istvánt, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatóját azonban hiába kérdeztük: egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre.

A mai közgyűlésen téma lesz az IH igazgatójának leváltását kezdeményező polgármesteri előterjesztés kapcsán az intézmény gazdasági helyzete is. A személyi kérdéseket zárt ülésen tárgyalja a közgyűlés, de az IH működéséről szóló előterjesztés nyílt ülésen kerül napirendre. Ebből kiderül, hogy 2011 első félévében az előző év ugyanezen időszakával összehasonlítva a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek 41 százalékkal csökkent a moziüzemeltetésből származó bevétele: majdnem 23 millióról 13,4 millióra. Konferenciaszervezésből a tervekkel ellentétben nem volt bevétele a cégnek, a kemping árbevétele pedig, bár az első félévben a tavalyinál több, de a tervezettnél kevesebb volt. Az éves önkormányzati működési támogatást – 125 millió forintot – teljes egészében felhasználta a cég szeptemberig. Az átütemezést az IH a Szegedi Ifjúsági Napok rendezésével indokolta, az üzleti tervben ugyanis nem szerepelt a fesztivál megrendezése. Ismert: a korábbi vezetés által kötött szerződés szerint azt a SZIN Kft. rendezte volna.

Tartozik és pénzt kér az IH. Képünk illusztráció
Tartozik és pénzt kér az IH. Képünk illusztráció

Fidesz: minden a város érdekeit szolgálja

– A volt városfejlesztésért felelős alpolgármester olyat állít, ami nem történt meg, és persze nem is fog. Nem tűnik el semmi, semmiféle szivattyú nincs, pláne nem Fidesz–Jobbik szivattyú, hacsak a városvezetés által erőn felül vállalt – esetenként felesleges és pénzpazarló – beruházások növekvő önrészét nem tekintjük annak – reagált Bohács Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. – Minden jogszerű, és a város érdekeit szolgálja. A költségvetésben történik bizonyos átrendezés, mert a városvezetés most sem egyeztette a legnagyobb frakcióval elképzeléseit, és most ismét csodálkozik, hogy azok egy része a Fidesz–KDNP által nem támogatható – tette hozzá, megemlítve: a frakciószövetség már a költségvetés elfogadásakor jelezte, évközben többször is korrekciókra lesz szükség. Bohács szerint Nagy Sándor „arról persze nem beszél, hogy biztosan most kellett a polgármesteri autót új – az államtitkárok autójánál jóval magasabb kategóriájú – autóra cserélni?" Úgy látja, az igazi cél az, hogy „az általuk ismét tervezett milliárdos hitelfelvételt hangulatilag előkészítsék és – a polgármester helyett –előre felelősöket kreáljanak".

A támogatás átütemezésről szóló kérelmében – áll az előterjesztésben – a cég szeptembertől év végéig tartó időszakban a támogatás kiesését a SZIN bevételeiből tervezte visszapótolni. A fesztivál azonban – a jelenleg ismert adatok szerint – 30 milliós veszteséggel zárt. A Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ezért 40 millió forint kölcsönnel segítette ki a fesztivált rendező kft.-t. Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz és a Jobbik az IH számára a pénteki közgyűlésen plusz 60 millió forintot kér a költségvetésből, különösebb indoklás nélkül. A cég éves önkormányzati működési támogatása idén 125 millió forint.

Lapunk többször próbálta egy asztalhoz ültetni az IH jelenlegi vezetőjét és a cég leváltott igazgatóját, Boros Gyulát, hogy a cég, valamint legfontosabb rendezvénye, a Szegedi Ifjúsági Napok gazdasági ügyeiről, a vitás kérdésekről kérdezzük őket. A jelenlegi vezetés szerint ugyanis gazdasági nehézségeik részben a korábbi vezetés hibájából, korábbról maradt kifizetetlen számlákból következnek. Egy közleményben Sódar István azt írta: 45 millió forintos tartozást örököltek. Boros Gyula igent mondott, de Sódar István nem reagált a kezdeményezésre.

Lapunk megkereste Keresztúri Farkas Csabát is hasonló kéréssel, de a Jobbik önkormányzati képviselője úgy reagált: egy önkormányzati cég konkrét gazdasági adatairól az ügyvezető tud tájékoztatást adni. Azért fordultunk az ügyvezetői válasz hiányában a képviselőhöz, mert Keresztúri Farkas Csaba egy szeptember 9-i sajtóközleményben úgy fogalmazott, az IH és a piac vezetőit megtámadva Botka László hadat üzent a Jobbiknak és neki is. „Ha valamilyen gondja van, miért nem hív be az irodájába, hogy átbeszéljük a helyzetet? Elvégre ő (azaz magyar hangja) nem győzi hangsúlyozni, hogy a cégek a Fidesz és a Jobbik politikai illetőségébe tartoznak. Ez az üzengetés, mószerolás lenne a városért folytatott együttműködés Botka László-i önkifejeződése?" 2011 januárjában pedig e-mailt küldött az IH akkori vezetőjének, Dér Natáliának – aki Boros után és Sódar előtt rövid ideig vezette az intézményt –, amelyben arra hivatkozik, hogy a cég 100 százalékban városi tulajdonban van – ezért kéri, hogy őt mint önkormányzati képviselőt az igazgató a Szegedi Ifjúsági Napokról teljes körűen személyesen tájékoztassa.

Olvasóink írták

 • 14. andalgokandallo 2011. október 01. 02:44
  „kedves DM. tisztelettel megkérném önöket, hogy járjanak utána, és jelentessék meg, hogy a város lakossága mit tehet ilyenkor az IH vezetőjének leváltása érdekében, jobb esetben számonkérés, inkompetenciájának bizonyítása érdekében. bármikor aláírok egy petíciót, ez az ember egy vicc. a többi se jobb, de ezt azért ne kelljen már lenyelni”
 • 13. laca74 2011. szeptember 30. 21:27
  „...és ezért kapják a nem kevés fizetésüket,szégyen de sajnos ez ma Magyarország. Az utcán meg sietös ha valaki kérdezni szeretne valamit ugye kedves fideszes képviselök? :)”
 • 12. Tocsonai 2011. szeptember 30. 19:11
  „Ez a kabaré ami itt folyik már-mér nevetséges!”
 • 11. papika56 2011. szeptember 30. 17:19
  „T. 9. igazad van. Saját zsebből fizesse ki az aki oda ültette azt a becsületes, rátermett új igazgatót. Minden kommentemet törőlték --vajon miért ?,,”
 • 10. bélás 2011. szeptember 30. 13:25
  „ez valami mutyizás?”
 • 9. vmagdi 2011. szeptember 30. 13:19
  „ja es a fidesz meg csak beszelni se akar rola, de kifizetne.. o nem a sajat zsebebol, hanem a mienkbol, milyen szep..... a fidesz itt szegeden levizsgazott, szerintem Botkanak buntetofeljelentest kell tenni, ha maskent nem lehet kimozditani a helyerol, vegul is Botka az altalunk feljogositott polgarmester, tegyen rendet a fidesz sora kozott mig nem keso”
 • 8. Elendur 2011. szeptember 30. 13:05
  „"A fesztivál azonban - a jelenleg ismert adatok szerint - 30 milliós veszteséggel zárt. A Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ezért 40 millió forint kölcsönnel segítette ki a fesztivált rendező kft.-t."

  Azt nyilatkozták, hogy a 40 millát a Szin jegybevételéből adják vissza. Na most itt szerintem rossz az ok-okozati összefüggés, vagy valaki nagyon nem mond igazat. A 30 millás veszteség előtt már kölcsön lett kérve a 40 milla, így tehát nem azért lett kölcsön kérve... Uff”
 • 7. Lutetia 2011. szeptember 30. 10:13
  „Tényleg, akkor most ki találta ki (és ki szavazta meg), hogy idén a SZIN-t ne a SZIN Kft., hanem az IH szervezze?”
 • 6. KamuNeni 2011. szeptember 30. 09:45
  „Na ha annyi tarotzasa van akkro az apeh miert nem megy ellenorizni?? Mert akkor tuti hogy adocsalasok is vannak!!!!”
 • 5. macs 2011. szeptember 30. 09:17
  „"Az átütemezést az IH a Szegedi Ifjúsági Napok rendezésével indokolta, az üzleti tervben ugyanis nem szerepelt a fesztivál megrendezése. Ismert: a korábbi vezetés által kötött szerződés szerint azt a SZIN Kft. rendezte volna."
  Szóval az IH vezetése az üzleti terv beadásakor még úgy gondolta, hogy a SZIN-t nem ő fogja megrendezni, vagyis lesz kb. 4 mFt bevétele. Aztán a "csináld magad" elvet követve, belevágott és nagyot bukott. Most a Város fizessen? Érdekes logika!”
 • 4. Larsson 2011. szeptember 30. 09:12
  „Tehát mégis csak van pénzszivattyú! :P”
 • 3. bambinaXX 2011. szeptember 30. 08:08
  „Remélem a fizetést, prémiumokat visszafizettetik azokkal, akik regnálása alatt az adósság keletkezett!!
  ezt jelentené a felelősség..”
 • 2. Commander-V2 2011. szeptember 30. 07:48
  „A 45 millió tartozás mellé volt +30 millió követelés, tehát csak 15 millió volt a mínusz, ami egy ekkora cégnél bolha csípés. Majd nézd meg, hogy Sódar mekkora adósságot fog hagyni maga után. Ha marad, a város egyik szégyene lesz a döntés.”
 • 1. kzk 2011. szeptember 30. 06:59
  „Egy közleményben Sódar azt írta: 45 millió forintos tartozást örököltek.én nem szeretnék örökölni 45 milla adóságot.mért vette át.nem fogják leváltani ez már 100 százalék. megegyeznek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebadó: felelős gazdákat remélnek a menhelyvezetők

Akár 3500 forintos ebrendészeti díjat kell fizetniük a gazdáknak, ha a parlament jövő kedden elfogadja a szakminisztérium törvénytervezetét. Tovább olvasom