Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Tavasszal kezdődhet Odessza felújítása - nézze meg a látványterveket!

Tavasszal kezdődhet Odessza felújítása - nézze meg a látványterveket!A Korondi utcába tervezett helytörténeti sétány. A kép forrása: Szeged város önkormányzata
820 millió forintból újítják fel Szegeden Odessza városrészt tavasszal, derült ki az esti lakossági fórumon, ahol azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy nem költözik hajléktalanszálló az Alsó kikötő sorra.

-  Odessza városrész zöldfelületeinek és köztereinek egy éven át tartó felújítása tavasszal kezdődhet el 820 millió forintból – kezdte az esti lakossági fórumot a terület önkormányzati képviselője, Kormos Tibor (Együtt). A terveket, amelyhez a lakosok hozzászólhattak, alakíthattak, Vesmásné Zákányi Ildikó építész-tervező és Buella Mónika tájépítész, kerttervező mutatta be. A szakemberek elmondták, az elképzelések – a pályázati kötöttségek miatt – nagyrészt a zöldfelületek rendezésére koncentrálnak, és kizárólag közterületet érinthetnek. Az autóutakra nem vonatkoznak. Általánosságban az összes veszélyes burkolatot cserélik, a támfalak mentén feltöltéseket terveznek, korszerűsítik a belső részek közvilágítását, az ósdi sakkasztalokat és porolókat pedig eltávolítják. Bővülnek a zöldterületek, a játszóterek, megfiatalodnak és a terek, sportpályák, új padokat, szemeteseket, illetve kerékpártárolókat telepítenek. Kiépítik a térfigyelő kamerákhoz szükséges műszaki hátteret is. Csak beteg, elszáradt fákat vágnak ki, de lesznek helyette újak, és a hiányzókat is pótolják.
 

A megújuló Odessza látványtervei. Képek: Szeged város önkormányzata

A Vedres és Csanádi utca találkozásánál a városrész új kapuját alakítják ki. Egyedül a Maróczy Géza térre, a Tisza-parti iskolához kerülnek sakkasztalok a nagymester emlékére. Itt a teret és a felső tagozatosoknak való játszóteret is sakk jegyében rendezik be, és lesz napóra is, ahol az árnyékunkkal mutathatjuk meg a pontos időt.
Ugyancsak a pályázat előírásainak megfelelően fejlesztik a piacot. Bővülnek az árusítóhelyek, lesz ivókút és mosóhely, de kisebb rendezvények megtartására alkalmas hangulatos közösségi teret is beillesztenek.

Lakossági fórum Odessza felújításáról. Fotó: Kuklis István

A Vörösmarty iskola előtti burkolatot a gyalogosok biztonsága érdekében megemelik, de az átmenő autóforgalom marad. A Korondi utca, Székely sor és Csanádi utca környékét is rendezik; az Ibolya és Vak egér presszó előtti részt „mai módon" kulturáltabbá teszik. A Korondi utcában új helytörténeti sétányon térképeket és fotókat helyeznek el a városrészről. Lesz természetismereti tanösvény is, ahol a környék növényzetét ismertetik. 

Joób Márton (MSZP), a szomszéd körzet képviselője elmondta, kiürült ugyan az idősotthon a hatházaknál, de nem költöztetik az épületébe a hajléktalanszállót. Arra vezetne a déli Tisza-híd feljárója. Lakossági kérdésre elhangzott: a területen nem kivágásra ítélt fákat jelöltek ki, azokat az állapotfelmérők pöttyözték be. A Korondi utca 9. előtti csapadékelvezetés problémáját megvizsgálják. A könyvtár elé kiülési lehetőséget terveznek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekültnek nézték a diákokat, rendőrt hívtak rájuk

Menekültnek nézték a diákokat, rendőrt hívtak rájuk
Erasmusos külföldi diákoknak szervezett túrát a határon a MigSzol Szeged csoport, hogy végigjárják a… Tovább olvasom