Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Tavasz jön, Orbán megy

Körülbelül 100-an sétáltak Szeged belvárosában a Köz-Hasznáért Mozgalom szervezésében, hogy kifejezzék: egy szabad és demokratikus Európához kívánnak tartozni.
- Azért jöttünk ide, mert nem akartunk máshová menni. Azért vagyunk itt, hogy ne máshol legyünk. Ez a két mondat éppúgy igaz az őseinkre, mint miránk, akik ma eljöttünk az Árpád térre. Az őseink Európához akartak tartozni, és mi is Európában akarunk maradni mindenféle értelemben. Nem kívánunk ázsiai nyomort és nem akarunk diktátorok uralma alatt élni. Mégis egyre terjed nálunk a nyomor és egyre több a jele annak, hogy új diktátor készül kikelni az önmagát élvező hatalom bűzlő tojásából - szólalt fel Móra Ferenc Sándor az Árpád téren vasárnap délután. A Köz-Hasznáért Mozgalom (KHM) sétát szervezett, hogy kifejezzék: egy fejlődő, szabad és demokratikus Európához kívánnak tartozni. A Tavasz jön, Orbán megy elnevezésű sétát Angela Merkel német kancellár hétfői budapesti látogatása elé időzítették. Móra Ferenc Sándor hangsúlyozta: "olyan országban akarunk élni, ahol nincsen kiváltságos, úri osztály, amelynek a tagjai bármit megtehetnek büntetlenül."

civilek sétája az Európához tartozásért. Fotó: Schmidt Andrea
Civilek sétája az Európához tartozásért. Fotó: Schmidt Andrea

Nagyjából százfős tömeg gyűlt össze az Árpád téren, majd a Dugonics téren és a Kárász utcán keresztül a Széchenyi térre sétáltak Szent István király és Gizella szobrához. A menetet rendőrök kísérték. A Széchenyi téren Györgyey János, a KHM aktivistája tartott beszédet. - Szeretnénk, ha ma is Istvánhoz mérhető, jó vezető állna az ország élén - kezdte mondandóját. - Nem hadoválna össze-vissza illiberális demokráciáról meg keleti nyitásról, nem játszaná mai kormányfőnk kedvenc szórakozását, a pávatáncot, és főleg nem próbálná nemzetieskedő maszlaggal elkenni azt, hogy közben hatalmas vagyonokat játszik át haverok kezébe - mondta. Hozzáfűzte, azt várja Merkeltől, hogy az unió legerősebb országának vezetője megmutatja, hogyan kell felelős politikusként, átgondolt, megbízható vezetőként viselkedni.

A csendes tömegből csak néha hallatszott egy-egy "diktátor", vagy "mondjon le!" bekiabálás. Györgyey szerint erős civil közösségekre és fejlődő gazdaságra van szükség Magyarországon. Azt mondta, az elégedetlen civileknek kell önmagukból kitermelni azokat, akik akarnak és képesek politizálni. Az EU himnusza, az Örömóda közös eléneklése után a résztvevők hazamentek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriásit szumóztak a hátrányos helyzetű gyerekek és mentoraik

Az élő teke és a szumó volt a legnépszerűbb óriásjáték azon a rendezvényen, ahol hátrányos helyzetű gyerekek és mentoraik mérték össze tudásukat Szegeden. Tovább olvasom