Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Tavaszi áldozat és Mimikri - fókuszban a közönség

Szeged - Újra, ezúttal más feldolgozásban játssza Sztravinszkij Tavaszi áldozatát a Szegedi Kortárs Balett. A péntek esti premier másik felvonása a Mimikri, amely az állatvilágból ismert alkalmazkodást szimbolizálja férfi és nő kapcsolatában.
A Szegedi Kortárs Balett 17 évvel ezelőtt játszotta legutóbb Igor Sztravinszkij darabját, a Tavaszi áldozatot. Most másképpen dolgozzák fel az erősen közösségre koncentráló darabot annak apropóján, hogy tavaly volt a mű születésének 100. évfordulója. Ahogy az első bemutatásakor, úgy ma is meg tudja rázni a közönséget, a barbár ritmikája sokkoló – közölte Juronics Tamás Kossuth-díjas koreográfus, a társulat művészeti vezetője a tegnapi főpróba előtti sajtótájékoztatón. Ebben az évadban nem először táncolnak ilyen hangulatú előadást, a Rítus is hasonló közösségi játék volt.

A péntek 19 órától a Szegedi Nemzeti Színházban látható Tavaszi áldozatban a 14 fiatal táncos alkotta közösség lassan felemészti önmagát, felszámolja a múltat, hogy egy új világ keletkezzen. A másik felvonásban a Mimikrit láthatja a közönség. Juronics elmondta, ebben a műben az állatvilágban kialakult alkalmazkodási, hasonulási képességet mutatják meg férfi-női viszonyban. A két főszereplő Czár Gergely, a „vadász" és Takács Zsófia, az „áldozat". A Mimikri kortárs zenén alapszik: a dél-koreai származású, Berlinben élő zeneszerzőnő, Unsuk Chin műve, a Su a keleti és a nyugati világot ütközteti. Juronics rámutatott, egy tradicionális kínai hangszer, a sheng kerül dinamikus viszonyba a zenekarral. A szerzőnek magyar kötődése is felfedezhető, hiszen 1985–1988-ig Ligeti György növendéke volt Hamburgban. A művészeti vezető a két darabról úgy fogalmazott, valami fontos született, és optimistán várják a péntek esti premiert.

Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója szerint ez az év is óriási megterhelés a társulatnak. Március 21-én az ő közreműködésükkel nyílik a tavaszi fesztivál Budapesten, amikor a Pannon Filharmonikusokkal a Tavaszi áldozatot adják elő a MüPában. Április 5–6-án az Erkel Színházban vendégszerepelnek a Rítussal, májusban Veszprémben lépnek fel a táncfesztiválon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyű, kímélő is lehet a torkos csütörtök

Számos megyei étteremben fél áron lehetett enni és inni csütörtökön, a kilencedik alkalommal megrendezett torkos csütörtökön. Tovább olvasom