Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Tavaszi nagytakarítás - már tisztítják Szeged útjait

Szeged - Egy hete elkezdte a város tavaszi nagytakarítását a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Három úttisztítókocsit és hat locsolókocsit is munkára fognak a március végéig tartó nagytakarításban.
A Tisza Lajos körút és az alsó rakparti út által határolt területen kezdte február 25-én Szeged tavaszi takarítását a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A munkát városrészekre bontva végzik a társaság szakemberei: ezen a héten a nagykörút és a Tisza Lajos körút közötti területet, illetve Tarján utcáit tisztítják. A jövő héten Újszeged, Petőfitelep, Felsőváros és Makkosház kerül sorra. Utána az Északi városrész, Rókus és Újrókus, végül Alsóváros és Móraváros jön. A tervek szerint március 29-ére végeznek valamennyi városrészben.

– Közúton a gépi takarítást lehetőség szerint nappal végezzük, de a fokozott forgalmú helyeken – például a Belvárosi hídon és a Tisza Lajos körúton, valamint a járdákon, kerékpárutakon – éjszaka. A téli síkosságmentesítési munkák során kijuttatott szóróanyagot a tavaszi nagytakarítás során takarítjuk fel – közölte Makrai László. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: két nagy teljesítményű úttisztító tehergépkocsival, egy középteljesítményűvel – díszburkolatok, járdák, kerékpárutak tisztítására –, hat darab locsolókocsival, valamint személy- és teherszállító tehergépkocsikkal végzik a feladataikat.

Itta a tacasz, elkezdődött a város takarítása. Fotó: Frank Yvette
Itt  a tavasz, elkezdődött a város takarítása.
Fotók: Frank Yvette

Tavalyi költségek

A tavaszi takarításhoz kapcsolódó kézi úttisztítás teljes költsége tavaly 8 millió 130 ezer forint, a gépi úttisztításé 7 millió 140 ezer forint volt. Több mint 280 tonna hulladékot szállítottak el 2012-ben. A tavalyi évre szükséges tényleges forrás 100 millió forint volt, az önkormányzat 37 milliót biztosított erre a célra – közölte az igazgató.

  
– Most még könnyebben szedi fel a seprő a koszt, mint amikor a nap lesüti, szinte cementálja a burkolathoz. A síkosságmentesítő anyagokból – homok, kőzúzalék, zeolitásvány – a díszburkolatok értékesebb zúzalékát igyekszünk újrahasznosítani, de cigarettacsikkel erősen szennyezettek. Sajnos a főutakat gondozó Magyar Közút Nonprofit Zrt. csak két hét múlva kezdi meg a munkát Szegeden. A város közútjainak kezelését három szervezet látja el. A fizetős parkolóhelyeken a Szegedi Közlekedési Kft. Parkolási Üzletág végzi a takarítást. Az átvezető állami főútvonalak kezelése, tisztántartása a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

A tavaszi munkákkal együtt befejezik az óévben már javarészt elkészült lombgyűjtést, gyepgereblyézést, nyesést, metszést is. Öt városi részlegben 70 fő segíti kézi erővel a munkákat. A seprőjárművek mindig vizes permettel dolgoznak, de a nagyvárosokban gondot okozó, égéstermék eredetű, finom „szálló por" ellen a seprés és a locsolás sem hatékony.

Gépi erővel
Gépi erővel

Olvasóink írták

 • 10. florian72 2013. március 05. 17:15
  „Már javítani se ártana olyan mint a Balkánon!”
 • 9. howatowabb 2013. március 05. 14:12
  „7. rózsakert Ne haragudj, de NE!
  Azért, mert a város nem, de a munkanélküliek száma nőtt? Eddig is az arra hivatott cég FIZETETT munkásai végezték el a takarítási folyamatot. A munkanélküli nem egyenlő a "mindenrejó" kategóriával. Fizetésért ( nem alamizsnáért!), mint mindenki más! Akkor igen!
  Az, pedig, hogy hol takarítson, nos, akinek a háza, előtte az ő dolga. Nem rest, hanem seper. És nem várja a szájával a sült galambot! Falun is így szokás, csak ott kevésbé kényelmes a paraszt! Csak köztereken engedném, de ott igen. Tisztára. Ahol laknak, ott a lakóra hárítanám. Úrhatnám ide, közmunkás oda! Bocs.”
 • 8. morci 2013. március 05. 13:57
  „hurrá!!akkor ugorhatnak neki kátyúzni is!! a minap majdnem eltakartam motorral este,mert nem vettem észre a 20cm mély kátyút...borzasztóan lepusztul a kátyúzás 1 év után”
 • 7. rózsakert 2013. március 05. 12:23
  „géppel????? minek....ennyi segíííííííílyes mellett....ne máááááááááááááááááááá---berendelni mind, és meló....ennyi !”
 • 6. roxper 2013. március 05. 11:01
  „Pedig dolgoznak, találkoztam velük...”
 • 5. kormoska 2013. március 05. 10:22
  „Itt a Bartók tér és a Mikszáth K.utca környékén egyenlőre semmi nyoma nem látszik!”
 • 4. nemecsekerno_007 2013. március 05. 09:47
  „A Belvárosi hidat se ártana letakarítani. A galambok nem tétlenkedtek :)”
 • 3. ikszy 2013. március 05. 09:35
  „A közmondás szerint sok bába közt elvész a gyerek. A járdákról leseprődik az eldobált csikk, szemét. Az útról az éjjeli takarításkor szintén a parkolókba kerül. A parkoló társaság panaszkodik, hogy egynémely autók éjjel is az út szélén vannak ezért nem tudja takarítani a kijelölt parkolókat. A hányaveti autósok egy része nem hajlandó otthonában a szemétre üríteni a kocsi hamutartóit, hanem fogja és más háza elé, sokszor a járdára önti ki azt. Nem beszélve az autóban elfogyasztott ételek maradékairól. A környezetgazdálkodási kft. meg a parkolási részlegre mutogat. Ne őt kérdezzük a piszkos járdákról. Az utak egy része nem rájuk tartozik, hanem egy harmadikra.”
 • 2. Commander-V2 2013. március 05. 08:47
  „A mi utcánkban még soha nem jártak, Újszeged ilyen szempontból elhanyagolt!”
 • 1. joy 2013. március 05. 06:52
  „Csak nehogy a tisztítók eltünjenek valamelyik kátyúba esve, mert ami a gödröxámát illeti, Szeged milliomos város!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roland az agresszív rákkal küzd, szülei a pénztelenséggel

Roland torkában a daganatot már kétszer műtöttek. A család minden tartalékát felemésztette a fiú gyógykezelése és a svájcifrank-alapú hitel. Tovább olvasom