Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Tavaszi nagytakarítás: többéves koszt kell felvakarni

Szeged - Már nem látszanak a lerakódott mocsoktól a Szegeden átmenő főutak padkái, terelőszigetei, táblái, forgalomtól elzárt területei. Sok évet kellett várni, de az idei tavaszi nagytakarítás látványos eredményt hozhat.
Nem látszanak a szegedi nagykörút közepén a terelőszigetek, évek alatt úgy rájuk rakódott a por és a homok. Ilyenkor, tél után a legkiábrándítóbb a helyzet: saras, fekete koszréteg borítja az utakat végig a padkák mentén. A terelőszigeteken a jelzőtáblákat már alig látni. A sávokat elválasztó területek szinte kínálják magukat: tavasszal akár virágot lehet bele ültetni. Nyáron amúgy is maguktól kizöldülnek, gaz borítja őket. A forgalomtól elzárt, becsíkozott részeket a felismerhetetlenségig belepte a mocsok. És a nagykörút csak egy közel két kilométeres főcsapása a városnak, amelyet az állami útkezelő gondoz. A többi, Szegedet átszelő főúton ugyanez a helyzet, akár a Szabadkai utat, akár a Petőfi Sándor vagy a József Attila sugárutat nézzük.

Tavaly azt írtuk, kevesebbet költött gépi és kézi takarításra a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mint a korábbi években. Pécsi Norbert Sándortól, a társaság kommunikációs csoportvezetőjétől megtudtuk: ahol nagyobb építkezések zajlanak a városban, azok a területek gyorsabban és jobban szennyeződnek. A kivitelezőket kötelezik is a takarításra, a 3-as villamosvonal építőjének például április végéig kell rendbe tennie a Kálvária sugárutat.

A padkák mentén fagyos időben nem lehet eltávolítani a koszt – tette hozzá a szakember. A téli időszakot követően – várhatóan március második felében vagy április elején – teszik tisztába a szegélyeket és a csomópontok, így a Mars tér környékét. Arról még egyeztetnek, hogy az idén várható nagykörúti tömegközlekedési sáv építése miatt mikor és hol van egyáltalán értelme a takarításnak.

Sok évet kellett várni, de az idei tavaszi nagytakarítás látványos eredményt hozhat. Fotó: Karnok Csaba
Sok évet kellett várni, de az idei tavaszi nagytakarítás látványos eredményt hozhat. Fotó: Karnok Csaba

Az eddigiekhez képest idén együttműködés körvonalazódik a tavaszi nagytakarításról: összehangolja az erejét és idejét az állami útfelelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a város útjait kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., valamint például a csatornatetőket és az esővíz-levezető rácsokat gondozó Szegedi Vízmű Zrt. A közös munkabeosztásról a napokban egyeztetnek.

A közmunkásokat is hadra fogják

Örökzöld téma: Csörög rovatunkban ajánlják olvasóink, hogy közmunkásokat is vezényeljenek ki úttakarításra. A közútkezelő és a környezetgazdálkodási kft. is pályázik pénzre, amelyet közmunkásokra fordíthat, de a létszámról és az időpontról részletek csak tavasszal várhatók.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. CID 2011. február 17. 18:45
  „Csonkapici : Na, milyen volt a buli ? :)”
 • 55. Csonka László 2011. február 15. 08:39
  „Hazafias gondolkozású polgártársaknak!
  + 1. meghívó: "Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrend" - től, szeretettel !!!!!!!!!!!

  2011.február 17.-án csütörtökön 18.00-kor az Erzsébet ligeti Színházban ( Budapest, XVI.ker.Hunyadvár u.43/d)

  II. kerekasztal beszélgetés a történeti alkotmányról, megszakadt jogfolytonosságának helyreállításának szükségességéről, Magyarország valós államformájáról, a Szent Korona Tan időszerűségéről.

  Beszélgető partnerek: dr Bakos Batu, dr Bene Gábor, Mireisz Tibor, dr Varga Tibor

  Belépés díjtalan.”
 • 54. Csonka László 2011. február 13. 20:18
  „"Tisztaságot is vizsgálhatnak a vásárhelyi önkormányzat munkatársai" Vásárhelyiek, Lázár körme alá, kinéz majd ??????? Az autó után, mi következik ???? Dől már a csontváz, + ha nem lesz rendes takarítás, akkor +a sz@r is !!!!!!!!!!!!!”
 • 53. Csonka László 2011. február 10. 21:09
  „Botkát meg nyomja + M32-es tolatómozdony !!!!!!!!! Ja, ma este láttam 2db. gyalogos járőr, Úrhölgyet! (szépenfogalmaztam ?????) Ketten, talán 45.évesek + átlagmagasság kb. 160cm. Reszkessetek elkövető egerek, ez már az ígért 2.hetes rend része, Pintér "cicák" !!!!!!!! Vigyázz a szemkinyomással, az önbíráskodás, bezzeg Finnországba, ott vadászati engedély van rájuk, csak az etetőnél (kukánál) nem lőhetsz rájuk !!!!!!!”
 • 52. szittya 2011. február 10. 18:08
  „51. IVY 2011.02.10. 16:35

  46. szittya 2011.02.10. 08:22
  Én a helyedben azonnal megnyomtam volna a villamos VÉSZCSENGŐjét, amennyiben van a járművön!
  (van, nem?)

  Mint írtam egy ismerős esete. Ha ott vagyok, akkor nem a vészcsengőt nyomom hanem a barna gyerek szemét és azért vicsorit...”
 • 51. IVY 2011. február 10. 16:35
  „46. szittya 2011.02.10. 08:22
  Én a helyedben azonnal megnyomtam volna a villamos VÉSZCSENGŐjét, amennyiben van a járművön!
  (van, nem?)”
 • 50. ferdzso 2011. február 10. 15:27
  „Évekkel ezelőtt, érdekes "kísérlet volt Pest "Kárász utcáján": Az addig tiszta utca, egy szegletébe, gondosan elhelyeztek, három szemétnek minősülő tárgyat. Egy gyűrt papírzsepit, egy alma csutkát, és egy csokipapírt. Érdekes! Egy óra múltán, már halomnyi szemét volt ott a járdán. Hát ilyenek vagyunk!”
 • 49. Csonka László 2011. február 10. 15:22
  „Most beszéltem a legkisebb fiam osztálytársaival, (8.oszt, Kecskés telep) hasonló dolog történt a jégpályánál is! Történet epilógusa, ugyan az! Szervezünk Kecskésre egy csoportot, megszaporodtak a betörések, tudjuk, ez a "megélhetési bűnözés" Pintér úr !!!!!! Hol az ígéret, hogy 2.hét alatt rend lesz ???????? Ja, a Tasnádi sitten, a konkurenciád, ne ezt jól kiiktattad, egy darabig tied a Józsefvárosi piac !!!!!!!!”
 • 48. macs 2011. február 10. 11:37
  „szittya,
  tudod ebben a storiban benne van minden, ami kis hazánkra jellemző.
  Itt nem az a lényeg, hogy "barna fiúk" fenyegették a gyereket, itt az a lényeg, hogy fenyegettek egy gyereket!!!!!!! A fenyegetők megtehetik, hiszen a tömött villamoson nem voltak emberek! Pontosabban a tömött villamoson utazóknak nem voltak gyermekeik, unokáik és egyéb rokonaik! Vagy a tipikus hozzáállás, velünk ilyen nem történhet meg?
  Miért nem szólt valaki a vezetőnek, aki értesíthette volna a rendőséget, ha ő szól soron kívül jönnek, és addig az ajtót se nyitja ki, mig ki nem érnek.
  Tudom, mindenki fél, de az, hogy félrenézünk, illetve "vicsorgunk" , nem oldja meg a problémát.”
 • 47. Csonka László 2011. február 10. 08:45
  „46. szittya 2011.02.10. 08:22 Tisztelt! "szittya" harcostárs !!!!! A hozzáaszólását ajánlom + kapcsolódva a következő Délmagyarország, cikkekhez: "Az úttest közepén vágtak disznót a Cserepes soron" http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/az_uttest_kozepen_vagtak_disznot_a_cserepes_soron_-_kepgaleria/2202397/ "A Vadaspark fáit lopták - rendőrkézen a tolvajok" http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_vadaspark_fait_loptak_-_rendorkezen_a_tolvajok/2202627/ Hol merte konkrétan közölni a média, (országos is) hogy az elkövetők mely "népcsoport"-hoz tartoznak ???????? !!!!!!!”
 • 46. szittya 2011. február 10. 08:22
  „Nagytakaritás a villamoson....
  Olvassátok és figyeljetek oda a gyerekekre, még ha nem is a tiétek.. Ismerős esete a villamoson...


  Kedves ismerőseim barátaim mélységesen fel vagyok háborodva az emberek viselkedésén!!!
  Ma du. a 4-es villamoson, ami teli volt "emberekkel"- félperc alatt felfigyeltem a mellettem "körbevett" megrémült fiúra. Volt aki arrébb állt inkább..."ezek hangoztak el egy kb. 10-12 éves, tehát gyermekkorú nem igazán büntethető "barna fiú" szájából, aki a mellette szorosan álló 19-20 éves felnőtt "barna fiú" utasítására (mert ugye majd ő meglóg ha végzett és marad a nem büntethető). Lényeg:-"csicska nem elég 150-Ft, mobilod van ott még és ne ugass mert szétszurkállak, pakolj ki mindent öcsinek....mert szét szurkállak"..ja és mindezt kissé suttogva, vicsorogva. Velem volt a lányom, aki igazán nem félős, de felmérte a helyzetet és próbáltunk segíteni, kérdeztem a fiút nem-e a fiam osztálytársa, de annyira meg volt rettenve alig bírt válaszolni, ami szerintem természetes volt akkor és ott. Le akarták szállítani ezek után, mert ugye felfigyeltek ránk, hogy szóltunk a fiúhoz. Erre mi is leszálltunk, mire a két "barna fiú" kissé "furcsán" nézett ránk, de én is rájuk... Ezzel adtunk a fiúnak egy kis lépés előnyt, eltűnt és remélem HAZA ÉRT épségben a családjához. Közben ment mindenki oda se figyeltek, talán csak akkor figyeltek volna, ha a fiú véresen összeesik, egy mobilért vagy egy kis pénzért... EMBEREK, NEKTEK VAN GYERMEKETEK, ESETLEG TESTVÉRETEK??!! GONDOLKODJATOK EL EGY KICSIT...VAGY MONDJAM AZT A GYERMEKEIMNEK PAKOLJ KI MINDENT ÉN HAZA VÁRLAK!!!!!
  Ha gondolod oszd meg barátaiddal mert ezek a "barna fiúk" köztünk járnak és okosan végzik a "dolgukat" és nem büntethetők,mert kiskorú az elkövető! Talán "fenn" majd ha valaki gyermekével történik valami módosítják a törvényeinket...

  Ha valaki ilyet tapasztal, álljon oda és ne fordítsa el a tekintetét, mert ezért merik ezt megcsinálni. Ne féljetek tőlük...”
 • 45. Csonka László 2011. február 10. 07:59
  „NAGYTAKARÍTÁST !!!! Úton +++++++ Politikában-parlamentbe-polgármesteri hivatalokban !!!!!!! Megállapítható tény, "eben-guba", hogy ha "virág kertész" vagy "déli gyümölcs termesztő" van hatalmon, még hogy Dózsa György katonájai, "földművesek" ??? Ahogy néztem sok a doktor, ja és nem, ember gyógyító ??? ! Mind, ahogy a régi öregek hívták: "patvarista" (azaz, ügyvéd-jogász) A "voksolás" után, orvosi kezelésben kell őket részesíteni, diagnózis: AMNÉZIA !!!!!!! (+Ígéret szép szó.......) Ja, kedves választó polgártárs, hány éves vagy ??? és, még hiszel a mesében ????”
 • 44. csendesen 2011. február 10. 07:31
  „Számomra mindig is megdöbbentő volt az a felelőtlenség ( itt is ) ahogyan kékvérű eleganciával összemocskolják az utakat ( utak,járdák,kerékpárutak ). Itt nem a természetre gondolok, hanem a szándékos nemtörődömségre. És ez természetes, ha valami gond adódik ebből azonnal következik a mutogatás. Természetesen mindig annak van igaza aki magasabbról mutogat. Ezt a stílust már nem lehet senkire fogni mivel 20 éve ál-demokráciában élünk. Mégsem tesz ellene senki. Pedig nem messze tőlünk van erre is pozitív példa.”
 • 43. rastafater 2011. február 10. 00:04
  „angliaban elek.erdekes itt aki eldob 1 csikket fizet.miert nem lehet ezt is bevezetni otthon?mert ellopnak es nem arra forditanak ami miatt megbuntettek a parasztot....mentalisan kellene ongyilkossagot elkovetnie a fel orszagnak.azzal segitenenek magukon is es embertarsaikon is.en mar fizettem...azota leszoktam rola.”
 • 42. Mike3 2011. február 09. 22:03
  „41: Amerikában is megoldják ezt. Láncon takarítanak, betöltött puska kerítésen belül”
 • 41. macs 2011. február 09. 21:30
  „Smerdis_of_Arshak 2011.02.09. 21:12
  "itt miért nem lehet a csíkos pizsamásokat kihajtani utat takarítani? nem kell itt pályázni, tele van a sitt."
  én egy kicsit félnék, ha azt látnám, hogy a Csillagból a nehéz fiúk takarítanák az utcát. Úgy tudom, itt a legsúlyosabbak vannak. Szóval nem a legjobb ötlet!”
 • 40. Grabowsky 2011. február 09. 21:28
  „Többéves mocsok... kábé olyan mintha több hónapig nem tisztálkodna az ember... ugyanolyan SZÉGYEN!!!!”
 • 39. macs 2011. február 09. 21:27
  „oreg47,
  tudod, ha mindenki csak fele annyira vigyázna a közterek tisztaságára, mint a lakásának tisztaságára, akkor nem is lenne baj.
  Ha arra gondolsz, amit én a szavaidból kiérteni vélek, akkor mond meg kérlek, ki és milyen alapon fogja eldönteni, mi minősül szemétnek?”
 • 38. Smerdis_of_Arshak 2011. február 09. 21:12
  „itt miért nem lehet a csíkos pizsamásokat kihajtani utat takarítani? nem kell itt pályázni, tele van a sitt.”
 • 37. queenmargareth 2011. február 09. 19:27
  „36. tigris15 2011.02.09. 19:08

  jogos!!!!!!!!!!!és szemfüles!!!”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MARADJON INAKTÍV!Kisfia vette rá a városvédő futásra Dombi Miklóst

A szegedi Dombi Miklós pár hete tűnt fel az országos médiában: az áprilisi városvédő futásra toboroz embereket, nehogy Kaposvár visszavegye a "vidéki futófőváros" címet. Tovább olvasom