Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Tavaszra lesz közkút, a tervezett háromszorosáért

Szeged - Tavaszra megoldja a szegedi önkormányzat a szőregi volt téglagyár szomszédságában élő 13 család vízellátását. Többször írtunk róla, hogy tavaly július óta 30 embernek nincs normális ivóvize, mert a téglagyár területén leégett a szivattyú.
A közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottságának legutóbbi ülésén megint tárgyalta a téglagyáriak vízügyét. A polgármesteri hivatal szakirodájának tájékoztatása szerint a tavaly nyári döntésnek megfelelően közkifolyót építtet az önkormányzat, így tesz eleget a kötelező feladatának. Ehhez az újszentiváni hálózatról viszik ki a vizet, egy nagyjából 300 méteres vezetéken. Azért nem a szegedi hálózatra kötik a területet, mert az többe kerülne, és hosszabb vezetéket kellene építeni, ami nem felel meg az egészségügyi szempontoknak. A közkút tervezésére és kivitelezésére közbeszerzési pályázatot írt ki a város, és 4 millió forintot terveztek a szakemberek.

Hamarosan megszűnik a nyári vízhiány a szöregi téglagyári családoknál. Tavaszra normális közkifolyót építtet az önkormányzat. Fotó: Frank Yvette
Hamarosan megszűnik a nyári vízhiány a szöregi téglagyári családoknál. Tavaszra normális közkifolyót építtet az önkormányzat. Fotó: Frank Yvette

A szegedi vízmű nyerte el a munkát, ám az egyeztetéskor kiderült, hogy az új vezeték útjában van egy vasúti töltés. Ezen ugyan most nem vezet sín, de a MÁV 15 éves fejlesztési tervében szerepel a Szeged–Temesvár vonal felélesztése. Emiatt a vasúttársaság ragaszkodik hozzá, hogy úgy vezessék át rajta az ivóvízvezetéket, mintha működő vasúti pálya lenne. Ez lényegesen megbonyolítja a tervezést, és megdrágítja a kivitelezést. Összesen a korábbi nettó 3,4 millió forint helyett nettó 10,3 millió forintba kerül. Ezen felül, mivel a vezeték önkormányzati és állami területen halad majd, az érintett területekre szolgalmi jogot kell bejegyeztetni, és kártalanítást kell fizetni. Ezzel együtt összesen nettó 11 millió forintot javasolt betervezni a szakiroda a vízügyi építési alapból.

Tájékoztatásuk szerint ez még mindig olcsóbb és biztonságosabb megoldás, mint a másik, szegedi alternatíva, amire 18 millió forintot kellene költeni.
A szakbizottság egyhangúlag elfogadta a javaslatot. Folytatódik tehát a tervezés és az egyeztetés, előreláthatólag tavasszal lehet hozzáfogni a megvalósításhoz. Addig lajtos kocsi hordja a vizet, és az önkormányzat fizeti a számlát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április 6-án választunk

Április 6-ára írta ki az országgyűlési képviselők választását Áder János köztársasági elnök. Tovább olvasom