Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Tavat építenek és fekvőtámaszt nyomnak a színötös testvérek

Szeged - A Gyulai-Nagy családban öt gyerekből négy iskolás, mindannyian színötösök. Zoltán, a legnagyobb a kezdetek óta részt vesz lapunk játékában.
A színötös család – akár ez is lehetne a jelzője a Gyulai- Nagy famíliának. Öt gyerekből négyen iskolások, mindannyian kitűnő tanulók. A legnagyobb fiú, Zoltán idén volt hatodik osztályos. Lapunk színötös játéka hatéves, Zoltán a kezdetektől részt vesz benne, testvérei sorban csatlakoztak. Mindannyian a szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulói.

A gyerekekkel tavaly ismerkedtünk meg, ezért a mostani találkozóra „csak" az elmúlt tanév okleveleit, kupáit, érmeit, ajándékkönyveit hozták el. Egy egész asztalt beterített.

Elképesztő mennyiségű megmérettetésen vettek részt, kedvenc „versenysportjuk" a matematika. A harmadikos Dániel (akit egyébként mindenki Dáninak hív) és az ötödikes Szuzina 8-8 igazgatói dicséretet kapott versenyeredményeiért. Dani városi legjobb és megyei első, Szuzina országos első 100 százalékos teljesítménnyel. Ő helyesírásból megyei első és országos 12. lett.

A tesók szeretik az iskolájukat. Szuzina, Dáni és Zoli zrínyis pólóban érkezett a Sajtóházba. Fotó: Segesvári Csaba
A tesók szeretik az iskolájukat. Szuzina, Dáni és Zoli zrínyis pólóban érkezett a Sajtóházba.
Fotó: Segesvári Csaba

Tamás elsős volt, egy versenyen már ő is részt vett. Számára jövőre kezdődnek el igazán a megmérettetések. A szülők, Gyulai Tamás és Gyulainé dr. Nagy Beáta remélik, „jó matekospalánta lesz". Az esély mindenesetre megvan rá: amíg más gyerekek írnak, olvasnak már iskoláskoruk előtt, Tamás összeadott és kivont középsős óvodásként. Ő maga kezdett érdeklődni a tantárgy iránt, de elképzelhető, hogy kíváncsiságát az édesanyjától kapott színes, matricás foglalkoztatófüzet is felcsigázta. Mostanában a szorzás, osztás foglalkoztatja az elsős kisfiút.

Ha valamit csinálsz, csináld meg jól – ezt az egyszerű, de célravezető elvet követik a Gyulai-Nagy gyerekek, ezért vesznek részt a versenyeken teljes erőbedobással, és például ezért illusztrálja rajzokkal Szuzina az Egri csillagok-olvasónaplót.

Ferinek, a legkisebbnek játék a nagyok serlege. Fotó: Frank Yvette
Ferinek, a legkisebbnek játék a nagyok serlege.
Fotó: Frank Yvette


– Ha körbenézünk a világban, nem ez a jellemző, de eddig számunkra bevált – fogalmazott Gyulai Tamás.

Nem csak egzakt tudományokban jók, Dáni például fekvőtámaszversenyt is nyert. 55-öt csinált, tudott volna többet is, de ennyi elég volt a győzelemhez. A sokoldalú kisfiú úszik, néptáncol, kickboxol, hiphoptáncol és akrobatikában is jó.

Szuzina tanácsa

– Ha van valami, amit nem tudtál megjegyezni az órán, vagy kevésbé érdekel, otthon azt nézd át. Amit érdekesnek tartasz, azt egyébként is könnyen megjegyzed – így hangzik Szuzina tanulási tanácsa. Édesanyja annyit tett hozzá: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Édesapja pedig arra az egyetemen tanult és az élet által igazolt tételre hívta fel a figyelmet, hogy aki a legjobbak között van, az várhatóan megtalálja számítását az életben.

– Nem szoktad színesíteni a mezőségit hiphoppal? – faggattuk, de Dani nem jött zavarba a nem kimondottan hozzáértő kérdéstől, hanem közölte: a hiphop és a kickbox jobban átjárható, ezek elemeit lehet kombinálni.

Zoltán hobbija a kert és a tó, otthon terepe van a kísérletezésre: házuk udvarán épített egy tavat szökőkúttal, növényekkel, halakkal. A vízhez való vonzódás másban is megnyilvánul, a legnagyobb fiú választott sportja a vízilabda.

Szuzina sikeres hiphoptáncos – természetesen versenyez is. A bronxi gyökerű műfajt a komolyzenével oldja fel, szívesen hallgat például Vivaldit. Ezen kívül fest és rajzol, kedvenc témái a lovak, macskák. Külön polcon tartja az ajándékkönyveket, anyukája külön dobozban a díjakat, okleveleket. Egy nagyon nagy dobozban.

Tomi legózik és fest, egyik első képe egy farkast és egy birkát ábrázol, de jó témának tartja a lepkéket is.

Várhatóan a serlegek és oklevelek a legkisebb Gyulai-Nagy testvér, a 14 hónapos Ferike jóvoltából is tovább gyűlnek majd. Egyelőre azonban még csak koptatja ezeket. Miközben beszélgettünk, egy „tavaszi játékok, első helyezett" feliratú kupát rágcsált. Ugyan nem ő, hanem nővére kapta, de a tesó megkóstolhatja – hátha később motiválja.

Olvasóink írták

  • 1. misztral 2009. július 29. 12:42
    „Jól van, gyerekek, csak így tovább! Szívből gratulálok a szülőknek is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidrakölyköt mentettek meg

Szeged - Vidrakölyköt találtak a szegedi vízi rendészek a Tisza belvárosi szakaszán. Tovább olvasom