Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Távozhatnak a tapasztalt szakemberek

Szeged - Munkabér vagy nyugdíj – ilyen választás elé kerül jövőre minden 62 éven aluli, aki előnyugdíjat tervez. A változás nagyon sokakat érint az egészségügyben: a szegedi klinikákról is távozhat emiatt számos rutinos szakember. Utánpótlásuk nincs, megtartásukhoz pedig hiányzik a pénz.
Jövő évtől él a rendelet, amely szerint szüneteltetni kell az előnyugdíjat, ha az illető nincs még 62 éves, de az évi keresete több mint a minimálbér 12-szerese. A változás kiemelten érinti az egészségügyet, ahol nagyon sok a nyugdíj előtt álló.

– 37 éve vagyok a pályán. Úgy terveztem, másfél év múlva nyugdíjba megyek – mondta el az 57 éves Vidács Istvánné, a szegedi II. belgyógyászati klinika osztályvezető nővére, aki itt is kezdett dolgozni. Azt mondja, a rendelet hatására sem vacillál sokat: 2 unokája várja otthon, ő a nyugdíjat választja a munka helyett. Legfeljebb keres valamilyen mellékállást – például otthoni ápolást –, hogy kevéske nyugdíját kiegészíthesse.

Vidács Istvánné 37 éve gondozza a betegeket. Nyugdíjba megy. Fotó: Segesvári Csaba
Vidács Istvánné 37 éve gondozza a betegeket. Nyugdíjba megy. Fotó: Segesvári Csaba

Hasonlóan vélekedik a nyugdíj előtt álló ápolók és más szakdolgozók többsége is. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) friss felmérése szerint az érintettek 70 százaléka menne nyugdíjba, ami – mivel nincs utánpótlás – súlyos gondokat okozhat az ellátásban. Ez az arány a szegedi klinikai központra is áll – tudtuk meg Irinyi Tamástól, a MESZK szegedi elnökétől. Mint mondta, 30-35 év után természetes, hogy a nővérek belefáradnak a 80-90 ezer forintért végzett, 3 műszakos, ágy melletti munkába. A legnagyobb gond azonban, hogy eleve kevés a szakdolgozó – Szegedről minimum 4-500-an hiányoznak –, az országban a legtöbb a betöltetlen szakdolgozói álláshely pedig Csongrád megyében van.

Kovács Iván, a klinikai központ hivatalvezetője azt mondja, egyelőre nem ismerik a nyugdíjkorhatár körüli szakorvosok szándékait. Csak az biztos: nincs keretük rá, hogy többet fizessenek nekik, s így munkában tartsák őket. Pótolni viszont nemigen tudják a szakembereket. Nemcsak a szakértelmük miatt, hanem azért is, mert szakorvosból sincs utánpótlás. A szegedi klinikai központban összesen 23 szakorvost, 11 egyéb egyetemi végzettségűt, 33 szakdolgozót érint a választás kényszere.

Katasztrófa az alapellátásban

– Katasztrófa várható – felelte Szilárd András, a Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke arra a kérdésre, hogy mi lesz a nyugdíjrendelet hatása az alapellátásban. A szegedi háziorvosok harmada már most is nyugdíjkorhatáron túl praktizál, másik harmada pedig néhány éven belül eléri azt. Ha választásra kényszerülnek, a legtöbben a nyugdíj mellett döntenek. Mivel kevés háziorvost képeznek, a praxisok pedig nem jövedelmeznek, nincs utánpótlás.

Olvasóink írták

 • 5. floridaimagyar 2009. június 21. 19:46
  „Tul keves orvos es tul nagy varakozasi ido, meg kevesebb specializalodott orvos van. Az egeszsegugybol munkaerot elvonni az marhasag - inkabb epiteni kene. Nem mondom hogy nalunk sokkal jobb lenne, csak azt mondom hogy amikor hazamentem es elkisertem a kistestveremet egy specialis orvoshoz - 5 orat kellett varnunk egy 10 perces rontgenre es elbeszelgetesre. Nekem multkor volt egy allergias tunetem - felhivtam egy szakembert itt, megmondtam hogy mikor megyek be - zero masodpercet vartam, minden elo volt keszitve a tesztekhez, egy heten belul tunetmentes voltam. Csak itt meg az a baj hogy sok munkaltato nem tud besegitei az ember egeszsegbiztositasaba es milliok nem kapnak orvosi ellatast. De ha jol tudom a nemet es kanadai rendszer az jobb, at lehetne masolni....”
 • 4. varadipal 2009. június 21. 18:07
  „Utalás a címre:
  19-évig voltam fegyveres rendészeti szerv tagja, felsőfokú végzettséggel, többszörös nyelvtudással, közigazgatási és jogi elméleti és gyakorlati tapasztalattal. 1995-ben-úgy érzem a legjobbkor- a versenyszférába mentem, mert az államigazgatásban a normális életvitelhez szükséges anyagi források sem voltak meg. Nem voltam egyedül, mintegy 2000 komoly szakember hagyta el az adott testületet. Más államigazgatási körben ugyanez volt a tendencia. Ott maradtak az alulképzett, és tapasztalatlan fiatalok, kezükben az államigazgatási pecsétek és jogkörök.Gimnáziumi érettségivel államigazgatási határozatokat hozhattak./és az esetek 70%-ában jogellenesen hoztak is/ Így sikerült szétverni a közigazgatást. Az akkori fiatalok kitanulták a teendőiket, tapasztalatokat szereztek, mos el kell zavarni őket. Ki az a marha jogalkotó, aki így gondolkodik?”
 • 3. maradando 2009. június 21. 15:34
  „2.korsholm.
  Az igazi feladat a körzeti orvosoké !Nekik kell elhitettni a betegekkel,hogy nincs is semmi bajuk.”
 • 2. korsholm 2009. június 20. 19:42
  „Katasztrofa?
  Ugyan mar.....
  Az orvosoknak biztos nem.Az apolokkal pedig elhitetik ,hogy oruljenek,hogy van munkajuk.Pedig nem igy van.Az OKJ-s vegzettseget kulfoldon valoban elfogadjak.Aki teheti, huzzon el kulfoldre dolgozni,a munkakorulmenyeket ossze sem lehet hasonlitani a Magyarorszagival,az erkolcsi megbecsulesrol nem is beszelve... A fizetes az otthoninak legalabb a hatszorosa.Ja , es rengeteg ures allas van Europa szerte.
  Hajra!”
 • 1. csonakos 2009. június 20. 18:14
  „Azzal teljesen egyetértek nagyon kevés a fizetés. Azonban nem most kellene gondolkodni a képzésen!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kővel dobálják a buszt a fiatalok

Szeged - 14–15 évesek fiatalok kövekkel, sárdarabokkal dobálják rendszeresen a 71-es buszt. Tovább olvasom