Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Teadélután kínai módra

Szeged - Korántsem annyira egyszerű a terítés és a szervírozás, ha kínai teadélutánt tartunk, mint ahogy mi, európaiak megszoktuk.
A tradicionális teríték alapja egy vastag tálca, amely általában fából, bambuszból vagy valamilyen speciális kőből, például jádéból készül, és a teteje rácsos – ez azért szükséges, hogy a kihűlt vagy nem megfelelő ízű teát beleöntsük. A forró vízzel megtöltött teáskancsóba belekerül a zöld tea levele, majd egy-két perc után pici csészékbe töltik az aromás italt.

A tenyérben kényelmesen tartható csészék alá is gyakran kerül egy méretben arányos, fából vagy kőből készült tálca, a megfelelő mozdulattal kínálva a másik iránti tiszteletet jelképezi.

A Konfuciusz Intézet igazgatójának szenvedélye a tea. fotó: Kuklis István
A Konfuciusz Intézet igazgatójának szenvedélye a tea. fotó: Kuklis István

Cao Hang, az SZTE Konfuciusz Intézetének kínai igazgatója vezetett be bennünket a teázás rejtelmeibe. Cao Hangnak már három évtizede szenvedélye a tea, a tiszta zöld tea a kedvence. A kínai orvoslásban is előszeretettel alkalmazzák, mert ami tiszta, vegyszerektől mentes és természetes alapanyagból készül, az csak jó lehet az emberi szervezet számára – mondta. A zöld tea az antioxidánsok miatt tisztító hatású.

A Konfuciusz Intézet munkatársai a Szegedi Közéleti Kávéházzal közösen a hagyományos kínai módon készített teakülönlegességekről tartottak bemutatót kedden a rektori hivatal dísztermében. A meghívott előadó, Kusai Sándor, Magyarország volt pekingi nagykövete Kínai álom – Honnan jött és merre tart Kína? címmel tartott előadást a kóstoló mellé.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig tisztázatlanok a budapesti gettó végnapjai

Január 27-e 2005 óta a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja. A zsidó áldozatok számát 5-6 millióra teszik, Magyarországon a II. világháború végén 650 ezerrel kevesebb zsidó élt, mint előtte. Tovább olvasom