Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Tegye le az autót! - autómentes nap, ingyenes tömegközlekedés

Szeged - 1998 óta szeptember 22-én „ünneplik" az európai autómentes napot, amely többek között a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire is felhívja a figyelmet. Este, 7 órától a Critical Mass felvonulása indul a Dóm térről. A tömegközlekedés pedig forgalmival ingyenes.
Először egy francia város lakói a La Rochelle-iek, vették a bátorságot, hogy egy napig autóik helyett közösségi közlekedéssel, kerékpárral járjanak munkába, iskolába. A mozgalom 1998-ban teljesedett ki, egész Franciaországot bejárta az autómentes nap szelleme – olvashatjuk a wikipedia.org-on. Az áttörést 2002 hozta: közel 1000 európai város, több mint 100 millió polgára vállalta, felelős gondolkodással, az autót mellőzve egy napig teljes mellszélességgel a környezet- és egészségvédelem mellé áll.

A delmagyar.hu is többször foglalkozott a közlekedés problémáival, ezen belül leginkább az autósok és kerékpárosok konfliktusaival. A mai nap tökéletes lesz arra, hogy megmutassuk: a bicajosok is egyenrangú közlekedési partnerek – még ha néha hiányosak is KRESZ ismereteik. A meteorológiai előrejelzés szerint napos, száraz idő várható, 22 fokos maximummal – aki teheti pattanjon kerékpárra.

Kerékpározáshoz ajánlott öltözetek - a teljesség igénye nélkül. Fotó:
Kerékpározáshoz ajánlott öltözetek - a teljesség igénye nélkül.
Fotó: http://untitledname.com/2005/05/bicycle-film-festival

A criticalmass.szeged.hu felhívása szerint, az autómentes napon a bicajosok este 7-től felvonulással ünneplik a kipufogógáz-mentes közlekedést. A Dóm térről induló „kígyóhoz" este 6-tól lehet csatlakozni, ám a szervezők kiemelik: a rendőrség nem biztosítja a rendezvényt, így mindenki saját felelősségére vegyen részt. A túra útvonaláról a helyszínen kaphatnak a kerekesek felvilágosítást.
A szegedibicaj.blog.hu szerzője azt is leírta: akinek nincs világítása el se menjen a felvonulásra. Ugyanis véleményük szerint – amit gyakorló autósként csak megerősíteni tudunk – aki nem látszódik az nincs. A gyakorlatban ez azt jelenti, lámpa nélkül senki se induljon neki az éjszakába. A tervek szerint a kritikus tömeg fél 9-re ér a Széchenyi térre, ahol a bögrével érkezőket teázni invitálják.

A bicikli minden országban egyre népszerűbb. Fotó: Segesvári Csaba
A bicikli minden országban egyre népszerűbb. Fotó: Segesvári Csaba

Akinek nincs kerékpárja, de szeretné letenni autóját, annak a Szegedi Közlekedési Kft. lesz segítségére: szerdán, üzemkezdettől zárásig a forgalmi felmutatásával ingyen utazhat a család. (2 felnőtt és 3 gyermek) Így az autósoknak is lesz lehetőségük kipróbálni az új 8-as vonalat, esetleg a kisimult 1-es villamos pályáját.

Csak hogy érezzük mennyit jelent, ha pihenni hagyjuk kedvenc négykerekűnket: az allergiainfo.hu szerint a teljes magyarországi légszennyezés 35 százalékáért a közlekedés felelős. Méréseik szerint Magyarország területének 4 százaléka súlyosan szennyezett, ahol a lakosság 29 százaléka él. Mérsékelten szennyezett területen a lakosság közel 24 százaléka található. Ebből következően több, mint a népesség fele a levegő minőségének szempontjából nem él ideális helyen.

Tegnap még jó volt a levegő, ma még jobb lehet...
Tegnap még jó volt a levegő, ma még jobb lehet...

A legszennyezes.hu adatait kedden délelőtt vizsgálva megállapítottuk: a nitrogén-dioxid (NO2), a szálló por (PM10) és a talajközeli ózon (O3) értéke is az egészségügyi határérték alatt maradt. Ám, hiába minősíti Szeged levegőjét jónak a honlap, egyben figyelmeztet is: „A levegő szennyezettsége az egészségügyi határértékek alatt van, ám a légszennyezőanyagok ilyen szintű koncentráció hosszú időn keresztül (évek) már egészségügyi következményekkel járhatnak."

Irigykedőknek egy kis koppenhágai tekerés.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság programjait a Széchenyi téren és a Huszár Mátyás rakparton lehet majd figyelemmel követni: a Tisza partján balesetet szimulálva mutatják be a mentősök, tűzoltók munkáját – és nem utolsó sorban az ittas vezetés veszélyeit. A főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága, valamint Bűnmegelőzési Osztálya szervezésében bűn- és balesetmegelőzési totót tölthetnek ki, kerékpáros és elsősegélynyújtási ügyességi és aszfaltrajz-versenyen vehetnek részt elsősorban a fiatalok. A legügyesebbeket, legrutinosabbakat ajándékkal jutalmazzák.

Nyitóképért köszönet a http://lifeatf32.posterous.com/car-vs-bike-bikes-art szerzőjének.

Olvasóink írták

 • 17. ifj. Nagy Gábor 2010. szeptember 23. 10:18
  „16. neggjo 2010.09.22. 14:36
  "a legújabb kutatások szerint ha biciklivel közlekedsz és a saját energiádat használod fel a közlekedéshez akkor éhes leszel és annyi energiát kell bevinned a szervezetedbe hogy az általa okozott környezetszennyezés nem kevesebb mint autóval menni ..."

  Annál közelebbit nem tudsz írni, hogy "a legújabb kutatások szerint" ? mert ez így eléggé bulvárszagú kijelentés. Valami link esetleg, ahol ezt kalóriákban, kilogrammokban stb. levezetik?”
 • 16. neggjo 2010. szeptember 22. 14:36
  „a legújabb kutatások szerint ha biciklivel közlekedsz és a saját energiádat használod fel a közlekedéshez akkor éhes leszel és annyi energiát kell bevinned a szervezetedbe hogy az általa okozott környezetszennyezés nem kevesebb mint autóval menni ...”
 • 15. SibánRoland 2010. szeptember 22. 12:43
  „és ami elmaradt én nekem továbbra se jutnak eszembe hogy hitelre vásároljak ebben a pénzügyi helyzetekben csak szívnám a fogam inkább a kerékpár egy átlagos kerékpár ott van egy havi törlesztő ára ami már tényleg jó városi közlekedésre”
 • 14. SibánRoland 2010. szeptember 22. 12:31
  „valószínű igen mert a motor is szmogot botsált ki vagyis károsítja a levegőt és nem tudom szerintem ilyenkor a tv-nek is a közre működése kellene nem a hülye sorozatoknak kéne mennie a tv-ben hanem beszámolni arról h mennyire romlik a helyzet a sok autó miatt és biztatni őket h pattanjanak kerékpára amikor bárhova kell mennem kerékpárra pattanok és csak szidni tudom a szabálytalan autósokat de amúgy normálisan és kikapcsolódva lehet közlekedni persze egy kis zene hallgatással egyben véve..:)”
 • 13. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2010. szeptember 22. 12:29
  „"Sajnos ma még magyarországon az emberek nagy része elvárja hogy "ingyen" legyen az: orvosi ellátás, a gyógyszer, az iskola, az egyetem, kvázi ingyen a menza, egy csomó szolgáltatás, stb."

  Tekintve, hogy Európa, ha nem a világ legmagasabb adóterheit fizetem, azt hiszem valamit azért joggal várok el.”
 • 12. HeavenMan 2010. szeptember 22. 10:55
  „Hihetetlen, hogy mindenben csak a rosszat látjátok...”
 • 11. Krampampuli 2010. szeptember 22. 10:51
  „És mi a helyzet az aranyközépúttal például a motorral? Tudja valaki annak a forgalmija is elég a tömegközlekedéshez?”
 • 10. szilmaril2 2010. szeptember 22. 10:32
  „Bocs, lemaradt a d betű: tudhatja”
 • 9. szilmaril2 2010. szeptember 22. 10:31
  „Én 25 éve minden nap biciklivel járok dolgozni, ha esik, ha nem! Nem tudom mi ebben a kunszt! Persze aki nem bicajozik állandóan, nem tuhatja, hogy milyen faramuci helyzetek állhatnak elő a közlekedésben! :)”
 • 8. Miracala 2010. szeptember 22. 10:25
  „Ma szerintetek ki fogja lerakni az autót, akinek egyébként nem lételeme a jármű? Elmondom: senki! Sőt a rakpart lezárása miatt a környező utcák forgalma is nőni fog. Hajrá autómentes nap!”
 • 7. KolompárRómeó 2010. szeptember 22. 10:17
  „5. hozzászólás kutyuskavilaga 2010.09.22. 10:10

  Ki volt a hibás? :)”
 • 6. harcsabajusz 2010. szeptember 22. 10:15
  „Sajnos ma még magyarországon az emberek nagy része elvárja hogy "ingyen" legyen az: orvosi ellátás, a gyógyszer, az iskola, az egyetem, kvázi ingyen a menza, egy csomó szolgáltatás, stb. Ezt az igényt populista politikusaink meg is lovagolják (lásd választási ígéretek, népszavazások, stb.). Hogy mindez mennyibe kerül, azt senki se tudja vagy akarja tudni (tisztelet a kivételnek).”
 • 5. kutyuskavilaga 2010. szeptember 22. 10:10
  „Letettem, bicikliztem, elütöttek! HURRÁ!”
 • 4. Alsóváros 2010. szeptember 22. 09:15
  „A volános buszok is ingyenesek lesznek? Vagy csak az SZKT-s járművek?”
 • 3. LukSzkaivoker 2010. szeptember 22. 08:53
  „Ingyenes tömegközlekedés? Jó lenne, ha tudatosulna az emberekben, hogy semmi sincs ingyen. Sőt Magyarországon ami "ingyen" van, az többe kerül, mintha fizetnénk érte :)”
 • 2. Milo 2010. szeptember 22. 08:20
  „http://bam.hu

  ...nem csak a mai nap!”
 • 1. morci 2010. szeptember 22. 08:16
  „a nap süt,szép az idő,ma a kocsi pihen,elő a bicajt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor a megyében kampányolt

A Jobbik kedden Algyőn lakossági fórumot tartott. Vona Gábor itt arról beszélt, hogy az ország nem tud előrelépni addig, amíg vannak, akik élősködnek rajta. Tovább olvasom