Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Tehetetlen a rendőrség a külföldiekkel

Szeged - Hétfő hajnalban 5 ember halt meg Szegedtől 20 kilométerre, Klárafalva előtt. A Spanyolországból kimerülten hazafelé, Romániába vezető sofőr miatt. A rendőrség tehetetlen.
A rendőrség tehetetlen az országon keresztülszáguldó, kimerült, elcsigázott, emiatt türelmetlen külföldi autósokkal szemben – mondta el kérdéseinkre válaszolva Bényi Mónika, az ORFK sajtószóvivője. Míg a teherautókba, buszokba szerelt tachográfok segítségével ellenőrizhetik, hány órát vezetett a pilóta, az autósoknál nincs ilyen módszer.

– A rendőrök tudják, hogy a Romániába, Szerbiába, Törökországba hazafelé tartó vendégmunkások alvás nélkül, 24 óra alatt szeretnék megtenni az utat – tette hozzá a sajtószóvivő. Csak a megelőzésben lehet reménykedni.

Mindezt annak apropóján kérdeztük meg, hogy hétfő hajnalban 5 ember halálával – köztük egy 12 éves gyerekével – végződött egy súlyos közlekedési baleset Deszk és Klárafalva között. Noha az ügyben még nem zárult le a nyomozás, annyit biztosra vehetünk, hogy a Spanyolországból Romániába, hazafelé tartó sofőr gyorsabban hajtott a megengedettnél, és kanyarban, záróvonalnál előzött. Így ütközött össze az ő autójánál erősebb kamionnal.

Ha szabálytalankodna a külföldi autós, a rendőr akkor sem nagyon tud mit kezdeni vele. Fotó: Karnok Csaba
Ha szabálytalankodna a külföldi autós, a rendőr akkor sem nagyon tud mit kezdeni vele.
Fotó: Karnok Csaba

A magyar rendőrök sok esetben hiába büntetnek meg szabálytalankodó külföldieket, azok nem fizetik be a bírságot – a csekket pár méterrel odébb összetépik, és kiszórják az ablakon –, így ennek a módszernek nincs visszatartó ereje. Nem vehetik el az útlevelet, de még a jogosítványt sem. Nyugat-európai országokban ugyanakkor bevett szokás, hogy lefoglalják a szabálytalankodó sofőr járművét, és csak akkor kapja vissza, ha kifizette a bírságot.

A külföldiek 2007-ben 839, tavaly 927 balesetet okoztak a magyar utakon a rendőrség adatai szerint. Egyre több az ilyen baleset: míg 2007-ben az országban 20 ezer 635 baleset közül 839-et okoztak a más országokból érkezők, tavaly már 927-et, noha körülbelül 1500-zal kevesebb történt a magyar utakon. Ennek bizonyára az is az oka, hogy Magyarország félúton helyezkedik el Nyugat-Európa és a célországok között, a sofőrök általában ilyenkor a legfáradtabbak.

Bankkártya-leolvasó a rendőrnél

Draskovics Tibor rendészeti miniszter azt szeretné – jelentette be a tárcavezető nemrégiben –, hogy külföldről is be lehessen hajtani a közúti szabálysértésekért kiszabott bírságot az Európai Unión belül. Ennek feltételeit a tervek szerint a magyar uniós elnökség idején, 2011 első félévében alakítják ki. Az is elképzelhető, hogy az év végére már Magyarországon is lehet bankkártyával helyszíni bírságot fizetni, a rendőröket mobil bankkártya-leolvasókkal látják el.

Olvasóink írták

 • 17. Stevvve 2009. augusztus 14. 12:32
  „Töketlen banda.

  Az első pár napban több milliárd Ft!! folyna be, persze utána ez lecsökkenne, mert megtanulnák betartani a szabályokat.

  De addig következmények nélkül megtehetnek bármit, életveszélybe sodorva másokat.

  Ma reggel pl. román Audi A6 kombi előzött az S-kanyarban a 43-ason....

  Töketlen banda.”
 • 16. bo 2009. augusztus 14. 08:55
  „Töketlen törvényhozók!!!!”
 • 15. Natasha 2009. augusztus 13. 21:42
  „A magyarországi rendőrök továbbképzésre mehetnének a szerbiai kollégáikhoz. Azok minden szívbaj nélkül lemeszelik nemcsak a magyar autósokat. Mindenért büntetnek, még azért is ha van rajtad sapka, azért is ha nincs. Ha nem tud az autós helyszíni bírságot fizetni, akkor az országból ki sem engedik addig ameddig nem fizet és még jól meg is b.szogatják.”
 • 14. maug 2009. augusztus 13. 19:26
  „Ekkora Barmokat, mint a Mi politikusaink!

  Mindenki tudja a megoldást, de ezek a félkegyelműek csak várnának 2011-ig, és majd akkor akarnak csak valamit csinálni!

  El kell venni a pénzt a külfölditől a helyszínen, vagy elvenni az okmányt. Romániában működik, de a Magyar politikusoknak nincs annyi eszük sem, hogy lemásolják.

  A nagyarcú Hmvhely-i Lázár főtudornak inkább olyan törvényeket kellene előterjesztenie amelyekkel a Rendőrök visszaszerezhetnék tekintélyüket. Meg egy kis pénz is jönne az államkasszába.

  Vagy talán direkt rombolják a mundér becsületét. Züllesztik a Rendőrséget, hogy utána szétverjék és a saját embereiket ültethessék a megfelelő székekbe.”
 • 13. Norman_Bates 2009. augusztus 13. 14:43
  „Mennyiből tartana már jogszabályokat módosítani? hétfőn összeülnek: minden külfölditől behajtjuk helyszínen a lóvét! keddre már kész is a jogszabály!... mondjam, vagy mutassam? És, nem került semmibe! Lehet kaszálni a fasz románokon! Arról nem is beszélve hogy a jelenlegi állapotba mi vagyunk középeurópa szégyene:
  -Te nézzed már! a saját honpolgáraikat szopatják, mi meg nyugodtan tivornyázhatunk..HAHA ezt a fasz népséget! .......:kb így gondolkozik egy román”
 • 12. bélás 2009. augusztus 13. 14:02
  „Drazsé inkább írassa be nyelvoktatásra Őket, mint kártyaleolvasót vásáróljon. Miért nem inkább bankautómatával járkál a rendőr, lehúzatja a románnal a kártyát, ott a lé a kézben, es az autómata is védve van a tolvajoktól.
  Ez a vezetőség nagyon gáz”
 • 11. varadipal 2009. augusztus 13. 11:36
  „Benq´ megelőztél. Egyetértek veled, vagy a kocsi, vagy a sofőr marad, amig ki nem perkálta a bírságot.
  A pereputyí meg mehet addíg várostnézni, rájuk fér a kultúra. Egy cella kel lhozzá, meg egészen pici nyelvtudás.
  Az intézkedés elmaradásának fő oka a rendőr nyelvtudásának hiánya.Már nem elég a 8 osztály, meg az érettségi, kötelezni kell legalább egy idegen nyelv alapszintű tudására, és meg kell fizetni érte a rendőrt.
  Ha 24 órás lecsukással fenyegeti meg a külföldit, rögtön lesz lóvé a bírságra. Ilyen egyszerű.”
 • 10. Bense 2009. augusztus 12. 21:13
  „Ez a bankkártya leolvasó egy vicc. Mégis mit remélnek tőle?
  Az amit már itt művelnek a külföldiek az már egyenesen bicska nyitogató. Egyszerűen ott tartunk hogy az ember nem meri kitenni a lábát a házból itt a 43-as mellett, nemhogy járművel elindulni. Persze sok esetben nem csak a külföldi a baleset okozója, de az útjainkon mutatott magatartásuk kritikán aluli, és a közlekedési szabályok porba tiprása nekik kétségtelenül magas szinten megy, és ha mindez még nem elég a mi "drága " rendőreink mind-e közben nincsenek sehol a 43-ason. Én már úgy érzem, hogy a rendőrök azét nem jönnek ki erre a halál útra, mert menekülnek a süllyedő hajóról, mi pedig akik itt élünk próbálunk nem meghalni.”
 • 9. Yucca 2009. augusztus 12. 21:10
  „"Nyugat-európai országokban ugyanakkor bevett szokás, hogy lefoglalják a szabálytalankodó sofőr járművét, és csak akkor kapja vissza, ha kifizette a bírságot." - Ezt mi mért nem csináljuk? Csak egyszer kéne komolyan nekifogni, aztán szépen elterjedne a híre....”
 • 8. Mil 2009. augusztus 12. 21:04
  „Én azt nem értem, hogy ha más EU országokban lehet olyan, hogy ottartják a delikvenst-azaz ez nem ütközhet mindenféle Eu meg emberi jogi jogszabályokba, ergo belekötni nem lehet-akkor mi a tetves fenéért nem lehet megtenni ezt itthon? Nincs rá törvény? Hát hozzanak, vagy módosítsanak!”
 • 7. Tömeg 2009. augusztus 12. 19:34
  „Ez egyszerűen dilettantizmus (4) a rendőrség részéről. A törökök, meg a románok nem arról híresek,hogy
  dagadt bankszámlákkal rendelkeznek. A német rendőröket nem bírják az erdőbe vezetni.
  Fizet, vagy marad.”
 • 6. benq 2009. augusztus 12. 17:34
  „tipp!!!!!
  a szebálysértő külföldieket nem birságolni kell hanem szabájsértési örizetbe velük amig meg nem fizetik a birságot......ennek gyorsan hire menne!!”
 • 5. vuk 2009. augusztus 12. 15:40
  „Ekkora marhasagot...
  Talan Draskovics ur tegye lehetove, hogy 1. ott helyszinen muszaj legyen kifizetni (az iratok elvehetok legyenek, mint mas orszagban), 2. oke, mehet, de amig nem fizette ki, addig NEM mehet ki az orszagbol! Valamelyik.”
 • 4. Logaritmus 2009. augusztus 12. 14:04
  „"Draskovics Tibor rendészeti miniszter azt szeretné - jelentette be a tárcavezető nemrégiben -, hogy külföldről is be lehessen hajtani a közúti szabálysértésekért kiszabott bírságot az Európai Unión belül. Ennek feltételeit a tervek szerint a magyar uniós elnökség idején, 2011 első félévében alakítják ki. Az is elképzelhető, hogy az év végére már Magyarországon is lehet bankkártyával helyszíni bírságot fizetni, a rendőröket mobil bankkártya-leolvasókkal látják el."

  Ez nagyon jó, de miért nincs ez így az EU-ban mondjuk már 10 éve?”
 • 3. man 2009. augusztus 12. 14:04
  „ez komolytalan...”
 • 2. comment 2009. augusztus 12. 12:40
  „Tehetetlenek a fenéket! Inkább hátatfordítaak egy egy eset láttán, mintsem osamenjenek és a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedjenek.
  A bíságolást, mint már annyiszor tippként megírtuk -gyakorlatból átvenni más, fejlettebb közlekedési moráló országtól- úgy kell megoldani, hogy amíg hiteltérdemlően nem igazolja az összeg befizetését, addig pihentetni, félreállítani a delikvenseket, s nem itatni etetni addig őket, hanem "csak" őrizni!
  A magyarokkal is ezt csinálják más országokban.
  Soha nem lesz itt rend, ha csak kibúvókat keresnek a tehetetlenség mezején!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. lidocain 2009. augusztus 12. 12:28
  „a rendőrség minden bűnelkövetővel szemben tehetetlen akkor minek van? magyart verni,békés tüntetéseket feloszlatni,utak mentén pénzt behajtani? mindezt a mi adónkból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizet, aknatetőt vizsgálnak

Szeged - A gyermekéletet követelő fővárosi élményfürdőbeli baleset nyomán razziázik a tisztiorvosi… Tovább olvasom