Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Tehetetlenek a háziorvosok

Tehetetlenek a háziorvosok

Csongrád megye - Nincs eszköz a háziorvosok kezében, hogy a közalkalmazott orvosokhoz hasonló béremelést kiharcoljanak maguknak. Pedig nagy szükségük lenne rá, hiszen a kártyapénz tizedik éve változatlan összegű. Ha azonban sztrájkkal fenyegetőznének, azzal saját betegeiket hoznák kellemetlen helyzetbe.

Timár Kriszta - Délmagyarország napilap - 2012.03.23. 07:44
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Máris sok a kérdőjel az orvosok béremelésével kapcsolatban. Bár a minisztérium kedden bejelentette, hogy jelentősen megemelik a közalkalmazottak és az állami tulajdonú gazdasági társaságok alkalmazottainak fizetését, ezt a kommunikáció szerint a chipsadóból befolyt összeg fedezné. Csakhogy ezt a pénzt már elköltötték a költségvetésben, a bérrendezéshez szükséges 30 milliárd helyett pedig mindössze 15 milliárd az, ami erre a célra rendelkezésre áll. A további költségeket reformintézkedésekből szeretnék kigazdálkodni – főképp az egészségügyi ellátórendszer átalakításából.

Illusztráció: Schmidt Andrea
A kártyapénz összege immár tizedik éve nem változott. Joggal lehet emiatt is egyre magasabb a háziorvosok vérnyomása. Illusztráció: Schmidt Andrea


Míg az érintettek azon gondolkodnak, valóban kapnak-e pluszpénzt, vagy néhány hónapon belül kiderül, hogy nincs rá fedezet, az alapellátásban dolgozók biztosak lehetnek benne, hogy nem lesz magasabb fizetésük, ők ugyanis kimaradtak a bérrendezésből. Hasonló nyomásgyakorlásra pedig – mint ami a rezidens szövetség felmondólevél-gyűjtő akciója volt – ők nem is képesek.

– Említés szintjén elhangzott már egy esetleges sztrájk lehetősége, de ez a háziorvosoknál meglehetősen nehezen értelmezhető. Egyrészt azért, mert 98 százalékuk vállalkozó, másrészt azért, mert saját betegeikkel tolnának ki, ha nem vennék fel a munkát – mondta el Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Hozzátette: érdekképviseletük is sokkal gyengébb, hiszen az egyes orvosok egymástól elszigetelten, önállóan dolgoznak.

A háziorvosok, házi gyermekháziorvosok, védőnők és az alapellátásban dolgozó fogorvosok kimaradtak a béremelésből – ezt az érintettek azért tartják különösen igazságtalannak, mert a kártyapénz összege immár tizedik éve nem változott. – Béremelésnek beállítani és érvként felhasználni azt, hogy decemberben soron kívüli kártyapénzt kaptunk, finoman szólva is ízléstelen – fogalmazott Szilárd doktor. – Ez ugyanis csak trükközés volt a számokkal: eddig 3 hónapos késéssel kaptuk meg a fizetésünket, ezzel a lépéssel ez az idő két hónapra csökkent. Mindössze annyi történt tehát, hogy az elvégzett munkáért hamarabb kaptuk meg a juttatásunkat. Hasonló a helyzet az indikátorrendszerből származó állítólagos pluszjövedelemmel is: ezt az összeget korábban elvették tőlünk, most pedig más néven visszaadják.

Az érintettek azonban kénytelenek tudomásul venni a döntést – mást úgy érzik, nem tehetnek. – Mi vagyunk azok, akik közvetlen kapcsolatban állunk a betegekkel. Hogy nehéz helyzetbe hozzuk őket, azt nem szívesen vállalja fel senki közülünk. Ezzel pedig sajnos úgy látszik, vissza is élnek.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 23 hozzászólás
Moderálásra küldöm 23. szegedivagyok 2012.03.24. 21:41

Szerintem nincs is miről beszélni,csak a címet ismét elolvasni. Szó szerint igaz, tehetetlenek.

Moderálásra küldöm 22. Hammada_Fleet 2012.03.24. 14:36

Vazze, akkor volt eszköz a kezetekben, amikor megfúrtátok a Gyurcsány-féle egészségügyi reformot, a vizitdíjról meg kifejtettétek, hogy az aprópénz, semmire se elég. Aztán, amikor a sikeres szociális népszavazás után el akarták volna venni a vizitdíjat, akkor meg hápogtatok, hogy háp-háp, enélkül éhen fogtok halni. Erre Gyurcsány, az a szerencsétlen lúzer balek, ahelyett, hogy elhajtott volna titeket a vérvörös ég alja felé, kipótolta a pénzeteket, hogy nehogy má hogy éhen dögöljetek. Jól megköszöntétek neki.
Tudjátok mit? Sírjatok egyet az Orbánnak is, hátha megint sikerrel jártok. Egyszer már összejött.

Moderálásra küldöm 21. mortál 2012.03.24. 07:34

Kár hogy ennyi negatív tapasztalat van a háziorvosokkal kapcsolatban.

Én nagyon meg vagyok elégedve az enyémmel.
Kedves és nagyon lelkiismeretes, pénzt én soha nem adtam csak jó szót.
Akit zavar hogy cserélik a kocsikat üzenem: talán ha hozzájuk vagy szüleikhez, ne adj isten gyermekeikhez nem jutnának el a meghibásodott sok kilómétert futott régi autók miatt mit szolnának?

Talán ezen is múlhatna az életünk.......

Moderálásra küldöm 20. Kisg 2012.03.24. 07:27

Az én háziorvosom egy nagyon jól képzett, emberséges szakember, tényleg mindent megtesz a betegeiért, én nagyon sokat köszönhetek neki. Kiírom a nevét, megérdemli: dr. Kelemen Katalin. Csak az a baj, hogy lassan teljesen ellehetetlenítik a sok adminisztrációval őket, pl. ez a gyógyszerfelírásos cirkusz is kész katasztrófa. Ha már a kormány semmibe veszi a háziorvosokat (akiknek ugye, nincs meg az a lehetőségük, ami a klinikai kollégáknak, hogy a rendelés kellős közepén "megbeszélés" címszó alatt egy-másfél órára otthagyják a tömegnyi beteget az ambulanciákon, vagy osztályokról felszívódjanak az orvosi szobába, ha már nagyon tele van a hócipőjük), akkor legalább ne nehezítené a helyzetüket ilyen baromságokkal. Itt tenném fel a kérdést: valakinek nem jutott még eszébe, mekkora kicseszés a betegekkel, hogy ezeket a főorvosi vagy professzori referálásokat pont rendelési időben tartják?? Nem lehetne rendelési idő után?

Moderálásra küldöm 19. csocsoszan20 2012.03.23. 20:45

Érdeklődöm, hogy a habzó szájú kommentelők mi alapján általánosítják a háziorvosokat? Ha a saját szakmájukat nézik, ŐK vajon hogyan állnak helyt? Nincs jobb dolguk, mint arcpirító butaságokat, féligazságokat, hazugságokat írnak???
...és akkor mi lesz, ha éppen egy általuk szidott háziorvos menti meg az életüket???????????????????????
Nézzenek már tükörbe!!!!!

Moderálásra küldöm 18. kvendi 2012.03.23. 20:43

vállalkozó háziorvos..., üzlet ember...lenne.., mert ez így "üzlet"...(???)
Gyógyítás és üzlet...szépen hangzik...
- /érdemes egészségesen élni...ez a legjobb befektetés (SZERINTEM).../ -

Moderálásra küldöm 17. vmagdi 2012.03.23. 17:17

sajnos a recepirason es a beutaloirason kivul nem tul sok mindent csinalnak. Gyakorlatilag kesve kezdik a rendelest es napi 3 es fel ora hivatalos munkaidonek a felet toltik effektiv munkaval.
Nekem 3 eve kiderult hogy vacak a koleszterinem, de azota fogalma sincs a velem tortentekbol, mert egy honap alatt nem sikerult szamitogepre vinni a kontroleredmenyeket... azota talaltam egy lelkiismeretes szakorvost (Valach Erzsebet) es hozza jarok, mert a ferjem is azert halt meg, merta korzetink nem elelnorizte a vernyomasat mikozben jaraskeptelen volt... fel se merult hogy foglalkozzon vele.

Moderálásra küldöm 16. SandWitch 2012.03.23. 17:05

Valóban tehetetlenek. A gyógyítás terén is, mert bármilyen panasszal megy hozzájuk az ember, nem küldhetik el rendes kivizsgálásra, mert akkor kapnak a fejükre fentebbről, mivel az pénzbe kerül az államnak. Ha a beteg mégis erőlködik, akkor elküldik szakrendelésre, ahol talán fél évre- egy évre kap időpontot egy MR vizsgálatra, vagy 2 hónapra egy röntgenre.

Moderálásra küldöm 15. bhlanik 2012.03.23. 14:42

12. polo 2012.03.23. 14:29
Teljesen igazat adok,mert elég sűrűn letudják cserélni az autójukat,nem nagyon lehet látni olcsóbb autóval száguldozni háziorvost..De rendelés után,(több orvosról is tudom)rohannak az idős nénikhez látogatni őket.gondolom ne kevés pénzt zsebelnek be.Az egyik ismerősöm mesélte,hogy Ő rendelés ideje alatt is szokott csúsztatni pénzt kb.2000 ft-ot a háziorvosának?!Miért is?!Mert így komolyan foglalkozik vele.Ez vicc....Minden tisztelem a kivételnek.

Moderálásra küldöm 14. polo 2012.03.23. 14:37

2. sved 2012.03.23. 09:26 az a baj hogy sztrájk nélkül is sok beteget eltesznek lábalól a háziorvosok ismétlem tisztelet a kivételnek


23 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...