Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Tehetetlenek a háziorvosok

Csongrád megye - Nincs eszköz a háziorvosok kezében, hogy a közalkalmazott orvosokhoz hasonló béremelést kiharcoljanak maguknak. Pedig nagy szükségük lenne rá, hiszen a kártyapénz tizedik éve változatlan összegű. Ha azonban sztrájkkal fenyegetőznének, azzal saját betegeiket hoznák kellemetlen helyzetbe.
Máris sok a kérdőjel az orvosok béremelésével kapcsolatban. Bár a minisztérium kedden bejelentette, hogy jelentősen megemelik a közalkalmazottak és az állami tulajdonú gazdasági társaságok alkalmazottainak fizetését, ezt a kommunikáció szerint a chipsadóból befolyt összeg fedezné. Csakhogy ezt a pénzt már elköltötték a költségvetésben, a bérrendezéshez szükséges 30 milliárd helyett pedig mindössze 15 milliárd az, ami erre a célra rendelkezésre áll. A további költségeket reformintézkedésekből szeretnék kigazdálkodni – főképp az egészségügyi ellátórendszer átalakításából.

Illusztráció: Schmidt Andrea
A kártyapénz összege immár tizedik éve nem változott. Joggal lehet emiatt is egyre magasabb a háziorvosok vérnyomása. Illusztráció: Schmidt Andrea


Míg az érintettek azon gondolkodnak, valóban kapnak-e pluszpénzt, vagy néhány hónapon belül kiderül, hogy nincs rá fedezet, az alapellátásban dolgozók biztosak lehetnek benne, hogy nem lesz magasabb fizetésük, ők ugyanis kimaradtak a bérrendezésből. Hasonló nyomásgyakorlásra pedig – mint ami a rezidens szövetség felmondólevél-gyűjtő akciója volt – ők nem is képesek.

– Említés szintjén elhangzott már egy esetleges sztrájk lehetősége, de ez a háziorvosoknál meglehetősen nehezen értelmezhető. Egyrészt azért, mert 98 százalékuk vállalkozó, másrészt azért, mert saját betegeikkel tolnának ki, ha nem vennék fel a munkát – mondta el Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Hozzátette: érdekképviseletük is sokkal gyengébb, hiszen az egyes orvosok egymástól elszigetelten, önállóan dolgoznak.

A háziorvosok, házi gyermekháziorvosok, védőnők és az alapellátásban dolgozó fogorvosok kimaradtak a béremelésből – ezt az érintettek azért tartják különösen igazságtalannak, mert a kártyapénz összege immár tizedik éve nem változott. – Béremelésnek beállítani és érvként felhasználni azt, hogy decemberben soron kívüli kártyapénzt kaptunk, finoman szólva is ízléstelen – fogalmazott Szilárd doktor. – Ez ugyanis csak trükközés volt a számokkal: eddig 3 hónapos késéssel kaptuk meg a fizetésünket, ezzel a lépéssel ez az idő két hónapra csökkent. Mindössze annyi történt tehát, hogy az elvégzett munkáért hamarabb kaptuk meg a juttatásunkat. Hasonló a helyzet az indikátorrendszerből származó állítólagos pluszjövedelemmel is: ezt az összeget korábban elvették tőlünk, most pedig más néven visszaadják.

Az érintettek azonban kénytelenek tudomásul venni a döntést – mást úgy érzik, nem tehetnek. – Mi vagyunk azok, akik közvetlen kapcsolatban állunk a betegekkel. Hogy nehéz helyzetbe hozzuk őket, azt nem szívesen vállalja fel senki közülünk. Ezzel pedig sajnos úgy látszik, vissza is élnek.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. szegedivagyok 2012. március 24. 21:41
  „Szerintem nincs is miről beszélni,csak a címet ismét elolvasni. Szó szerint igaz, tehetetlenek.”
 • 22. Hammada_Fleet 2012. március 24. 14:36
  „Vazze, akkor volt eszköz a kezetekben, amikor megfúrtátok a Gyurcsány-féle egészségügyi reformot, a vizitdíjról meg kifejtettétek, hogy az aprópénz, semmire se elég. Aztán, amikor a sikeres szociális népszavazás után el akarták volna venni a vizitdíjat, akkor meg hápogtatok, hogy háp-háp, enélkül éhen fogtok halni. Erre Gyurcsány, az a szerencsétlen lúzer balek, ahelyett, hogy elhajtott volna titeket a vérvörös ég alja felé, kipótolta a pénzeteket, hogy nehogy má hogy éhen dögöljetek. Jól megköszöntétek neki.
  Tudjátok mit? Sírjatok egyet az Orbánnak is, hátha megint sikerrel jártok. Egyszer már összejött.”
 • 21. mortál 2012. március 24. 07:34
  „Kár hogy ennyi negatív tapasztalat van a háziorvosokkal kapcsolatban.

  Én nagyon meg vagyok elégedve az enyémmel.
  Kedves és nagyon lelkiismeretes, pénzt én soha nem adtam csak jó szót.
  Akit zavar hogy cserélik a kocsikat üzenem: talán ha hozzájuk vagy szüleikhez, ne adj isten gyermekeikhez nem jutnának el a meghibásodott sok kilómétert futott régi autók miatt mit szolnának?

  Talán ezen is múlhatna az életünk.......”
 • 20. Kisg 2012. március 24. 07:27
  „Az én háziorvosom egy nagyon jól képzett, emberséges szakember, tényleg mindent megtesz a betegeiért, én nagyon sokat köszönhetek neki. Kiírom a nevét, megérdemli: dr. Kelemen Katalin. Csak az a baj, hogy lassan teljesen ellehetetlenítik a sok adminisztrációval őket, pl. ez a gyógyszerfelírásos cirkusz is kész katasztrófa. Ha már a kormány semmibe veszi a háziorvosokat (akiknek ugye, nincs meg az a lehetőségük, ami a klinikai kollégáknak, hogy a rendelés kellős közepén "megbeszélés" címszó alatt egy-másfél órára otthagyják a tömegnyi beteget az ambulanciákon, vagy osztályokról felszívódjanak az orvosi szobába, ha már nagyon tele van a hócipőjük), akkor legalább ne nehezítené a helyzetüket ilyen baromságokkal. Itt tenném fel a kérdést: valakinek nem jutott még eszébe, mekkora kicseszés a betegekkel, hogy ezeket a főorvosi vagy professzori referálásokat pont rendelési időben tartják?? Nem lehetne rendelési idő után?”
 • 19. csocsoszan20 2012. március 23. 20:45
  „Érdeklődöm, hogy a habzó szájú kommentelők mi alapján általánosítják a háziorvosokat? Ha a saját szakmájukat nézik, ŐK vajon hogyan állnak helyt? Nincs jobb dolguk, mint arcpirító butaságokat, féligazságokat, hazugságokat írnak???
  ...és akkor mi lesz, ha éppen egy általuk szidott háziorvos menti meg az életüket???????????????????????
  Nézzenek már tükörbe!!!!!”
 • 18. kvendi 2012. március 23. 20:43
  „vállalkozó háziorvos..., üzlet ember...lenne.., mert ez így "üzlet"...(???)
  Gyógyítás és üzlet...szépen hangzik...
  - /érdemes egészségesen élni...ez a legjobb befektetés (SZERINTEM).../ -”
 • 17. vmagdi 2012. március 23. 17:17
  „sajnos a recepirason es a beutaloirason kivul nem tul sok mindent csinalnak. Gyakorlatilag kesve kezdik a rendelest es napi 3 es fel ora hivatalos munkaidonek a felet toltik effektiv munkaval.
  Nekem 3 eve kiderult hogy vacak a koleszterinem, de azota fogalma sincs a velem tortentekbol, mert egy honap alatt nem sikerult szamitogepre vinni a kontroleredmenyeket... azota talaltam egy lelkiismeretes szakorvost (Valach Erzsebet) es hozza jarok, mert a ferjem is azert halt meg, merta korzetink nem elelnorizte a vernyomasat mikozben jaraskeptelen volt... fel se merult hogy foglalkozzon vele.”
 • 16. SandWitch 2012. március 23. 17:05
  „Valóban tehetetlenek. A gyógyítás terén is, mert bármilyen panasszal megy hozzájuk az ember, nem küldhetik el rendes kivizsgálásra, mert akkor kapnak a fejükre fentebbről, mivel az pénzbe kerül az államnak. Ha a beteg mégis erőlködik, akkor elküldik szakrendelésre, ahol talán fél évre- egy évre kap időpontot egy MR vizsgálatra, vagy 2 hónapra egy röntgenre.”
 • 15. bhlanik 2012. március 23. 14:42
  „12. polo 2012.03.23. 14:29
  Teljesen igazat adok,mert elég sűrűn letudják cserélni az autójukat,nem nagyon lehet látni olcsóbb autóval száguldozni háziorvost..De rendelés után,(több orvosról is tudom)rohannak az idős nénikhez látogatni őket.gondolom ne kevés pénzt zsebelnek be.Az egyik ismerősöm mesélte,hogy Ő rendelés ideje alatt is szokott csúsztatni pénzt kb.2000 ft-ot a háziorvosának?!Miért is?!Mert így komolyan foglalkozik vele.Ez vicc....Minden tisztelem a kivételnek.”
 • 14. polo 2012. március 23. 14:37
  „2. sved 2012.03.23. 09:26 az a baj hogy sztrájk nélkül is sok beteget eltesznek lábalól a háziorvosok ismétlem tisztelet a kivételnek”
 • 13. lamuria 2012. március 23. 14:30
  „igen valoba sok minden tortenik a korhazba -- lopjak a chemot , eladjak 200-300.000 szerbiaba ill romaniaba ,,, ja es a szivsebeseten 4 frissen mutott szivbeteget egy rud tancos nore bizak , aki gyors talpalo okj vegzett --- ..

  es meg sok mas amit meg a media sem tud ...!!”
 • 12. polo 2012. március 23. 14:29
  „sajnos sok háziorvosnak nem megfelelő a tudása szakmailag tisztelet a kivételnek nem tudom őket sajnálni mivel a mi házunkban két idős asszonyhoz rendszeresen kijár minden hónapban és 10000FT kap fejenként ez adómentes és ezen kívül még hány helyen fordul meg és kap egy borítékot a zsebébe valamint a jogosítványhoz szükséges orvosi igazolás az plusz 5000 a zsebbe és ezeket a pénzeket nem osztja meg az asszisztenciával én szerintem ezekből a pénzekből megvan a béremelésük a háziorvosoknak.”
 • 11. csakugyirok 2012. március 23. 14:20
  „Kedves Lamuria ! Te honnan szidod a magyar egészségügyet ? És főleg honnan osztod az észt ?”
 • 10. howatowabb 2012. március 23. 14:05
  „Hagyd már ezt a - high, meg low dolgot. Igen, volt egy orvos, aki nemrég kezdte a szakmát, és ügyeletes lett. Nem felmentem, de ez egy sajnálatos eset. Megtörtént, vállalja érte a felelősséget, de te folyton erre hivatkozol!( Sok más is történik kórházakban, van, amit felkap a média, van, amiről nem is tudunk. És igen, néha ez emberéletbe kerül.) Keress más gumicsontot! Ez már le van rágva!”
 • 9. lamuria 2012. március 23. 13:03
  „SZegyen ami a magyar egeszsegugybe van -- oljan apolok dolgoznak akiknek sem megfelelo iskola sem diploma sem szakvizsgajuk nincs .. es oljan orvosok akik nem tudjak mi az hogy - high , low ...

  Az hogy romlik az egeszsegugybe minden es hogy nincs penz soha erre errol maguk a magyar emberek tehetnek mert - turnek es semit az eg vilagon nem tesznek hogy jobb legyen .

  Vannak jo orvosok , jo apolok, jo rezidensek, jo hazi orvosok, - MEG KELLENE VEGRE ERTENI ES MEGBECSULNI AZOKAT AKIK JOK ES OTHOL TARTANI OKET - NEM ELULDOZNI --
  A kormanj azert tesz amit tesz mert tudja hogy megteheti mert a magyar ember ..eltur mindent .. es oljan mind a b....
  Senkit bantani nem akarok de rettenetes hogy egy maltai szeretet szolgalat mit csinal ill, deszk, szivseb,,,stb .. SZEGENJ BETEGEK”
 • 8. Együgyű 2012. március 23. 12:41
  „Valójában a háziorvosok nagy része vállalkozó ként dolgozik, de nem mindegyik. A magán praxisban dolgozók (vállalkozók) között az a különbség hogy a házi orvosokat (mindet) a nyilvántartott létszámuk alapján külön-külön az állam dotálja (támogatja).
  Akik nem háziorvosok azokat nem. Fogászati rendeléseknél is ilyen különbségek vannak!”
 • 7. howatowabb 2012. március 23. 12:20
  „A háziorvosok nem vállalkozóként működnek? Nem látok bele, de én úgy tudom. Akkor pedig...”
 • 6. sultane 2012. március 23. 12:14
  „T. sved! Írásából úgy tűnik, hogy Ön is az egészségügyben tevékenykedik, talán felesküdött orvos... Mi, betegek, köszönjük, hogy elhagyta az országot, és esélyt adott nekünk arra, hogy talán meggyógyuljunk. Nem szerettem volna abban a bizonyos 5-ös fogatban részt venni...
  Felháborító, és sértő a betegekre nézve ez a hozzáállás.
  Én teljes mértékben egyetértek a háziorvosokkal és támogatom azt, hogy ők is egyenrangúak legyenek a most emelést kapott dolgozókkal, hiszen rajtuk (is) sok ember egészsége/élete múlik.”
 • 5. Együgyű 2012. március 23. 11:23
  „,,Tehetetlenek a háziorvosok"
  A kormányunknak ezt a problémát az alábbiak szerint kellene orvosolni!
  Először maguknak egy betegség megelőző államtitkárságot kellene létrehozni az Egészségügyi Minisztériumon belül minden előjogokkal is felruházva. Majd megyéken belül felállítani betegséget megelőző megyei hivatalokat. A házi orvosokat pedig munka hatékonyságának figyelembe véve érdekelté tenni. Öt kategóriába besorolni az aktívakat béreik alapján. A hatodikok lennének a bérrel nem rendelkezők, hajléktalanok, nyugdíjasok, rokkantak, stb. A házi orvos abban lenne érdekelve, hogy senki ne legyen beteg. Persze aki beteg lesz, az majd pórul jár. Mert ugye a gyógyszer költségre, gyógyászati eszközre, táppénzre, nyugdíjra, rokkant segélyre, stb, kevés a demokratikus államunknak a pénze. Költségkímélés céljából a háziorvosok feladata az lenne, hogy aki beteg lesz azt nemre, fajra, vallási felekezetre, vagyoni helyzetre való tekintet nélkül humánusan a nehéz gazdasági helyzetre és az elmúlt 8 év örökségét figyelembe véve humánusan átsegítsék a pácienseket a más világra. Mert ugye aki nem tud a jelenlegi kapitalista társadalmunkban megfelelő hatékonysággal dolgozni az nem közénk való. Gyors lenne az állampolgárok körében a gyógyulás, aki pedig nem tudna gyógyulni az peches, lenne. Ebben az esetben még több football stadiont lehetne építeni. Talán szegednek is jutna egy. De vélelmezhetően a háziorvosi praxisra nagy lenne a kereslet. A milliárdosok, milliomosok, és a tehetős állampolgárok evvel az intézkedéssel nem járnának rosszul, mivel magán egészségügyi intézményeket ez az intézkedés nem érintené! Sőt az állami kassza kímélve lenne, mert az egyes betegek el sem tudnának jutni felsőbb zavartalan betegellátáshoz!
  Figyelmébe ajánlom: Vigyorgó Laza Jánosnak, Szíjas Petusoknak, Gírósz Andrisnak. Minden okosságot köztudottan ők mondanak és magukévá teszik!
  OFF.”
 • 4. papika56 2012. március 23. 11:15
  „Nincs pénz, csak ígérgetés ! A rezidensek bevették amit orbán ígért. Pedig amit mondott eddig--mindig az ellenkezője valósult meg !
  Elhinni amit ígért--orbán --nagy naívság volt ! Mert ugye pénz erre NINCS !!!
  DE !
  van stadion bővítésre : Debrecen--kósa : 13 milliádr FT, Puskás s. 35 milliárd FT, FTC megvétele, + stadion felújjítása : 12 milliádr FT, stadion beléptető --új. 960 milliárd FT !!!!
  NA ERRE van pénz !!!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fát ültet, villamosozik Schmitt Pál és Bronislaw Komorowski

A lengyel és a magyar nép barátságát szimbolizáló tölgyfákat ültet ma reggel Ópusztaszeren a magyar és a lengyel államfő. Tovább olvasom