Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Tehetségek a kutatóiskolákban

Szeged - A felsőoktatási felvételi irányról keddig kell dönteniük a középiskolásoknak. A szegedi egyetem természettudományi kara azzal segít, hogy például tehetségeket kutat.
– Az olajszint csökkenését kell figyelnem, viszkozitási indexet mérek – magyarázza Horváth Izabella. A másodéves vegyészhallgató a laborgyakorlat közben meséli: általános iskolai tanára szerettette meg vele a kémiát, azért jött Cibakházáról Szegedre tanulni.

– Kulcsszerepe van a tanárnak és az iskolai tanóráknak, kísérleteknek abban, hogy a diák a továbbtanulási irányról döntsön – véli Hernádi Klára. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kara (TTIK) dékánja, az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék professzora példaként említi volt tanítványukat, Kovács Veronikát, aki a szegedi Tömörkény-gimnázium környezettan szakos tanáraként nyeri meg diákjai érdeklődését, akikkel sikeresen pályázik például a Kutatóiskola címre.

Vegyészek technológiai gyakorlaton. Fotó: Karnok Csaba
Vegyészek technológiai gyakorlaton.
Fotó: Karnok Csaba

– 2007-ben hirdettünk először eredményt: Mucsi László, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docense ötlete nyomán biztatjuk „mini kutatásra" a középiskolákat – magyarázza Csendes Tibor. A kar oktatási és tudományos dékánhelyettese elárulja: „szíve csücske" a virtuális tanösvényt bemutató pályázat a szegedi látnivalókról. De az is megtanulható egy másik középiskolai pályázatból, hogy a levegő tisztaságára utal a zuzmó. A pályázat feltétele, hogy együttműködjenek az iskola és az egyetem tanárai.

Új pályázat

Az SZTE TTIK Kutatóiskolája cím és támogatás elnyerésére a 2010/2011-es tanévre is megjelent a pályázat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NENYI: csak a tévében láttunk

Felteszik, leveszik, visszaakasztják a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot Szegeden. Tovább olvasom