Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Tékozló fiú a REÖK-ben

A világ legismertebb holland művésze, Rembrandt alkotásaiból nyílt kiállítás a REÖK-ben. A tárlaton számos, világszerte ismert Rembrandt-remeket csodálhatnak meg – például A tékozló fiú hazatérése címűt. Olyan műveket is láthatnak, amelyeket Magyarországon elsőként most, Szegeden állítottak ki.

A tárlat különösen jelentős, hiszen az országban évekkel ezelőtt csak a fővárosban volt eddig Rembrandt-kiállítás, azóta először most, Szegeden csodálhatja meg a közönség a holland festő művészetét. A tárlaton több olyan alkotás is akad, amelyet elsőként Szegeden láthatnak. Ilyen például az Ordító ember szőrmesapkában című rézkarc.

Rembrandt a világ egyik legismertebb festőművésze, a 17. századi holland festészet legjelentősebb alakja. Alkotásai abban az időszakban születtek, amelyet a művészettörténészek holland aranykornak, illetve „arany évszázadnak", vagy egyszerűen Rembrandt korának neveznek. Gyakorlott metszetkészítő volt, és számos rajza, rézkarca is fennmaradt.
A Rembrandt rézkarcai című tárlaton 72 művet: rézkarcot és más vegyes grafikai technikával készült Rembrandt-képet nézhetnek meg. A műtárgyak az osztrák fővárosból, a bécsi Künstlerhausból érkeztek. A nagy holland művész 1630-as években készült korai munkáitól kezdve a későbbi korszakokban születettekig számos érdekes alkotás szerepel a gyűjteményben.

Rembrandt rézkarcairól még a legkritikusabbak is azt mondják: tökéletesek.
Rembrandt rézkarcairól még a legkritikusabbak is azt mondják: tökéletesek.

Rembrandt témaválasztásának sokoldalúságát is tükrözi a kiállítás, hiszen önarcképeket, ószövetségi történeteket, zsánerképeket, fejtanulmányokat, koldusokról, rabbikról készült alkotásokat láthat a közönség. Azok, akik megtekintik a Rembrandt rézkarcait, a szellemi élményen túl, egyedi emléket is hazavihetnek: az installációk között csoportoknak biztosítjuk, hogy kipróbálhassanak egy rézkarcnyomó berendezést is. Így a szerkezet segítségével Önök is művészekké válhatnak!

Rembrandt alkotásaiban 2 hónapon át gyönyörködhetnek a látogatók. A kiállítást 800, 600, 400 és Szeged-kártyával 200 forintos belépőjeggyel tekinthetik meg szeptember 2-ától október 31-éig Szegeden, a REÖK-ben, a Tisza Lajos körút 56. szám alatt.

Kiállítások a REÖK-ben

Megéri a REÖK-be látogatni, hiszen a Rembrandt alkotásaiból rendezett kiállítás mellett három tárlatot tekinthetnek meg, szeptember 12-éig: a Reprodukálható művészet elnevezésűt, amely válogatás a Krakkói Grafikai Triennálé anyagából, a XV. Grafikai Művésztelep alkalmából készített alkotásokat, valamint a kortárs cambridge-i képzőművész, Nicholas James JUETT Múzeum a múzeumban című kiállítását.

(x)

Olvasóink írták

  • 1. LukSzusz 2010. szeptember 04. 11:05
    „Régi OMEGA sláger.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Etelka sor Etelkája a dédanyám

Szeged - Kevesen tudják, hogy a szegedi Etelka sor a hajdani Lippai-fatelep alapítójának feleségéről… Tovább olvasom