Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Tél eleji esős séta a vadasparkban

Szeged - Igaz, hogy a hideget nem tűrő állatokat fedett és fűtött helyre vitték, így sok az üres kifutó, de ennek ellenére is érdemes felkeresni a Szegedi Vadasparkot. Mi így tettünk szombat délután. Az infralámpa alatt melegedő szurikáta őrszem végig szemmel tartott minket, míg elmentünk otthonuk előtt. Zoé, a hím oroszlán néhány másodpercre kidugta fejét "barlangjából", hogy üdvözöljön minket, aztán gyorsan visszahúzódott. A hosszú esőnek leginkább a vízimadarak örültek, amelyek vígan lubickoltak pár fokos tavukban.
Alkalmanként felcsendülő papagájrikácsolást és az emuk "dobolását" leszámítva csak az eső kopogását lehetett hallani szombat délután a Szegedi Vadasparkban. A kellemetlen, esős idő ellenére is érdemes volt ellátogatni a csongrádi megyeszékhely állatkertjébe, mert találkozhattunk néhány érdekességgel.

Már a látogatásunk elején felfigyeltünk a két szibériai tigris közül az egyikre, a hímre. A hatalmas állat jöttünkre felemelkedett a kifutójában lévő kis dombjáról, s egészen a rács közelébe jött, ahonnan kíváncsian figyelt bennünket. Ameddig az otthona mellett sétáltunk, végig jött velünk. Amint elhagytuk, s visszanéztünk, szinte bánatosan bámult utánunk. Elment a szórakozás – járhatott a fejében.

A másik nagyragadozó, az oroszlán is üdvözölt minket. Igaz, itt is csak a hím, Zoé dugta ki a fejét. Háremhölgyei békésen szunyókáltak a fedett szállásuk padlóján szétterített szalmán.

A szurikáta éber ôrszemként figyeli, mi történik körülötte. Fotó: Segesvári Csaba
A szurikáta éber ôrszemként figyeli, mi történik körülötte.
Fotó: Segesvári Csaba

A vízimadarak tavánál már jóval nagyobb élet fogadott. A heves és tartós esőzéstől megduzzadt tavukban vígan lubickoltak a kacsák, a nemrég érkezett pelikánok, illetve a gólyák. Sokkal jobban bírták a nedvességet és a hideget, mint mi, mert elég sűrűn dugták be a fejüket a pár fokos vízbe, táplálék után kutatva.

A majmokat nem találtuk a nyitott ketrecükben, a rácsokra egy-egy táblát erősítettek a következő szöveggel: "Tisztelt látogatók! A hideg miatt melegebb helyre költöztünk, majd tavasszal találkozunk." A majomházban azonban megtaláltuk az egész társaságot. Nekünk is jó volt egy kicsit elidőzni a szárazés fűtött helyiségben.

A rozsomákot, ezt a kis termetű ragadozót viszont egyáltalán nem zavarta a hűvös és esős idő. Nem csoda, hiszen eredeti lakóhelyén, a tajgán és a tundrán hasonló időjárás fogadja. Egykedvűen rótta köreit kifutójában.

Az esônek, a locspocsnak leginkább a vízimadarak örülnek. Fotó: Segesvári Csaba
Az esônek, a locspocsnak leginkább a vízimadarak örülnek.
Fotó: Segesvári Csaba

Az Afrika-ház üvege mögött pihengetett egy csuklyás cerkóf. Mikor hozzáértünk, azonnal az ablakpárkányra ugrott, s a fejét az üveghez nyomva nézett ránk. Megálltunk, és figyeltük. Amíg ott voltunk, el nem jött az üvegtől. Búcsúzásként az ablakhoz érintett ujjunkhoz tette apró mancsát, pacsit adott.

Az esőt leszámítva érdemes volt felkeresni a vadasparkot, mert két órára elfelejthettünk a hangos várost, s a csöndben megnyugodhattunk.

Olvasóink írták

 • 5. gróf 2009. november 30. 08:42
  „4! Kedves Bubi!
  Ne felejtsd el, hogy Te azért mész a vadas parkba, mert szeretsz ott lenni. Más (pl gyerek) nem akkor megy amikor akar. Jó esetben még gyerekként lát élő tigrist, oroszlánt...lehet akkor először, amikor melletted szalad lelkendezve. Vagy már 3 éve erre vár újból, esetleg a szüleivel, testvéreivel akarja iskola kirándulásuk emlékét megosztani.
  Amíg nem voltak gyerekeim engem is idegesített a túláradó öröm, lelkesedés. Most azt keresem mivel tudom okozni.
  Én inkább az idősebb izzadtság szagú látogatóktól émelygek, meg a sok fotóstól :D”
 • 4. Kmetter.Bubi 2009. november 29. 20:27
  „Hát az talán túlzás... :) Mindenesetre 1. idegesítő volt hallani a visítást 2. nem volt annyira kicsi, már bőven iskoláskorú volt.
  De ha már itt tartunk, egyébként is utálom a hangosan, látványosan lelkendezőket.”
 • 3. gróf 2009. november 29. 19:18
  „2. hozzászólás Kmetter.Bubi 2009.11.29. 14:41

  Az ilyen gyereket be kell dobni az oroszlánokhoz...mi az, hogy nem tudja melyik a tigris.”
 • 2. Kmetter.Bubi 2009. november 29. 14:41
  „Nagyon szeretem a vadasparkot, csak ne lenne ott az a sok mérsékelten értelmes látogató... Múltkor egy kisgyerek fejhangon visítva rohant az oroszlánok ketrece felé, hogy "tigriiiiiis!"...”
 • 1. THE 2009. november 29. 12:46
  „Én szeretem a vadasparkot, sokkal jobb, mint egy unalmas mozifilmre beülni, és egészségesebb is egy séta az állatok közt. Egyébként is kíváncsi vagyok így tél kezdetén hogyan viselkednek. Javaslom mindenki emelje fel a gép elöl a hátsóját, és menjen egy kicsit levegőzni, ha nem is pont ide, csak kifelé a négy fal közül. Egy órás séta csodákat tesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a visszaszámlálás: ma gyújtjuk az első gyertyát

Szegeden megkezdődött a várakozás ideje, a belvárosban három helyszínen is karácsonyi hangulattal várják az érdeklődőket. Tovább olvasom