Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Tél váltja a tavaszt a földeken

Csongrád megye - A repce 80 százaléka biztosan elpusztul a farkasordító hideg miatt. Azt még nem tudni, a kalászosok hogyan vészelik át a rendkívüli időjárást.
Egyelőre csak találgatják a szakemberek, milyen hatással lesz az elvetett növényekre, hogy januárban szokatlanul enyhe volt az idő, februárban viszont akár két hétig is kitartó szibériai hideg várható.

Most csak nyomokban van hó Kistelek határában – a következő napokban 20–30 centi is eshet. Fotó: Karnok Csaba
Most csak nyomokban van hó Kistelek határában – a következő napokban 20–30 centi is eshet.
Fotó: Karnok Csaba


– A későn kikelt kalászosok januárban már kissé megerősödtek – mondta Szakáll Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója –, de hogy ezt a nagy hideget hogy vészelik át, ma még nem lehet tudni. Kérdés, mekkora hóesés lesz, és meddig, milyen vastag hótakaró borítja majd a földeket.

A mezei pocok se szereti a hideget

A mezei pockok állományát általában az őszi csapadék „tartja kordában", s mivel a nagy esők 2011 végén elmaradtak, a vetőmagban, valamint az áttelelő kultúrákban – évelő pillangósok, gyökérzöldségek – komoly károkat okoztak a rágcsálók. Hatalmas lyukak is kialakultak az egybefüggő vetésben. A fagyok legalább a mezeipocok-szaporulatot megakasztják.

Egyelőre csak az biztos, hogy a mintegy 10 ezer hektáron elvetett repce 80 százalékát „el kell felejteni". A takarmánynövény eleve lassan, csak decemberre kelt ki, mivel novemberben nem hullott csapadék. Decemberben és januárban viszont szépen fejlődésnek indult. Ezt a folyamatot akasztják meg a fagyok, így a repce el fog pusztulni. S mivel a kalászosok fele is gyenge még az őszi csapadékhiány miatt, a szakértő szerint „bármi várható" a megye 100 ezer hektárján, csak rekordtermés nem.

Szakáll Sándor hangsúlyozta: amit mondott, csak találgatás. Nem tudni például, milyen mélységben fagy át a talaj, elvágja-e a növények gyökerét. Az idei kilátásokkal – károkkal, terméssel – kapcsolatban az első pontosabb prognózisok majd tavasszal készülhetnek el, amikor elolvad a hó.

Ami biztos: az elmúlt 110 év legszárazabb novembere volt a 2011-es. Utoljára 1901-ben hullott ennyire kevés csapadék: Csongrád megyében egész novemberben csak 4,5 milliméternyi csapadékot mértek. A december aztán pótolta a kiesést: 4-én, vasárnap esett először egy kis eső a hetek óta tartó szárazság után: 1 milliméter. Aztán hétfőn, 5-én – egész napos esőzés után – a megyében 20 milliméternyi csapadékot mértek. A novemberi mennyiség csaknem ötszöröse hullott le egyetlen nap alatt. A december végi összesítés pedig 56 millimétert mutatott. A január átlagos téli hónapnak számított a 32 milliméternyi csapadékkal. Az előrejelzések szerint 20–30 centiméter hó várható a következő napokban.

Olvasóink írták

  • 1. Neszemetelj! 2012. február 05. 10:19
    „A tavasz Március 21.-én köszönt be! A hótakaró pedig védi a növényeket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virrasztással demonstrálnak az egyetemisták

Első tüntetését tartja a HÖOK, közel 3 héttel azután, hogy az oktatási államtitkárság nyilvánosságra hozta az állami ösztöndíjasok keretszámát. Tovább olvasom