Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Telefontornyot építene a Telenor Baktóban is

Szeged - A környékbeli családok, elsősorban a sok gyerek egészségét féltik a baktói Bika-tó mellett élők attól a 40 méteres telefontoronytól, amelyet a Telenor tervez felhúzni a közelben.
Elmaradt tegnap az a lakossági fórum, amelyen a Telenor Magyarország Zrt. képviselői tájékoztatták volna a Baktóban élőket, hogy telefontornyot terveznek építeni a Kokárda utca végében. A terület önkormányzati képviselőjétől, Gila Ferenctől megtudtuk: a szándékáról nem mondott le a mobilszolgáltató, a fórumot egy későbbi időpontban megtartja. Azért nem most, mert jogszabályváltozás miatt egy előzetes engedélyt kell megszerezniük. Az adótornyot a kereskedelmi-gazdasági zónában húzná fel a szolgáltató, az Algyői út mellett, a Szillér-baktói-főcsatorna és a Ladvánszky utca között középtájon. Egy magánszemély adná hozzá bérbe a területét. Először a lakóterület közepébe, a Kurucvölgyi utca elejére akarta tenni a tornyot a társaság, de azt a képviselő elhárította, mondván, a várható lakossági tiltakozás miatt keressenek egy kevésbé központi helyet. Így találták meg a megjelölt ingatlant. Az antennatartó szerkezet a környékbeliek ellátását szolgálná, hogy a legmodernebb számítástechnikai eszközeiket is a megfelelő sávszélességben használhassák. A szomszédos Petőfitelepen a templomtoronyban működik rádiótechnikai berendezés, de Baktóban még nincs ilyen.

A Tölgyfa utcában élők többségét nem zavarja a telefontorony, de vannak olyan baktóiak, akik féltik a gyerekek egészségét. Fotó: Frank Yvette
A Tölgyfa utcában élők többségét nem zavarja a telefontorony, de vannak olyan baktóiak, akik féltik a gyerekek egészségét. Fotó: Frank Yvette

Kérdés, mennyire viselnék el a 40 méter magas telefontornyot a baktóiak. – Most hallok róla először, pedig itt a presszóban jön-megy az információ. Évekig vártuk, hogy rendbe teszik a Bika-tó területét, mert ilyenkor elviselhető, de nyáron iszapszag terjeng. Nem jött létre, mert az élővilágot nem engedték bolygatni a környezetvédők. Most adótornyot hoznának? – mutatta hitetlenkedve a területet a Nádas Presszó tulajdonosa, Császár Csaba. Egy asszony a körülötte élő családok nyugalmát és a sok gyerek egészségét félti, nem örül a fejlesztésnek. A közeli Tölgyfa utca lakóinak többsége hallott a tervekről, ki az internetről, ki szájhagyomány útján tájékozódott. Azt mondták, nem zavarja őket a szerkezet.

Fehér Éva városi főépítész tájékoztatása szerint az önkormányzat azt kérte a szolgáltatótól, hogy az objektumot minél távolabb helyezze a lakóterülettől, és feltétlenül tartson róla lakossági fórumot. Ugyanez a cég május elején Kecskéstelepen tartott hasonló tájékoztatót. Akkor a száz résztvevő egy emberként állt ki a Zombori utca folytatásába tervezett, szintén 40 méter magas létesítmény ellen. Akkor a szolgáltató emberei elmondták, a szükséges engedélyek megszerzése előtt hívták össze a fórumot. Elhangzott az is, hogy a fejlesztés célja a jobb lefedettség és a megbízhatóbb mobilinternet-elérés. Az országban 3000 ilyen távközlési állomás működik, a helyszínt mérésekre támaszkodva választják ki. A kecskési telefontoronyról azóta nincs hír, az önkormányzatnál elmondták, még tart az engedélyezési eljárás. Azt is megtudtuk, a baktói szerkezet nem a kecskési helyett épülne, az egy másik torony lenne.

Elküldtük kérdéseinket a Telenornak is, de eddig nem érkezett válasz.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. _csutak_ 2013. október 30. 14:09
  „@kispacni:
  Ruzsai tanyámat eladtam a múlt évben.
  Nos, ott bizony a fejem felett voltak a rádióamatőr sávra szolgáló antennáim.
  Az effektív kimenete a rádiómnak, felújítás, csőcsere után ismét 500 Watt felett volt a csúcs sávokon.
  Én bizony ez alatt a teljesítmény alatt töltöttem igen sok időt, és lám semmi bajom emiatt, ahogy amatőr társaimnak sem, pedig mg ma is hatezernél többen vagyunk.
  Adtam egy linket, ha nem vagy végletekig debilis, érted is amit elolvasol akkor talán te is megérted az összefüggéseket!
  Nem mellesleg, most vizsgáztattunk 14 éves legénykét aki ezt elsőre megértette :)
  Nem vagdalkozni kellene, hanem megérteni:
  Az a butaság, hogy a mobil sugárzása ártalmas az ellene szól a teremtésnek, mármint az iskolában hirdetettnek!
  Bizony.
  Ha nincs elektromágneses sugárzás akkor nem kezdődik élet a földön, mert mi a franc késztetné bármilyen változásra a nukleinsavakat?
  No, nem akarlak megbántani azzal, hogy olyanról írok ami nem érdekel téged.”
 • 21. vári 2013. október 30. 10:44
  „kispacni
  "Telepítésük esetén feltétlen javasolt a hogy ne abszolut lakott terület kellős közepére telepítsék, mert ha nem is ártalmas az egészségre, mindenképpen ronda ha a házad mellett ilyen szar vastorony."
  Hanem hová? Ezeknek nem végtelen nagyságú a hatósugara, hogyan telefonálna a sok aggodalmaskodó, ha nem volna a közelében adótorony?
  Ha a mikrohullámú sugárzás veszélyes, a mobiltelefon veszélyesebb, mint az adótorony... A baktóiak kezdhetnék azzal, hogy lemondják a mobilelőfizetésüket.”
 • 20. ivivan 2013. október 30. 10:26
  „19. kispacni

  "Mi lenne, ha írnál inkább egy levelet a Telenornak, hogy telepítsék azt az antennájukat a te házadra, ha annyira nem zavar"

  Magánházra nem telepítenek ilyet, mert az túl alacsony - nem adna elég lefedettséget. De panelra szokás ilyet rakni. Egyáltalán nem ritka és valóban fizet érte a szolgáltató...”
 • 19. kispacni 2013. október 30. 09:06
  „Csutak

  Mi lenne, ha írnál inkább egy levelet a Telenornak, hogy telepítsék azt az antennájukat a te házadra, ha annyira nem zavar. Úgy tudom még fizetni is szoktak érte. Még jól is jársz.

  Amugy mint minden ilyen műszaki eszközre nem a két a véglet igaz: tehát se nem teljesen ártalmatlan, se nem "született gyilkos". Igenis van minden ilyen eszköznek egészségügyi kockázata, csak a kérdés eldöntése sosem egyszerű. Senki nem tudja bebizonyítani, azt, hogy ha egy ilyen torony közelében lakó mondjuk 10-15 év múlva valamilyen daganatban hall meg, hogy ehhez volt köze a toronynak, vagy sem. Mindkét fél tud majd hozni szakértőt igazára. És igenis régebben a mobiltelefonok valóban okozott daganatot, pedig annak idején a gyártók ezt cáfolták, jogászaik ezt igazolták is, de az élet végülis bebizonyította, hogy bizony ártalmasak voltak. A gyártók technológiát módosítottak, a mai telefonok kevésbé ártalmasak. De kimondani, hogy teljesen ártalmatlan továbbra is ugyanolyan hazugság, mint azt állítani, hogy gyilkos. Egyet nem szabad elfelejtetnünk, az pedig, hogy ezen sugárzásokra nem vagyunk egyformák érzékenyek. van akinél valamilyen genetikai elváltozás miatt, sokkal érzékenyebb lehet mindenfajta sugárzásra mint más. Telepítésük esetén feltétlen javasolt a hogy ne abszolut lakott terület kellős közepére telepítsék, mert ha nem is ártalmas az egészségre, mindenképpen ronda ha a házad mellett ilyen szar vastorony. Tehát ha a Telenor azt akarja, hogy ilyet telepítsen, fizesse meg ennek a rémes látványnak az "eszmei értékét"

  Én mindenesetre sajnálom pl a Marostói és Túzok utca környéki házak lakóit ahol pl. a magasfeszültségű vezetéket vitték el az emberek feje felett. Egészségügyi hatása semmiképpen nem tisztázott, és gyakorlatilag értéktelemnek, eladhatatlanok lettek a házak. Az ott akkor "merénylet" volt azon emberek ellen, és ha jól emléskzem azóta sem kártalanította senki őket. Vagy rosszul tudom, és kaptak azóta kártérítést ?”
 • 18. _csutak_ 2013. október 29. 20:02
  „@ NP1:
  Mint rádióamatőr azért nem egészen úgy van, ahogy gondolod :)
  1986-ban volt az első komolyabb szakcikk az RT-ben, ahol is ezt a kérdést kivesézték a szagértők.

  *
  @kingpin:
  Tudod batárom, ha a hozzád hasonlókon múlna akkor ma sem lenne villanyvilágítás :(
  Nem veszed észre, hogy ez a te ügyed is, tehát elvárnád másoktól, hogy helyetted intézkedjenek!
  No ez nem fog megtörténni.”
 • 17. NP1 2013. október 29. 18:59
  „14. toth.andras.akos 2013.10.29. 18:11

  Erről a szektorsugárzásról én nem tudtam, de gondolom a fórum résztvevői sem.
  Mégis: ösztönös zsenialitással kiválasztották az egyetlen helyet közel s távol ahol biztonságban voltak......”
 • 16. _csutak_ 2013. október 29. 18:55
  „Javasolt olvasmány:
  https://wiki.sch.bme.hu/images/c/c0/Nagyfrekvrdsz_konyv_antennakonyv_1_81.pdf”
 • 15. kingpin 2013. október 29. 18:43
  „@ _csutak_: világosítsa fel maga mert én se az ellenzők se a támogatók közé nem tartozom. Amikor viszont valaki azzal fenyegetőzik, hogy mindenkit büntet akkor már én se hagyom magam. Rendezzék le egymás közt ha magának olyan fontos ez a torony de ne zavarja meg azokat akik magasról tesznek rá.”
 • 14. toth.andras.akos 2013. október 29. 18:11
  „11. NP1 2013.10.29. 17:24
  Ezek az átjátszók szektorsugárzók, így "maguk alá" pont nem sugároznak semmit. Éppen ezért szokott vicces lenni, amikor egy társasház tiltakozik a tetőre telepített antenna ellen: sokkal több sugárzást kapnak majd, ha a szomszéd ház tetejére telepítik a holmit.”
 • 13. toth.andras.akos 2013. október 29. 18:09
  „Már megint a lerágott csont, az iskolai oktatás csődje... Persze a panaszkodóknál gondolom üzemel bluetooth, wifi router, mikrosütő, hagyományos TV-készülék stb. Legalább annyit ismerjünk már el, hogy amennyiben van közelebb átjátszó, úgy a telefonnak kisebb adóteljesítménnyel kell üzemelnie. Igen, annak a telefonnak, amit közvetlenül az agyunk mellé teszünk. Vagy irány vissza a barlangba. Vagy legalább tekerjünk alufóliát a fejünkre, az véd a marslakók halálsugarától. Peace... ;-)”
 • 12. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. október 29. 17:57
  „Ehhez a témához, hogy viszonyul a képen látható görkoris bringa?
  Bár, jobban elnézve, lehet, elég volna az udvaron néhány kábelhurkot elhelyezni, egy hatvanas égő elmenne az indukált feszültségből.
  ingyen energia!
  Szerintem az itt lakók, egy párbeszédbe így kérdeznek vissza:
  - What, what, kilowatt?”
 • 11. NP1 2013. október 29. 17:24
  „A művelődési házban tartott kecskési fórum sajátságos volt:
  A száz résztvevőnél volt kb. 80 mobiltelefon, a mostani átjátszó készülék pedig ott van a tiltakozók feje fölött az intézmény tetején.....”
 • 10. _csutak_ 2013. október 29. 17:22
  „@kingpin:
  Én inkább az ostoba szomszédok felvilágosítását javaslom, mert a pofozkodás nem a javasolt cselekedetek közé tartozik.”
 • 9. macs 2013. október 29. 15:30
  „5. ivivan,
  nem tudtam jelölni az iróniát. :-D”
 • 8. JungHeinrich 2013. október 29. 15:23
  „Meg kivonja vizbul a zoxigent :-D”
 • 7. ivivan 2013. október 29. 14:36
  „Egyébként így jobban belegondolva, azokat éri kisebb sugárzás, akik közelebb laknak a toronyhoz. A gondolatmenetem a következő: a mobiltelefon csak akkora energiával sugároz, amekkora feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a kapcsolatot fenntartsa a toronnyal. Tehát aki közelebb lakik a toronyhoz, annak a mobilja kisebb energiával sugároz - a kéznyújtásra lévő telefonhoz képest egy 100 méterre lévő torony sugárzása pedig simán elhanyagolható. Tehát összességében azt éri kisebb sugárzás, aki közelebb lakik a toronyhoz - feltéve, hogy használ mobilt.”
 • 6. kingpin 2013. október 29. 14:13
  „lehet jönni csutak. szeretem azokat akik házhoz jönnek a pofonért”
 • 5. ivivan 2013. október 29. 14:05
  „4. macs

  "Csak kérdezem, azok mit mondjanak, akik a rókusi torony, a tarjáni víztorony környékén élnek?"

  Semmit - a mobiltelefon sugárzása nem nyelődik el az emberi testben, így semmilyen hatása sincs rá. De ha lenne is, akkor ugye nem mész 2 méternél közelebb a mobilodhoz? Mert hogy kb olyan messze van hasonló sugárzási teljesítménye a mobilnak, mint 100 méterről a toronynak!”
 • 4. macs 2013. október 29. 13:37
  „Csak kérdezem, azok mit mondjanak, akik a rókusi torony, a tarjáni víztorony környékén élnek?”
 • 3. szatyi 2013. október 29. 12:32
  „" A szomszédos Petőfitelepen a templomtoronyban működik rádiótechnikai berendezés..."

  Amikor az létesült, akkor nem volt tiltakozás? Vajon miért nem?”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőköpenyes nő a Szabadkai úton

Néhány percet sétált csupán sárga fürdőköpenyben, zokniban, papucsban egy középkorú nő szerkesztőségünk előtt, azonnal jött egy rendőrautó, majd megállította.
Tovább olvasom