Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Telekcserével indul az építkezés a volt Gyevi temetőben

Szeged - Egy vegyes funkciójú kereskedelmi központot és egy A kategóriás, luxusirodaházat épít Tarjánban a régi Gyevi temető területén a tulajdonos J. V. H. 2000 Kft., de a beruházás megvalósításához és a szerződésben vállalt 8000 négyzetméteres közpark kialakításához elengedhetetlen a telekcsere a várossal.
Az OTP Ingatlan Zrt. 2004-ben vásárolta meg az egyháztól a volt Gyevi temető területét, ahol lakóparkot szeretett volna építeni. Ebből azonban semmi sem lett. Az OTP 2007-ben eladta a Deák-gimnáziummal szembeni frekventált telket a szegedi székhelyű J. V. H. 2000 Kft.-nek, amelynek már más tervei vannak az ingatlannal.

Az önkormányzat idén júliusban kötötte meg a településrendezési szerződést a J. V. H. 2000 Kft.-vel. Ebben a város meghatározta a beruházó kötelezettségeit a közművek és parkosítások, valamint az út- és járdahálózat, illetve közvilágítás fejlesztésével kapcsolatban. A megállapodás szerint például a cég újítja fel saját költségén a Gyevi temető melletti, a Piroska téri és a Tarján széli játszóteret, valamint a Pósz Jenő utcai labdapályát, továbbá kialakít egy 8000 négyzetméteres közparkot is emlékhellyel. Ehhez azonban telket kell cserélnie a területen a várossal.

Telekcserével indul az építés a volt Gyevi temetőben. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A telekcseréről a szeptember 28-i városi közgyűlésen határozhat a képviselő-testület. A csereszerződés megkötésének feltétele, hogy az érintett önkormányzati ingatlanok forgalomképességét forgalomképtelen törzsvagyonról üzleti vagyonná változtassa a közgyűlés.

Az önkormányzat, illetve a beruházó tulajdonában lévő ingatlanok forgalmi értékét a Limit Kft. becsülte fel. Eszerint a négy, összesen 6114 négyzetméter alapterületű városi telek értéke 101 millió 401 ezer forint, míg a beruházó 4843 négyzetméteres ingatlanának értéke 103 millió 903 ezer forint. A J. V. H. 2000 Kft. már előzetesen bejelentette: nem tart igényt az értékkülönbözetre, lemond a nettó 2 millió forintról.

Az ügyben korábban hozott közgyűlési határozatokból és a mostani közgyűlési előterjesztésből is kiderül: a telekcsere szükséges ahhoz, hogy a beruházás is megvalósuljon és a közpark is megépüljön Tarjánban, az egykori Gyevi temető területén.

Hogy mit épít a cég és mikor kezdődik a beruházás, arról Tóth Tamást kérdeztük. A J. V. H. 2000 Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: a pozitív közgyűlési döntéstől számított legrövidebb időn belül, de legkésőbb jövő év első felében elkezdődik az építkezés a volt Gyevi temető területén, ahová egy kereskedelmi központot és egy A kategóriás, luxus irodaházat terveztek. A településrendezési szerződés szerint 2015. július 20-áig fel kell újítaniuk a játszótereket és a labdapályát, valamint fel kell húzniuk a kereskedelmi központot. Kérdésünkre, milyen bevásárlóközpont épül majd a Deák-gimnáziummal szemben, Tóth Tamás csupán annyit mondott: egy vegyes funkciójú kereskedelemi létesítmény lesz a területen. A 8000 négyzetméteres közparkot 2017. július 20-áig kell kialakítani a cégnek a településrendezési szerződés szerint.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Lámpion 2012. szeptember 22. 11:57
  „Mégsem sportuszoda?”
 • 39. nobody13 2012. szeptember 22. 06:23
  „Építhetnének jól felszerelt tornacsarnokot, vagy esetleg több, egy fedél alatt elhelyezkedő, de különbözően kialakított tornatermet, tusolóval, öltözővel. Fedett görkorcsolyapálya, helyben bérelhető görkorival. Röplabdapálya, kosárpálya. Az iskolásokat lenne hova elhordani tesiórákra, és ez bevétel lenne az üzemeltetőknek. Nagyon sok közép- illetve általános iskola a tanítási időszakban bérbe adja a tornatermeit délutánonként illetve hétvégére pl. különféle hobbisportokhoz. A focicsapatot váltják a karatésok, de a következő órában már jönnek a fogyni kívánó hölgyek tornázni, utána a jógások. Mind fizetnek, ez az iskoláknak nagyon is jó bevétel. Ebből tudnak fejleszteni. Egy ilyen sportkomplexummal jól járnának a gyerekek, jól járnának a felnőttek, jól járna az üzemeltető, és jól járnának pl. mindazok, akik szeretnének sportolni, de addig nem volt hol.”
 • 38. nobody13 2012. szeptember 22. 06:14
  „Klj:
  "Mi akik e földön élünk mindannyian függünk egymástól akkor is ha ezt nem akarjuk elismerni, tudomásul venni.
  Bármit teszel az hatással van másokra, de gondolom erről már te is hallottál."
  Hát igen... Ahogy egy író is leírta, valahogy így is:
  Felébred egy ember reggel. Megvágja magát borotválkozás közben, ezen jól felhúzza magát. Oda a napja. Az első emberbe, akivel találkozik (mindegy, hogy családtag, munkatárs vagy egy csavargó) szó szerint vagy verbálisan belerúg dühében. Mostantól két embernek van oda a napja, viszont innentől ez exponenciálisan növekszik: mindenki továbbadja egy vagy több embernek a frusztrációját, így estére az adott ember környezetében egy szikra pozitív érzés nem marad, mindenki dühös lesz és frusztrált. Valaki le tudja ezt vetíteni napi szinten a világra? Aki ismeri a halmazelmélet elemeit, érteni fogja a baj gyökerét... És most gondoljunk bele, hogy ha csak néhány ember képes lenne megfelelően lereagálni, semlegesíteni az őt ért stresszt, ahelyett, hogy másokra zúdítja, máris megszakadna a lánc, és lenne pár boldog ember az országban... Aztán boldog csoportok... Végül egy boldog ország.
  Vissza a témához...
  Valaki visszavágott, hogy van két uszoda Szegeden
  1. Napfény fürdő - megfizethetetlen, a tarjániaknak még messze is van
  2. Sportuszoda - kifizethetőbb, de a nap nagy részében sportolók edzenek a medencében vagy úszásoktatás folyik.
  3. Anna-kút (nem uszoda)
  Több nincs. Mindben közös, hogy messze van. Tudom az időseknek ingyen van a tömegközlekedés, oda mennek, ahova akarnak, de...
  1. Vannak, akik annyira nehezen mozognak, hogy tömegközlekedéssel esélyük sincs eljutni pl. víz alapú gyógyászati kezelésekre.
  2. Nekem tavaly felírt a reumatológus 12 alkalmas, négyféle (48 db. kezelés) kezelést a gerincemre, csípőmre, de mivel megszüntették a rokkantsági kedvezményes tömegközlekedést, esélyem sem volt eljutni sem az Anna-kúthoz, sem a Napfény fürdőbe. 600 Ft/nap, vagy több ezer forintos havi bérlet... Nem ment, így az állapotjavító, fájdalomszüntető kezeléseket nem tudtam felvenni. Ha a közelben lett volna, akkor legfeljebb elsétálok. Szerintem vagyunk így egy páran.
  Bárki dönt egyszer úgy, hogy épít Szeged ezen részén egy megfizethető fürdőt (nem kell luxus, meg élménymedence, csak egy megfizethető uszoda, pl. mint Hódmezővásárhelyen, ahol megéri az üzemeltetőknek 1000 Ft-ért adni az egész napos felnőtt belépőt, amiért a gyerekpancsolókat leszámítva is négy medencét lehet igénybe venni, beleértve a komoly úszómedencét és a gyógytermált), szóval bárki teszi meg, a Tarján-Rókus-Makkosháza-Petőfitelep-Baktó régió nagyon hálás lenne neki. .”
 • 37. gabocac 2012. szeptember 21. 21:55
  „Annyira kevés a zöld terület.Én meghagynám parknak,játszótérnek,focipályának.Tudom ebből nincsen bevétel.”
 • 36. kormoska 2012. szeptember 21. 20:13
  „Nagyon szeretném,ha ebből a"projektből"végre lenne is valami!Már csak azért is,mert évek óta rálátok a gazos síkságra.Egy kisebb szupermarket vagy szolgáltatóház jó ötlet,mint például a Tisza center az Etelka soron.A garázsokkal vajon mi lesz,körbeépítik őket?
  Remélem nem fog a hírhedt CENTRUM GÖDÖR sorsára jutni,és nem csak(telek)spekulál a J.V.H kft és az önkormányzat.”
 • 35. Bendegúz007 2012. szeptember 21. 18:53
  „34. azmegszeged
  Nagyon tetszik a hozzászólásod,és teljesen igazad van,fentebb írtam hogy a posta palota épülete,és az olajos ház,már nem korszerű,és nem is lehet velük mit kezdeni megértek a bontásra,problémájuk,esztétikailag ocsmányak,a hűtési fűtési rendszerűk elavult,nincs mélygarázsuk,vagy parkoló szintjük kialakítva,ezek 40 éve épültek az akkori kornak.Budapesten lehet látni gyönyörű üveg irodaházakat,amik minden szinten megfelelnek a mai kor elvárásainak.”
 • 34. azmegszeged 2012. szeptember 21. 17:36
  „28. geza 2012.09.21. 14:59

  Az A kategóriás irodaház nem luxus, még akkor sem ha a cikk ezt álltja. Röhej, hogy Szegeden gyakorlatilag nincs egy sem, pedig egy valamirevaló cég csak ilyet bérel. Mondjuk az A kategóriához tudtommal hozzátartozik a központi elhelyezkedés is...”
 • 33. qrumpli 2012. szeptember 21. 17:33
  „Bízom Istenben hogy boldogúlt Nagyapám nyakon vág pár embert!”
 • 32. Bendegúz007 2012. szeptember 21. 17:24
  „A délmagyar látványtervekkel elődrukkolhatna.”
 • 31. csaktudja 2012. szeptember 21. 17:12
  „Ne vitázzunk! Legyen ott pálinka, sok.”
 • 30. enisehezem 2012. szeptember 21. 15:36
  „Telekspekulációs humbug az egész.
  A város a 6114 m2-es 16585ft/m2 telkét elcseréli a JVH 2000 4843 m2-es 21454ft/m2-es telkével,a JVH kap +1271m2-t, az olcsóbb telek árral számolva is nyer rajta 21M ft-ot.
  Az össz telek 10957m2. Ebből futja 8000 közpark,keresk közp, irodaház, parkolók, és 21M ft ellenében lemond2M ft-ról.
  A JVH ez egy humanitárius cég? Vagy inkább a város?
  Ahogy az OTP 2004 óta nem csinált semmit, az önk. nem kérte számon,akkor a JVH miért tenne bármit is. A telek árak meg csak emelkedni szoktak.”
 • 29. klj-54 2012. szeptember 21. 15:01
  „@ mackópajtás:
  Örülnék ha igazad lenne!
  Sajnos földim volt az egyikük:(
  Nagyjából le tudnám az okát vezetni, mert bár nem vagyok "cihijáter" de azért nagy vonalakban ismerem a pálya egy részét.
  Mi akik e földön élünk mindannyian függünk egymástól akkor is ha ezt nem akarjuk elismerni, tudomásul venni.
  Bármit teszel az hatással van másokra, de gondolom erről már te is hallottál.
  Amúgy C.G. Jung igen szépe és közérthetően (!) írt a múlt században.”
 • 28. geza 2012. szeptember 21. 14:59
  „Most erre ad az EU pénzt??
  Megigénylünk 500 millió EU-s pénzt, felépítjük a feléből, tiszta haszon :D
  Majd kiadjuk eladjuk, ha ott áll üresen az se baj..
  Nem hinném hogy szegeden a luxus irodaháznak van létjogosultsága”
 • 27. szattila2 2012. szeptember 21. 14:48
  „@mediaschreck:

  A Google a barátod, de hogy ne kelljen két szót sem beírnod a keresőbe:
  http://www.felsofokon.hu/ingatlanvagyonkezeles-felsofokon/2012/01/27/alapfogalmak-a-retail-szektorbol-az-irodahazak/”
 • 26. mediashreck 2012. szeptember 21. 14:16
  „Ez a "luxusirodahaz" nem megy a fejembe...
  Mitöl "A kategorias", es "luxus" egy irodahaz Magyarorszagon?

  -Hetente viszik el a szemetet?
  -Hetente jönnek az irodat takaritani?
  -Lesz internet es telefon is?
  (hüha...!)
  -Lesz egy külön hely, a titkarnöt megdugni?

  Ezt, ki lehetett volna jobban kepletesse tenni.”
 • 25. Vandorr 2012. szeptember 21. 13:20
  „A név már megvan: Alkonyat park.”
 • 24. Morpheus_RexXx 2012. szeptember 21. 12:45
  „Uszoda már van nem1.. csak azt nem értem, hogy középkategóriás és eléggé csúnyácska környezetbe mi a ..-nak A osztályú LUXUS kategóriás épületet építenek, ha a környezet és elhelyezkedés messze alatta van az A osztályú luxusnak???
  Egy ingatlan értékét és besorolását nagyban befolyásolja a környezet/elhelyezkedés.. egy ilyen épületnek a belváros mellett közvetlenül van helye..”
 • 23. papipa 2012. szeptember 21. 12:32
  „klj-54
  A Tesco mögötti "kriptatelepen" millyen bódogan élnek az emberek! :)”
 • 22. matylapát 2012. szeptember 21. 12:29
  „A Takaréktár utcai/Széchenyi téri ingatlanával mikor kezd már valamit a tisztelt cégvezető? Évek óta üresen áll az OTP mögött.”
 • 21. rózsakert 2012. szeptember 21. 12:24
  „és majd ha a POLTERGEIST ott beköszön...”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kritikus tömeg, napok családnak, paprikának, születésnek

Adjon vért, sétáljon temetőben, bringázzon, hallgasson születésnapi koncerteket! Tovább olvasom