Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Télen sem áll meg az élet a Sárgán

Szeged - A panelrezsi töredékéből élnek sokan kertes házban – a Sárgán. Fával tüzelnek, így a leghidegebb télben sem fáznak, ráadásul a Tisza partján teljes csend veszi őket körül. A biztonsággal is elégedettek: jobban figyelnek egymás dolgaira, mint a panellakók.
Teljes csend fogadott bennünket, amikor tegnap délben a Sárgára látogattunk. Csak az egyik, töltés menti ház kéményéből gomolygó füst és a bejárat előtt álló kocsi árulta el, hogy a háziak most is otthon vannak. Az udvaron farakások és hőszigetelésre alkalmas hungarocell-lapok voltak fölhalmozva.

– Jöjjenek csak beljebb! – invitált a konyhába Béres Gábor, ahol várandós barátnője, Barthalme Brigitta főzte az ebédet palackos gázon. Az ülőgarnitúrás nappaliban ment a nagyképernyős tévé, a kandallóban lobogott a tűz. Jobb idő volt odabent, mint némelyik panellakásban.

– Május óta lakunk itt, a saját házunkban, bár én már korábban is éltem a Sárgán albérletben. Meguntuk a panelt, és sokkal olcsóbban jövünk itt ki, mint ha a városban laknánk – magyarázta a jó pár éve a Vajdaságból érkezett férfi. Még a legnagyobb téli fagyokban sem fizetnek havi 3-4 ezer forintnál többet. A víz, a szemétszállítás és a közvilágítás évi 25 ezer forintba kerül, ehhez jön a palackos gáz, a fa és az elhasznált áram ára.

Béres Gáborék májusban költöztek ki végleg ide, megunták a panelt. Fotó: Schmidt Andrea
Béres Gáborék májusban költöztek ki végleg ide, megunták a panelt.
Fotó: Schmidt Andrea

Egyre többen laknak odakint, főleg a halászcsárdákhoz közelebb eső részen. Béresék azt mondták, éjszakánként sem félnek, a szomszédban is laknak, be van kamerázva a ház – meg ott van Pimpa is, a házőrző „véreb", egy apró termetű sicu. – Jobban figyelünk itt egymás dolgaira, mint a panelban lakók – mondta a férfi. Igaz, csak házszámuk van, utcájuk nincs, és nem is jelentkezhetnek be az üdülőövezetbe, de így legalább megússzák a reklámújságokat. Az egyetlen gond itt az árvíz: ha jönne, beköltöznének a családhoz Szegedre. A víz után meg azonnal vissza.

Lejjebb, a Sárga vége felé haladva egyre több lerobbant, gazos, elhagyatott, kivert ablakú üdülőt láttunk. Többnek a kapuján felragasztott papír hirdeti: eladó. Néhány ingatlan udvarán a fölstócolt fahasábok, mellettük kutyák ugattak: az emberi élet jelei. A gazdik azonban nem voltak otthon.

– Itt lent csak nyolc embert számoltam össze velem együtt – mondta az egyik strand melletti üdülőben élő férfi, aki nem akarta a nevét elárulni. Ő is fával fűt, a házban pedig szívességből lakik: egy barátjáé, vigyáz rá. Így kijön kis nyugdíjából is, és közben nyugalom veszi körül.

Olvasóink írták

  • 2. Piki 2009. január 15. 12:02
    „ÁÁÁÁ, Sárga!
    Nyári törzshelyem, -IMÁDOM!!!!!!!!!
    Igaz, hogy rengeteg a lepusztult nyaraló ott és lehet, ennek a cikknek köszönhetően néhányan vesznek ott potom pénzért ingatlant. A gáz csak akkor van, ha jön a víz és hónapokig áll a kiskonyhában, derékig.”
  • 1. savos 2009. január 15. 11:27
    „Kár volt megemlíteni a reklámújságokat! Ezután majd oda is hordani fogják, ráadásul egyből ki lehet szúrni, hogy hol nem laknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ülésfűtéssel és ragasztható betéttel a hideg ellen

Szeged - Aki nem bírja a telet, az a réteges öltözködés mellett más eszközöket is bevethet a didergés ellen. A patikákban tapadós ujjmelegítőt, méretre vágható talpbetétet vásárolhatunk. Tovább olvasom