Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Telítettsége és fociakadémiája sem védi meg közkedvelt óvodát

Szeged- Saját tornaterem és KRESZ-pálya, fociakadémia, történelmi emlék, illetve modernizált épület - csak néhány azok közül, amelyek elveszhetnek az öt szegedi óvoda bezárásával. Az egyik érintett intézmény nyugdíjas vezetője szerint az óvodaközpontok, amelyeket a kis óvodák helyett létrehoznak, nem lesznek működőképesek.
– Nem is tudják, miről döntenek – fogalmazott az óvodabezárásokkal kapcsolatosan Szerencsésné Bessenyei Éva, aki tavaly augusztusig a Gáspár Zoltán utcai óvoda igazgatója volt. Nyugdíjba vonulása után fél évvel azzal kellett szembesülnie, hosszú évek munkáját egyetlen tollvonással szüntették meg: egykori munkahelye az öt bezárásra ítélt óvoda között szerepel. A volt óvodavezető szerint úgy határoztak az intézmény sorsáról, hogy senki nem nézett ott szét, és nem tudja, milyen értékes munka folyik a falai között.

– Egy folyamatosan telített óvodáról beszélünk, tavalyelőtt ide iratkozott be a legtöbb gyerek – mesélte a volt intézményvezető. – Saját tornateremmel, ebédlővel és nagy udvarral rendelkezik, és bár eredetileg bölcsődeépület volt, adottságait előnnyé tudtuk formálni. A 64 helyiségben minden és mindenki elfér.

Bessenyei Éva elmondta: az óvoda élen jár a vizuális nevelésben, de a tehetséggondozásra és a kompetenciaalapú nevelésre is nagy hangsúlyt fektetnek. Az intézmény az egyetlen Szegeden, ahol a Magyar Labdarúgó Szövetség edzője tart fociedzéseket, de van fitneszedzőjük, játszóházvezetőjük, fejlesztőpedagógusuk is, és drámajáték foglalkozásaik is nagy népszerűségnek örvendenek. – Pedagógusaink többsége pedig többdiplomás szakember – tette hozzá.

A volt igazgató úgy fogalmazott: szomorú, hogy egyáltalán szóba kerülhetett ez az intézmény mint amire nincs szükség a városban. – Olyan óvodákkal szemben esett a Gáspár Zoltán utcaira a választás, amelyeket soha nem tudtak feltölteni gyerekkel. Ezekbe az intézményekbe lesznek most szétszórva a gyerekeink: olyan óvodákba, amelyeknek nincs tornatermük és étkezőjük, a gyerekek a közlekedőfolyosón esznek, amíg ágyaznak nekik a termekben.

A szakember úgy látja, a nagy létszámú óvodák feltöltésével és a kicsik bezárásával óvodaközpontokat hoznak létre a városban, amelyek viszont nem lesznek működőképesek. – Már az óvodaigazgatóság létrehozásával is elindult a központosítás, de emellett még meg tudtuk őrizni egyediségünket. Azzal azonban, hogy az óvodát szétszórják a város különböző pontjaira, az egészet elpusztítják.
Veszteségek

Az interneten elérhető adatok alapján megnéztük, a többi bezárásra ítélt óvodában milyen szolgáltatások vannak. A Temesvári körúti ovinak – amelyet 1930-ban még Klebelsberg Kunó alapított – szintén van saját tornaterme, és nagy hangsúlyt is fektetnek a mindennapos mozgásra. Emellett a természetszeretet kialakítását helyezik a nevelés középpontjába. A Rókás óvodának saját KRESZ-pályája és gazdagon felszerelt tornaszobája van. A kétszintes Rókusi körúti óvodában a művészeti nevelésre és hagyományápolásra helyezik a hangsúlyt. A Teréz utcai ovit pedig 10 éve újították fel: új nyílászárókkal, felújított villamos hálózattal és korszerű fűtési rendszerrel lett gazdagabb az épület – amelyet most kiürítenének.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vascsővel támadt ismerősére Szegeden

Az egyik szegedi garázsban italozás közben egy 37 éves férfi több ismerősével szóváltásba… Tovább olvasom