Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Teljes osztály is hiányzik majd hétfőn az iskolából

Csongrád megye - A fővárosban többen támogatják a Szegedről indult akciót, de vidéken is sokan hiányoznak majd hétfőn az iskolákból. A pedagógusok követeléseivel egyetértők demonstrálnak így, de sokan nem akarják a gyerekeiket ilyen célra felhasználni.
Szakmai vitákba ne keverjék bele a diákokat

Lázár Zoltán, a Jerney-iskola igazgatója azt mondja, bár szép dolog, hogy a szülők kiállnak a pedagógusok mellett, nem ért egyet azzal, hogy a szakmai vitákba belekeverjék a gyerekeket. – Nem is egyeztettek erről velünk, kész tényként szembesültünk az akcióval. A gyerekek felhasználása nélkül is lehet érdekeket érvényesíteni, és megvannak a keretek, amik mentén párbeszédet lehet folytatni.
Már 43 ezer támogatója van a Facebookon a „Nem leszek suliban" kezdeményezésnek. Egy szegedi anyuka indította az akciót, amivel a pedagógusokkal való szimpatizálást szeretnék kifejezni a résztvevők, akik hétfőn nem viszik iskolába gyermeküket.

– A többség az akció célját támogatja, vannak azonban, akik a módszerrel nem értenek egyet – foglalta össze az eddigi visszajelzések alapján a demonstráció visszhangját Puskás Krisztina szervező. A szegedi édesanya elmondta, a fővárosiak intenzívebben vesznek részt a megmozdulásban, ugyanakkor vidéken lesznek olyan iskolák, amelyek teljes egészében kiürülnek majd hétfőn. Csongrád megyében ilyenről nem tud, teljes osztályról is alig.

Egyetlen iskola egyetlen osztályáról tudtuk meg, hogy egységesen az ügy mellé álltak, nem jelennek meg hétfőn az iskolában – ott pillanatok alatt meghozták a döntést a szülők. Ők egyébként elsősök, és van olyan szülő, aki nem is avatta be gyermekét, miért nem viszi iskolába.
 
 Tükör által homályosan. Ma még senki nem tudja, hogy hétfőn hány diák megy  iskolába, és hányan maradnak otthon. Illusztráció: Karnok Csaba
Tükör által homályosan. Ma még senki nem tudja, hogy hétfőn hány diák megy iskolába, és hányan maradnak otthon. Illusztráció: Karnok Csaba

– Azt mondtam, február 29-e ritkán van, ennek örömére egy nappal hosszabb lesz a hétvége. Most még kicsi, hogy értse, és azt fogja fel belőle, amit kell. És persze van, amit még nem biztos, hogy kell tudnia – magyarázta döntését az édesanya. Volt azonban olyan anyuka is, aki arról számolt be egy másik intézmény kapcsán, hogy még úgy sem sikerült mozgósítania a szülőket, hogy bevállalta volna az osztálytársak felügyeletét. – Így én is kénytelen vagyok vinni a gyereket, annak ugyanis nem látom értelmét, hogy így hiányozzon – tette hozzá.
 
Saját bőrén tapasztalja a hibákat

Palotás Vince, a kisteleki gimnázium végzős diákja fontosnak tartja, hogy kiálljon a tanárok követelései mellett, ezért döntött úgy, hogy hétfőn nem megy iskolába. – Saját bőrömön tapasztalom az oktatási rendszer hibáit. Nem véletlen, hogy olyan gyengék például a matematikaérettségi-eredmények. Nagyon kemény az anyag és rengeteg a tanulnivaló, van, hogy egy órán több témakört is veszünk, mert a kerettanterv olyan sűrű. Mindezt pedig úgy kellene megtanulni, hogy délután 3-ig az iskolában ülünk. Én ráadásul sportolok is, így ebéd után elmegyek edzésre, és csak este 7 körül érek haza. Sokszor este 10 után is a könyvek fölött ülök.

Hogy végül mennyien nem mennek majd valóban az iskolába, az hétfő reggel 8 órakor derül ki. Puskás Krisztina szerint azonban az akció már ennél jóval többről szól.

– Olyan összefogás valósult meg, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a szülők is elmondhassák véleményüket az oktatási rendszerről. Együttműködünk ugyanis a közoktatási platformmal, amely már olyan fórum, amit a kormány is meghallgat.

Mindenkinek van véleménye az akcióról

Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára arra figyelmeztette a szülőket: február 29. ugyanolyan tanítási nap, mint a többi, véleménynyilvánításra pedig helyi szinten is lehetőségük van az iskolaszéknél, pedagógusoknál. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa arra figyelmeztetett, hogy jogsértő helyzetet idéz elő, ha nyilvánosságra hozzák, hogy ki vesz részt és ki nem a megmozduláson.
 
Puskás Krisztina indította el a pedagógusokkal szolidaritást hidető ˝Nem leszek suliban˝ szülői akciót. Fotó: Kuklis István
Puskás Krisztina indította el a pedagógusokkal szolidaritást hidető ˝Nem leszek suliban˝ szülői akciót. Fotó: Kuklis István

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet arra hívta fel a figyelmet, hogy ha február 29-én a gyerek szülői igazolással nem megy iskolába, annak közös döntésnek kell lennie. A szülő határozhat úgy, hogy a család az otthon maradással nyilvánít véleményt, e döntéséhez azonban érdemben meg kell hallgatnia a legkisebb gyerek véleményét is, a nagyobbak esetében pedig akkor jár el helyesen, ha nem dönt a gyerek kifejezett akarata ellenére. A négy orvosképző egyetem vezetése pedig úgy foglalt állást: nem értenek egyet azzal, ha megalapozott egészségügyi indok nélkül állít ki egy orvos igazolást február 29-ére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy jó szakma most már itthon is aranyat ér

Egy jó szakma most már itthon is aranyat ér
Meglesz a kenyérre valója annak, aki a legkeresettebb szakmák közül választ - Anikó az első női ács a Baustudium Kft. 26 éves múltjában. Tovább olvasom