Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Teljesítménytúrázók: 90 kilométer gyalog, futva

Szeged - Két harisnyát, zoknit és nadrágot húz a felkészült túrázó: 30-90 kilométert sétáltak és futottak szombaton a vállalkozó kedvű természetjárók a Tisza és a Maros töltésén.
Szombaton reggel 6-kor indult Szegedről, és 11-re ért Makóra a vásárhelyi Rostás Pál. Nem a dugókkal terhelt M43-ason tartott eddig az út, hanem algyői kitérővel a Tisza és a Maros töltésén futva. A 60 kilométeres etap után pihent néhány percet a makói belvárosi általános iskolában, hiszen még 30 kilométer volt előtte. – Több maratont is futottam már. Tavaly is voltam itt, a 60-as távot mentem, és szinte meghaltam. Most eljöttem, hogy még jobban meghaljak – mondta a rutinos futó, s már ment is tovább, hogy mintegy 2 órán belül teljesítse a Téry Ödön Turisztikai és Szabadidős Sportegyesület és a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség által szervezett „A híd túl messze van..." teljesítménytúrát.

Szegedtől Makóig 30, 60 és 90 kilométeres távokat lehetett teljesíteni, utóbbit 24 órás szintidő alatt.

Zsíros kenyérrel, teával, magnéziumtablettával regenerálódott az utolsó etap előtt Márton Dániel. A budapesti fiatalember minden héten túrázik valahol az országban, hiszen „addig sem otthon, a panelban vagyok". Kedvence a Börzsöny és a Bükk, de ide is harmadszor jött – „rengeteg a vad, ezek látványa feldobja az embert".

A töltésre csak túrabottal szabad behajtani. Fotó: Karnok Csaba
A töltésre csak túrabottal szabad behajtani.
Fotó: Karnok Csaba

Nemcsak a vadaktól, a szatíroktól is tartottak azok a jóindulatú ismerősök, akik azt tanácsolták a sándorfalvi általános iskola nyolcadikosainak: hozzanak sokkolót az útra. Ám ők egyikük édesapjában, Papdi Lászlóban bíztak inkább – ő kísérte a gyerekeket, Papdi Ritát, Papdi Csillát, Nagy Gábort, Berecz Gabriellát és Kiri Lucát, felelevenítve a gyerekkori vadászatok emlékét.

200-an indultak

A távokat teljesítők emléklapot és kitűzőt kaptak: a 30-as etapot 115, a 60-ast 32, a 90-est 53 túrázó abszolválta. Az elsőként beérkezett futók, Rostás Pál és Mazur Béla 8 óra 10 perc alatt futották végig a 90 kilométeres távot. Harmadikként Márton Dániel 10 óra 17 perc után ért célba.

– Tavaly ónos eső esett, és ránk fagyott – mesélte Luca. Akkor mit élveztetek az egészben? – kérdeztük, mire jött a válasz: „mikor levethettük a ruháinkat". Rita ezért készült: idén 2 harisnyát, 2 zoknit és 2 nadrágot húzott.

– Ha nem a töltésen menne az ember, nem is lenne buli. Nem verseny ez, csak sétálgatunk. A 30 kilométert olyan 8 óra alatt teljesítjük. Nézelődünk, figyeljük a felhőket, hogy éppen smiley-t vagy halálfejet látunk-e bennük – mondta Gabriella. Busszal jöttek Makóra, haza is azzal mennek – a túrázás egész napos elfoglaltság, nem véletlen, hogy „hívtuk az osztálytársainkat is, de ők inkább számítógépeznek".

A fiatalok inaktivitását a 67 éves Gergely Szilveszterné és Héjja Zsuzsa is kárhoztatta. Marokkóban 3 hétig túráztak, de végigmentek a középkori spanyol zarándokúton, az El Caminón is. Most „csupán" hatórás sétára kellett hangolniuk, teával, kiflivel, almával, fényképezőgéppel, száraz nadrággal és zoknival felszerelkezve álltak neki a távnak, túrabottal a kezükben. Kisétáltak Makóról, majd a Maros töltésén Szeged felé indultak a süppedős, latyakos töltésen. Némán figyelte őket a befagyott, behavazott folyó.

Olvasóink írták

  • 2. tűzszekerek 2009. január 19. 22:11
    „Ez a 200 ember ezen a hétvégén nem azon fanyalgott, hogy Szegeden semmi nincs, itt semmit nem lehet csinálni.Csak fel kell fedezni az igazi örömöt jelentő apró lehetőségeket, amelyek itt vannak körülöttünk. Persze ki kell szállni a kocsiból.
    Rostás Palinak meg külön gratula! Fantasztikus szenior futó, aki már több Bécs-Pozsony-Bp és Békéscsaba-Arad futóversenyen remekül teljesített csapatával.”
  • 1. DJ_RushBoy 2009. január 19. 17:10
    „Köszönöm a cikket, és hogy összefutottunk Makón. A képek elérhetőek valahol amiket készítettetek?

    Márton Dániel”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyos Rotary-bál

Szeged - Elegáns aranyba öltözött szombat este a szegedi IH Rendezvényközpont: a Szent-Györgyi… Tovább olvasom