Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 03. 29. vasárnap - Auguszta

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Telt ház a dorozsmai nagybani piacon

Telt ház a dorozsmai nagybani piacon

Szeged–Kiskundorozsma - Szeptember 1-jétől vége a nonstop nyitva tartásnak a dorozsmai nagybani piacon, az őszi rend szerint a bérletesek 12-től, a termelők 13 órától juthatnak be. A „kisember" arra panaszkodik, sokszor órákat vár, mire bekerül, és addigra elmennek a kereskedők.

Fekete Klára - Délmagyarország napilap - 2012.09.12. 06:40
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

– 3 órája állok a sorban, de nem jutok be a nagybani piacra – mondta az egyik termelő –, és ez azért van, mert szeptember 1-jétől megszűnt a nyári nonstop nyitva tartás. 13 és 20 óra között kellene eladnunk a portékát, de 6-kor már nincs kereskedő a placcon. – Először a bérleteseket, pozícióval rendelkezőket és a kereskedőket engedik be, és csak legutoljára minket. Ha elfogy a belépőkártya, meg kell várni, amíg a másik oldalon valaki kilép, és felszabadul egy kártya. Van, aki 6-ra foglalhatná el a helyét, de addigra nincs kinek eladni az árut.

A dorozsmai nagybanin a Mars téri piaccal ellentétben a kedd, a csütörtök és a szombat a legerősebb nap. Tegnap megnéztük, mekkora a belépésre várakozók sora. Azt láttuk, hogy a Kettőshatári úton nem álltak autók, az első, a parkolóba vezető sorompón mindenki túljutott, viszont belül összetorlódtak a termelők. A beléptető rendszer sorompója az árusok útját állja.

Telt ház a dorozsmai nagybani piacon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Nyáron ilyen gond nem volt: a piac hétfőn kinyitott, és éjjel-nappal működött egészen szombatig. Most hétfőtől szombatig mindennap 12-kor előbb a 40–80 ezer forintos havi díjat kifizetők előtt emelkedik fel a sorompó. A többiek, az autó méretétől függően 900–2000 forintot fizető napijegyes termelők pedig addig várakoznak, amíg helyük nem lesz.

Mars tér-szindróma

Megírtuk: a szegedi Mars téren a nagycsarnok szinte félig üres, mindenki a frekventáltnak gondolt szabad téren lévő asztalokon akar árusítani. A dorozsmai nagybanin is vannak úgynevezett jó és rossz helyek, a „rosszakon" tegnap se állt senki. De a volt focipályán is bőven lenne üres terület. Külön pech, hogy a nagybanin éppen most aszfaltoznak egy akkora területet, amelyen elférne 40–60 termelő.

– Van, hogy csak „átmegyünk" a 2000 forintunkért a placcon késő délután, és a másik kapun kimegyünk, mivel már elmentek a kereskedők – panaszolta egy másik termelő.

– A nagybanin örök probléma a nyitva tartás ügye – mondta Pap Róbert, a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. ügyvezető igazgatója –, ha az egyik tábornak kedvezek, a másik rágja a nadrágomat. Tavaly szeptemberben és októberben nonstop tartottunk nyitva. Novemberben azt kifogásolták a termelők – még aláírásokat is gyűjtöttek –, hogy miért hajnalban nyitunk: engedtünk is a kérésüknek. Ezért idén augusztus 26-án egyeztetésre hívtam össze az embereket: a piacnak is az az érdeke, hogy minél nagyobb legyen a forgalom. Aláírásgyűjtő íveket is kaptam, a termelők, kereskedők csaknem fele-fele arányban álltak ki a nonstop és az őszi nyitva tartás mellett. Mivel idén a fagyok, az aszálykárok miatt mindenből kevesebb termett, és augusztusban félig üres volt a piac, senki se gondolta, hogy szeptemberre ilyen árubőség lesz.

A bérletekért nagy árat fizető ügyfelek különben nem szeretik a nonstop működést, hiszen a délután a forgalmasabb időszak. Hallottam olyan véleményeket is, miszerint a nonstop üzemmód a „neppereknek" kedvez: kiéheztethetik a 12 órája árusító termelőket, és amikor már elunják, olcsón megveszik tőlük az árut. Az időkorlát tehát elvben a termelőknek kedvezne, ha a végtelenségig növelhetnék a piac alapterületét.

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 10. katalin 2012.09.13. 06:08

Nem lenne ossz ez a nyitva tartás, de nem szept.-től, hanem időjárás függvénye pl. dec. 15-től.

Moderálásra küldöm 9. zapi 2012.09.12. 19:25

A nagybani piac a kereskedőkről szól !
Mit keresnek ott egyáltalán emeszempés nyuggerek,egérúton?
Számlát kaptál,tutajos?
Megérne azért ez is egy nagy ellenőrzést,taln minden nap...
Egy hét múlva paraszt se Vona,meg kereskedő sem.
Mert csak a kilépéskor kapsz számlát,benn kiröhögnek....

Moderálásra küldöm 8. dodoni 2012.09.12. 15:33

3. papsajt

Ezzel én is így jártam évekkel ez előtt. Nem is erőlködtem vele. Ott hagytam az egészet a francba. Azóta, ezért is, meg más miatt is, megtermelem ami nekünk kell.

Moderálásra küldöm 7. papsajt 2012.09.12. 11:22

"Ahol kijönnek a nagybaniról az árusok az mellet van a bejárata."
Én balga a bejáratnál próbálkoztam , a másik oldalán a piacnak :)
Legközelebb a kijáratnál keresem a bejáratot !
A pénztáros is szólhatott volna :(

Moderálásra küldöm 6. csonakos 2012.09.12. 10:46

3. papsajt 2012.09.12. 09:49
Van a vásárlóknak külön parkoló 300 Ft-ért! Ahol kijönnek a nagybaniról az árusok az mellet van a bejárata. Jól lehet látni! Csak ki kellett volna nyitni a szemed és bizony ezért lehet venni vagy csinálni kocsiba való kiskocsit amivel ki lehet a parkolóba hordani az a pár zsák krumplit és miegyebet! Mi is így szoktuk! A sorompóhoz közel kell állni akkor nyílik föl magától ha nincs a fülkébe az őr.

Moderálásra küldöm 5. tótkomlósi 2012.09.12. 10:43

Ezt is jól kitalálták!

Konkurencia a mars térinek?
Előbb utóbb megszünik ez is, mert valakinek nem érdeke!

Moderálásra küldöm 4. bpityu 2012.09.12. 10:43

Van lakossági parkoló a piac kijáratánál, ott is kell fizetni, de nem annyit.

Moderálásra küldöm 3. papsajt 2012.09.12. 09:49

A vásárlók hol parkolhatnak?
Akartam venni 5 zsák krumplit a családnak, de a kapun csak 900Ft ellenében engedtek be személykocsival, mint vásárlót.
Nyilván gyalog kellett volna kihordanom a zsákokat, és addig tilosban állni, mert a piac környékén sehol nem lehet megállni.

Moderálásra küldöm 2. arvisura 2012.09.12. 08:01

Ekkora baromságot! Hiszen a termelő már bent van a puffer parkolóban, de ott tilos kereskedni. Kvázi a piacnak van elég területe, csak a gyepes gondolkodáson kell változtatni. Ki kell tenni a beléptetést a puffer parkoló bejáratához, vagy engedni a kereskedést kint is, és meg van oldva a dolog. Röhej, hogy 30 fokban órákat kell a napon állni és várni, hogy a piac vezetése felfogja mi a dolga. Nem a pénz lenyúzása a termelőkről és kereskedőkről, hanem azok szolgálata. Kellene egy másik nagybani piac ide, ami a termelők tulajdonában van és akkor megoldódna minden. Ez csak arra jó, hogy a jobbikosok pénzhez juttassák híveiket, az ügyvezető szerződésein keresztül.

Moderálásra küldöm 1. arvisura 2012.09.12. 08:01

Ekkora baromságot! Hiszen a termelő már bent van a puffer parkolóban, de ott tilos kereskedni. Kvázi a piacnak van elég területe, csak a gyepes gondolkodáson kell változtatni. Ki kell tenni a beléptetést a puffer parkoló bejáratához, vagy engedni a kereskedést kint is, és meg van oldva a dolog. Röhej, hogy 30 fokban órákat kell a napon állni és várni, hogy a piac vezetése felfogja mi a dolga. Nem a pénz lenyúzása a termelőkről és kereskedőkről, hanem azok szolgálata. Kellene egy másik nagybani piac ide, ami a termelők tulajdonában van és akkor megoldódna minden. Ez csak arra jó, hogy a jobbikosok pénzhez juttassák híveiket, az ügyvezető szerződésein keresztül.Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...