Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Telt ház a szegedi orvosi rendelőkben

A napos, évszakhoz képest meleg időt nemcsak mi szeretjük, de a vírusok és a bacilusok is, amelyek intenzív támadásba lendültek. A szegedi háziorvosoknál egyre többen jelentkeznek légúti, illetve influenzaszerű megbetegedések tüneteivel.
Az influenza vírusa cseppfertőzéssel, tüsszentéssel terjed. Fotó: Schmidt Andrea
Több szegedi orvos is arról tájékoztatott, másfél-kétszeresére nőtt az elmúlt két hétben a köhögésre, gyulladt, kaparó torokra, magas lázra panaszkodó páciensek száma. A gyermekorvosi rendelőkben szintén folyamatosan telt ház van.

Tömve volt tegnap kora délután a Debreceni utcai háziorvosi rendelő is, ahol egyszerre három háziorvos is rendel. A váróteremben többen köhécseltek, mások az orrukat fújták, miközben arra vártak, hogy mielőbb bejussanak az orvoshoz.

Szabó Péter csak kontrollvizsgálatra jött, már átesett egy általa „meghűlésnek" titulált betegségen, amivel két hétre írta ki az egyik doktor. Magas láza volt, erősen folyt az orra, és a hasa is ment. Reméli, a mostani járványból már kimarad, mert nem szeretne újabb két hétig hiányozni a munkahelyéről, és újabb több ezer forintot elkölteni gyógyszerekre.

Egy másik ajtó előtt feleségére várt Lánczi András, akit eddig még elkerült a nátha és az influenza, ezt szerinte az ősz óta rendszeresen szedett vitaminkészítményeknek köszönheti. A hatvanas férfi cukorbeteg, így jobban figyel az egészségére, mint mások – de a neki ingyenesen járó védőoltást egyelőre nem tervezi beadatni magának.

Vajda József szerint viszont neki már nem sokat használ a védőoltás: magas láza van, kapar a torka, és úgy érzi magát, mintha egy úthenger ment volna át rajta. Nem tudja, hol kaphatta el a betegséget – ami szerinte influenza –, hiszen munkahelyén és a buszon is mindenki tüsszög és köhög. Ha felírnak neki gyógyszereket, kiváltja ugyan, de leginkább a természetes szerekben bízik.

– Sok narancsot meg savanyú káposztát eszem, iszom a gyógyteákat, és fekszem. Mi mást tehetnék?! – tette föl a költői kérdést, megbékélve az állapotával.


Oltás, vitamin, friss levegő

Az influenza vírusa cseppfertőzéssel – tüsszentéssel, köhögéssel – terjed. Magas lázzal kezdődik, ezt végtagfájdalom és nagyfokú elesettség követi. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ dél-alföldi régiójának járványügyi osztályvezetője szerint megelőzni főleg védőoltással lehet, ami ezer forint körüli összegért szerezhető be a patikákban. A krónikus betegeknek, időseknek és egészségügyi dolgozóknak ingyenes a vakcina. Beválhat az immunrendszer erősítése is C-vitaminnal, és azt ajánlja, minél többet legyünk szabad levegőn. Ha a beteg sok folyadékot iszik, és lázcsillapítókat szedve „kifekszi" a kórt, 4-5 nap alatt rendbe jöhet. Ha nem pihen, könnyen szövődmények alakulhatnak ki: tüdő-, homloküreg-, középfülgyulladást, esetleg szívizom- vagy agyhártyagyulladást is kaphat. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borral is emlékeznek a népszerű basszistára

Gregor József nemcsak igazi borszakértő volt, hanem külföldön is szívesen keltette jó hírét a magyar… Tovább olvasom