Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Telt ház a szegedi óvodákban

Szeged - Az elmúlt napokban értesültek a szülők gyermekük óvodai elhelyezéséről. Idén a szegedi intézményekbe csak szegedi gyerekeket vettek fel. Aki kimaradt, fizetős alapítványi óvodába írathatja csemetéjét.
– A kislányom egy félreértés miatt nem önkormányzati oviba, hanem alapítványiba fog járni. Futottam a köröket a Sólyom utcában, de helyhiányra hivatkozva elutasítottak. Egy ismerősöm is most tudta meg, hogy egyik oviba sem vették fel a gyerekét – ugyanezen okból utasították el. Közölték vele, hogy maradjon továbbra is bölcsis. Kíváncsi lennék, hány gyerek kerül ilyen helyzetbe, és mi alapján vették fel a többieket – vetette fel a témát olvasónk.

Gyerekek játszanak a Pick Alapítványi Óvodában. Aki lemarad az önkormányzati intézmények helyeiről, azt vihetik magánóvodába. Fotó: Frank Yvette
Gyerekek játszanak a Pick Alapítványi Óvodában. Aki lemarad az önkormányzati intézmények helyeiről, azt vihetik magánóvodába. Fotó: Frank Yvette

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Óvodák Igazgatóságához 50 tagóvoda tartozik, összesen 4865 férőhellyel. Tavaly 1357, idén 1333 gyerek iratkozott be áprilisban. A szülők a múlt héten kapták meg az értesítéseket a felvételről. A legtöbb gyereket sikerült a kérésnek megfelelő intézményben elhelyezni, néhányukat azonban kénytelenek voltak elutasítani – tudtuk meg Vörös Lászlónétól. A SZMJV Óvodák Igazgatóságának általános és tanügyi igazgatóhelyettese elmondta: a fenntartó szegedi önkormányzat kérésére idén csak a szegedi gyerekeket vették fel az intézményekbe. Kardos János, az oktatási iroda vezetője úgy indokolt: idén több szegedi gyerek jelentkezett, ők élveztek előnyt. A környező településekről, például Tiszaszigetről, Sándorfalváról vagy Dócról jelentkezőket arra kérték, keressék fel a helyi óvodákat. Tavasszal a novemberben, decemberben, januárban született gyerekek sem nyertek felvételt az óvodákba, őket visszatanácsolták a bölcsődékbe.
Változás a férőhelyekben

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Óvodák Igazgatóságának alapító okiratában szerepel, hány férőhelyesek az óvodák. Ezt a csoportszobák száma és a méretük határozza meg. A fenntartó idén várhatóan változtat az óvodai férőhelyek számán: a Felsővárosi óvodában megszüntet egy csoportot, a Majakovszkij tériben és a Földműves utcaiban pedig újat nyit.

Akik nem akarnak várni, az alapítványi óvodáknál próbálkoznak. – Május végén, június elején minden évben jelentkeznek hozzánk még néhányan. Általában ők azok a szülők, akiknek a gyerekét nem vették fel az önkormányzati óvodába – tudtuk meg Muhariné Bíró Máriától. A Pick Alapítványi Óvoda intézményvezetője elmondta: Csongrád megye egész területéről mehetnek hozzájuk gyerekek. A pickes dolgozók jelentős kedvezményt kapnak, a többi szülőnek havonta 20 ezer forint oktatási hozzájárulást kell fizetnie. Az ebéd ezen felül naponta 420 forintba kerül. A 75 férőhelyes oviban még 4–5 férőhely szabad.

* * *

Felvételi szempontok
Az óvodai felvételnél elsősorban azt veszik figyelembe, hogy az adott intézmény felvételi körzetében lakjon a gyermek és hogy augusztus 31-éig betöltse harmadik életévét. Előnyt jelent, ha az óvoda közel van a szülő munkahelyéhez. A veszélyeztetett, hátrányos helyzetű gyerekeket is felveszik. Gondot általában az szokott jelenteni, hogy sokan ugyanazokba az ovikba szeretnék íratni gyermeküket. A legkedveltebbek a belvárosi, az alsóvárosi és a móravárosi intézmények.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. állatbarát3 2012. május 31. 15:57
  „NP1!
  Olvasd el még egyszer a hozzászólásomat, akkor talán megérted.”
 • 20. nickolett 2012. május 31. 10:04
  „Nem utolsó szempont az sem, hogy aki nem belvárosi lakos, de ide jár oviba a gyereke, az kedvezményes éves parkolóbérletet kap az óvoda utcájába. Lehet, ha ez megszűnne, máris jobb lenne a leosztás.
  Ha valaki hoz egy döntést, hogy nem akar a Belvárosban élni, annak egyenes következménye, hogy tömegközlekedik vagy a fizet a parkolásért.
  Minden lakóövezetnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, az nem járja, hogy valaki mindegyik előnyeit élvezni akarja egyszerre.”
 • 19. nickolett 2012. május 31. 09:55
  „14. GondaIstván 2012.05.31. 07:34

  Egész pontosan úgy tudom, hogy idén csak 4 éves kortól kötelező óvodába járatni a gyerekeket, és a 3 éves szabály jövőre lép életbe, pont a helyhiány miatt.”
 • 18. nickolett 2012. május 31. 09:53
  „Én furcsa választ kaptam. A gyereket nem vették fel a körzeti oviba, mert oda idén sokkal kevesebb gyereket engedtek beíratni, mint amennyi elballag. Jó, viszonylag közel kaptunk másik helyet. Ez van.
  De azért bizony elgondolkodtam rajta. Belvárosban lakok. Itt is dolgozok. Értelemszerűen a gyereket is a körzeti oviba szeretném beíratni. De mivel az előző években nagyon engedékenyen felvették a belvárosi óvodákba az egyébként nem itt élő szükők gyerekeit is, és most rájöttek, hogy már túl sok gyerek jár az adott intézménybe, és csökkenteni kell a létszámot, idén aztán a körzetes gyerekeket sem vették fel... Csak azért szívatják a belvárosi szülőket, mert korábban egy csomó pofátlan szülő elvette előlük a helyet. Köszönöm, ez jól esett.”
 • 17. GondaIstván 2012. május 31. 09:49
  „16. Vandorr: "A Szél utcában még van szabad hely."
  Ugye te is tudod az okát: közel van a Cserepes sor. Érdekes módon a liberális, multikulti, jogvédő szülők valamiért mégsem viszik oda a csemetéjüket.”
 • 16. Vandorr 2012. május 31. 09:04
  „A Szél utcában még van szabad hely.”
 • 15. NP1 2012. május 31. 07:43
  „állatbarát3
  Az óvoda vezetőjének most is van csoportja!
  Főállású "vezető" akkor sem volt és most sincs, de az óvodának van egyszemélyi felelősséggel és jogokkal felruházott vezetője aki egyben pedagógus is, de a döntés az övé.”
 • 14. GondaIstván 2012. május 31. 07:34
  „4. utopia: "Most akkor nem lesz kötelező az óvoda három éves kortól? Mint ahogyan azt Hoffmann Rózsa szeretné."
  Egyelőre nem vonták vissza ezt a rendeletet, tehát kötelező lesz. Persze ehhez jelentős férőhely bővítés szükségeltetne. Szegeden pl. több, mint 1000 fős bővítés, azaz 25 %-al több, mint ami most van. Kiírtak rá egy uniós pályázatot, de ennyit lehetetlen megépíteni egyszerre. Szegedről is többen pályáztak, de még nincs eredményhirdetés.
  Ami a bejárókat illeti: a Karolina óvodába pl. felveszik azokat a Szeged környékéről jelentkező óvodásokat is, akiknek a nagy testvérei ebbe az iskolába járnak. Így sokkal könnyebb a szülőknek, mert reggelente egy fuvarral tudják hozni a gyereküket oviba és iskolába.”
 • 13. exdeus 2012. május 31. 06:59
  „11, tagóvoda vezető ma is lehet óvónéni.
  És gyanítom, hogy most is ők döntenek első körben a felvételről, nem központilag működik, nem működhet a dolog.”
 • 12. bambinaXX 2012. május 31. 05:14
  „2,3! egyetértek!
  4. Ezt én sem értem..
  5! :)
  Én azt gondolom, hogy a születésszám akkor fog nőni, ha lesz elég munkahely ÉS lesz hova tenni a gyereket. b@szhatom, ha van ugyan állásom - de amit keresek, odaadom a magánba.. És hogy lesz kötelező, ha nincs elég hely az államiba? Arra csak nem köteleznek, h fizessem a magánt, ha nem bírom???!”
 • 11. állatbarát3 2012. május 30. 21:29
  „NP1
  " Egyébként 25 évvel ezelőtt sem az óvónéni, hanem az intézmény vezetője döntött a felvételről."
  Ez téves infó , ugyanis 25 évvel ezelőtt még egy intézmény vezetője lehetett csoportban dolgozó óvónő is”
 • 10. exdeus 2012. május 30. 18:26
  „"Az óvodai felvételnél elsősorban azt veszik figyelembe, hogy az adott intézmény felvételi körzetében lakjon a gyermek" -> Ez hülyeség, sehol nincs leírva. Azt nézik, hogy útba essen a munkahely, a körzetesség semmit nem jelent. Egy ismerősöm 3 éves gyermekét nem vették fel abba az óvodába, ahova körzetileg tartoznak.”
 • 9. NP1 2012. május 30. 17:17
  „kuyulu

  Aki egy haragot képes 25 éven keresztül "dajkálni" annak szüksége lenne egy jó alapos önvizsgálatra.....
  Egyébként 25 évvel ezelőtt sem az óvónéni, hanem az intézmény vezetője döntött a felvételről....”
 • 8. kacsacomb 2012. május 30. 17:05
  „Akinek nem sikerült beíratnia a gyerekét és nincs pénze magánovira az mit csinál a gyerekkel??”
 • 7. fattboy 2012. május 30. 17:01
  „Miért van az hogy a vidéki óvodák csak 7 órakor nyitnak.Az aki a városba jár dolgozni esély nélküli.Megint a megélhetési szülők járnak jól!”
 • 6. kuyulu 2012. május 30. 17:01
  „25 éve augusztusban jött a kedves óvó néni és közölte nem veszi föl a lányaimat a Földműves utcai oviba!!
  300 méterre laktunk tőle, sok új társasház épül az ott lakók gyerekei az elsők !!Végül csak fölvették őket, sikerült végig szívatni mindkettőt.Köszönjük kedves FRANCISKA . Mindketten egyetemet végeztek ,attól ,hogy butáknak nevezte őket.”
 • 5. macs 2012. május 30. 11:35
  „Most akkor Szegeden sok a gyerek, vagy kevés a férőhely?”
 • 4. utopia 2012. május 30. 11:23
  „Most akkor nem lesz kötelező az óvoda három éves kortól? Mint ahogyan azt Hoffmann Rózsa szeretné. Vagy az a szülő, akinek még van munkája és adót is fizet, magán óvodákban gondolkodjon, ,,hiszen olyan jól élnek, Európai szintű fizetésük van, utolsók közt az elsők" így ne is álmodjanak, önkormányzati óvodáról csak adózzanak!”
 • 3. expro 2012. május 30. 11:05
  „Nem e lehetne a sok felesleges , milliárdokba kerülö focistadion helyett ovodákat, épiteni ?”
 • 2. NP1 2012. május 30. 10:46
  „A demográfiai helyzet javítását egy kicsit jobban segítené ha bölcsődei, óvodai helyeket létesítene Forradalmi Kormányunk nem nyugdíjkedvezményt adna......”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faluünnep Üllésen a Csík zenekarral és Szőke kapitánnyal

A település azt is ünnepli, hogy az elmúlt években szinte valamennyi intézményét felújította. Tovább olvasom