Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Telt házas siker a Sorstalanság Manhattanben

New York. Pótszékes telt ház előtt olvasta fel kedden, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján Boncz Ádám a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényét Tim Wilkinson angol fordításában Manhattanben, a TheaterLab kamaraszínházban.
Akinek nem jutott ülőhely, állva hallgatta végig a rendhagyó előadást. – Megható este volt, sikerült elérni a legfőbb célt: továbbadni Kertész Imre történetét. Befogadó, nyitott közönség töltötte meg a színházat, éreztem a színpadról, hogy jönnek velem, minden gondolatot, mondatot értő figyelemmel követnek. Nagyon megható volt, hogy az első sorokban ültek az úgynevezett „elbújtatott gyerekek", akiket pincékben bújtattak a németek elől, majd Svájcon keresztül menekítették őket Amerikába. Láttam rajtuk, hogy újraélik megrázó élményeiket. Kertész Imre szövegén kívül segített ebben az is, hogy Karády-dalokkal, vetítésekkel igyekeztünk megidézni a korabeli Budapest hangulatát, próbáltuk minél színházszerűbbé tenni az előadást – mesélte lapunknak a Szegedről indult színész, aki Visky András erdélyi magyar drámaíróval együttműködve, Gia Forakis rendezésében hozta létre a rendhagyó produkciót.

Boncz Ádám a New York-i TheaterLab színpadán. Fotó: Celeste Muniz
Boncz Ádám a New York-i TheaterLab színpadán.
Fotó: Celeste Muniz

– A hétfői főpróbán kaptuk a hírt a bostoni robbantásokról. Szünetet kellett tartanunk, mert mindenki aggódott, rohant telefonálni és az interneten tájékozódni. Szinte mindenkinek él legalább egy rokona, barátja vagy ismerőse Bostonban. Szigorították a biztonsági intézkedéseket New Yorkban is, sokkal több a rendőr az utcákon, kicsit újraéledt a félelem a terrorakció miatt – mesélte Boncz Ádám. Úgy értékelte, várakozáson felüli sikert aratott a Sorstalanság-produkció, a nézők a történeten gondolkodva, megrendülten hagyták el a színházat. Ezért azt tervezik, hogy megpróbálják igazi színházzá, monodrámává fejleszteni a produkciót.

Olvasóink írták

 • 5. tol 2013. április 18. 21:32
  „további sok sikert, gratulálok!”
 • 4. pachakuti 2013. április 18. 21:16
  „Tormay Cécile-t jobb írónak tartom, de Marschalkó Lajos és Fiala Ferenc műveiből is lehetne egy sokakat érdeklő felolvasást tartani.”
 • 3. macs 2013. április 18. 14:11
  „Szívből gratulálok! Jó olvasni egy magyar irodalmi alkotás sikeréről!”
 • 2. zero 2013. április 18. 12:26
  „Ugy van”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. április 18. 10:12
  „azt hittem tegnapelőtt véget ért az e-heti ajvékolás....
  beszéljük meg inkább Szanyi Kapitány, Marosán György elvtársról mint személyes példaképéről tett nyilatkozatát...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjas utasokat bírságolnak az ellenőrök

Több száz szegedi nyugdíjast büntettek meg az utóbbi egy hétben az ellenőrök - a tavaly bevezetett utazási igazolványok március 31-én lejártak. Tovább olvasom