Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Téltemetés az óvodában

Szeged - „Menj el, Tél! Menj el, Tél!” – kiabálta ütemesen a gyerekek kórusa. A kicsik tegnap nagy csörömpöléssel, dobolással adtak nyomatékot akaratuknak.
Közben lángra kapott a fölállított kiszebáb – a homokozóban, az egyetemi ovi udvarán. Nem bánták a gyerekek, pedig együtt, szalmából készítették a telet jelképező bábut. Szeged szívében, a Batthyány utcai oviban ugyanis a népi hagyományokkal is megismertetik a gyerekeket, hála az uniós HEFOP-pályázaton elért sikernek.

– Nagyon büdös lett! – állapította meg „kis Balázs". Fintorogva hajtotta el az orra elől a füstöt. Aztán lelkesen hujjogott, amikor a porrá égett szalmabáb helyére állították tavasztündért – virágcserepekből, színes fonatokból készítették a gyerekek. A szavalókórus rázendített: „Gyere, tavasz, várva várva! Hozz zöld ruhát fűnek, fának!"

Lángra kap a telet jelképező kiszebáb. Helyébe a tavasztündér lép. Fotó: Veréb Simon
Lángra kap a telet jelképező kiszebáb. Helyébe a tavasztündér lép.
Fotó: Veréb Simon

A leglelkesebben a nagycsoportosok szerepeltek: ők harmadik éve járják körül csörgődobbal a homokozót a téltemető, tavaszköszöntő ünnepen. A csapat fele reméli: jövőre is részt vehet az ovis programokon, mert szüleiktől úgy hallották, ha jók lesznek, és az óvó nénik terve is valóra válik, akkor – Szegeden itt elsőként – megalakulhat a hét éven túliak első ovis csoportja, a Bölcs bagoly. Örömmel énekelték az ősi dalt, amellyel – látják a reklámban – a Queen pesti koncertjén Freddie Mercury megajándékozta a felnőtteket: „Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom. Minden madár társat választ, virágom, virágom..."

Olvasóink írták

 • 4. varadipal 2010. február 28. 10:35
  „A kisze bábú égett, az óvodás meg bepisilt éjszaka. Így múlt el a tél.”
 • 3. flexsnake 2010. február 26. 20:50
  „Gondolom majd otthon is gyakorolják aztán olvashatjuk hogy gyújtogattak. Esetleg a kecsua indiánok késszertartását nem akarják elővenni? VAgy a naptánc ceremóniát?”
 • 2. Hmmm... 2010. február 26. 15:48
  „Kovetesre melto pelda ovodak, iskolak es egyeb kozossegek szamara.”
 • 1. zenga 2010. február 26. 14:08
  „Jó is ez a hagyományőrzés! A Gábor Áron utcai oviban is ez volt a mai program. A gyerekek nagy örömére!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt szegedi palota születik újjá

A Palánk cukrászda épületét felállványozták, a védett műemléket az utca és az udvar felől is renoválják. Tovább olvasom