Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Ténfergő vásárlók, unatkozó eladók

A karácsony közeledtének egyik legbiztosabb jele: az üzletek nagy része nemcsak hétköznap, hanem vasárnap is nyitva tart. Aki tegnapra, azaz a bronzvasárnapra időzítette az ünnepi bevásárlást, nem járt rosszul: kényelmesen, idegeskedés és tolongás nélkül tudta kiválasztani a fenyőfa alá szánt ajándékot.
A könyv örök ajándék. Fotó: Segesvári Csaba
A Széchenyi téri ünnepi vásáron tegnap délelőtt is sokan nézelődtek, a sétálóutcán viszont már kevesebben bóklásztak, hiszen az üzletek egy része – bronzvasárnap ellenére – nem nyitott ki. Ennek köszönhetően még azokba a boltokba sem tértek be sokan, ahol lehetett volna vásárolni: a kereskedők időről időre kipislogtak az utcára, hátha rájuk nyitja az ajtót egy vásárló. Porcelán és sportruházat iránt kevesen érdeklődtek, parfümre és egyéb illatszerre azonban nagyobb igény mutatkozott.

Czakó László éppen az egyik drogériában szagolgatta egy igazán elitkategóriás parfüm illatmintáját. Elmondta, a karácsonyi ajándékvásárlás nagy részét már szombaton letudta, amikor feleségével együtt vásároltak be a család apraja-nagyjának. – Édesapámnak szabadtéri jegyet, anyukámnak pénztárcát, a gyerekeknek természetesen játékokat vettünk – mondta el, mi is kerül majd fenyőfájuk alá. Tegnap azonban neje nélkül indult ajándéknézőbe, hiszen az említett parfümöt neki szánja meglepetésül. – Még az anyósomtól is kértem segítséget, vajon milyen márkának örülne legjobban a feleségem – mondta, miközben megcsörrent a telefonja. – Az anyósom volt. Azt mondta, egy ékszer talán még a parfümnél is jobb választás lenne – számolt be az utolsó pillanatban érkezett instrukcióról.

Czakó László meglepetésparfümje valószínűleg ékszerré változik át. Fotó: Segesvári Csaba
A Szeged Plazában tegnap délelőtt szintén csekély volt a forgalom, ami valamelyest csak dél körül növekedett meg, amikor a Kárász utcai boltok jó része már bezárta ajtóit.

A Szeged Plazában találkoztunk Dékány Anitával, aki tegnap reggel a belvárosban kezdte, majd a bevásárlóközpontban fejezte be bronzvasárnapi körútját. – Hamarosan kezdődik a vizsgaidőszak, ez az utolsó hétvége, hogy körültekintően nézelődhetek – indokolta a korai karácsonyi bevásárlás szükségességét az egyetemista. Úgy vélte, egy könyv tökéletes ajándék lenne szüleinek. Mint mondta, az jóval időállóbb, mint például egy parfümcsomag. A pláza üzletei közül egyébként a legtöbb vevőt tegnap a könyvesnél és az ékszerboltokban láttuk.

Telefon, helymeghatározással

Elek Anita a sétálóutcán magának nézett ajándékot. A fiatal lány elmondta, ő akkor is tud örülni, ha tudja, mit rejt a karácsonyi díszcsomag. „Idén egy új mobiltelefont kértem a szüleimtől, s mivel egy kicsit drágább készüléket szeretnék, pontos leírást és helymeghatározást kell adnom nekik, hol és milyen árban tudják megvásárolni azt."

Nézelődőkből a Cserepes soron sem volt hiány, de az árusok egyöntetű véleménye szerint ilyen csekély vasárnapi forgalmat már régen láttak. Az emberek többsége jellemzően nem is karácsonyra vásárolt – a pulóverek, sálak és sapkák a hirtelen hűvösre forduló időjárás miatt kerültek a szatyrokba. – Születésnapra vagyunk hivatalosak, így az ünnepi bevásárlást kicsit későbbre kellett halasztanunk. Persze nem várhatunk sokáig, hiszen két gyerekünk és hat unokánk van. Csak a szűkebb családból tizenkét embert kell meglepnünk – mondta Lengyel Lászlóné, aki szerint egyre nehezebb jól vásárolni. Úgy látja, mind a piacon, mind a bevásárlóközpontokban egyre silányabb termékeket lehet találni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomás ápolók kétségei

Külföldre mennek vagy maradnak? Mit várnak az egészségügy átalakításától? Erre voltunk kíváncsiak,… Tovább olvasom