Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Tengernyi hal fogyott a szegedi bográcsokból

Szeged - Több mint 200 ezren voltak a szervezők szerint a nemzetközi tiszai halfesztiválon, amelyet az elmúlt hét végén tizenkettedszer rendeztek meg Szegeden. A 7000 adagos óriásbográcsból az utolsó dekáig elfogyott szombaton a 200 mázsa hal és a leve.
– Köszönöm a szép lányoknak, a barátoknak és mindenkinek, aki támogatott. A tévében láttam, hogyan kell főzni a halászlét, most kipróbáltam, és sikerült – kiabálta a mikrofonba Tánczos István a Partfürdőn felállított színpadon, akárha Oscar-díjkiosztón lenne. Halfőző érdemrendet kapott a XII. nemzetközi tiszai halfesztiválon.

De ne szaladjunk ennyire előre, haladjunk időrendben. Szombaton délelőtt 10-kor szőrős lábú boszorkány landolt a bástyán, a 6000 adagos óriásbogrács mellett. A nőnek öltözött ejtőernyős paprikát hozott az óriásbográcsban főtt 7000 adag halászléhez. Nem sokkal ezután megérkezett Parajdról a só, Makóról pedig a hagyma a Csemete egyesület tutaján.

Akinek lúdbőrzik a háta a halbőrtől, az ezen a hétvégén biztosan nem merészkedett a szegedi partokra, se a Huszár Mátyás rakpartra, se a Partfürdőre, a fesztivál két fő helyszínére. Nem lehetnek sokan, mert mindkét oldal megtelt halászlét kavargató emberekkel és körülöttük kavargó, éhes kíváncsiskodókkal. A Partfürdőn 204-en – hivatalosan ennyien neveztek, de persze sokkal többen főztek – a halfőző érdemrend elnyeréséért és a minél finomabb halászlé érdekében ügyeskedtek, a rakparton 14 vendéglátós vert sátrat és majdnem 200 árus kínálta portékáit.

Bográcsról bográcsra jártak az ínyencmesterek. Fotók: Segesvári Csaba

Míg rotyogott a délmagyaros halászlé – az idén négy bográcsban egyszerre – belenéztünk a többiek bográcsába és sátrába. Bár Szegeden szombaton megdőlt az országos abszolút melegrekord, a bográcsok alatti tüzek pedig csak fokozták a hőséget – a versenyzők nem hagyták zavartatni magukat. A sportsátorban a vízilabdázók verejtékeztek – de ők megszokták, hogy vizesek. „Vizes ember", Halász Rudolf, a bajai vízügy nyugdíjas igazgatója, többszörös halfőző bajnok volt a vendégük, de nem ült a babérjain. Csak azért is, Szegeden is a rivális bajai halászlét készítette, 9 kiló halból. 45 percig tartott neki. – Nem az a lényeg, hogy bajai vagy szegedi, az sem, hogy mennyi idő alatt készül. Hanem az a lényeg, hogy mennyi idő alatt fogy el – mondta nevetve.

Az egyik sátornál Vajda Gyula és zenekara játszott, „Elveszem az elnök lányát, megiszom a hozományát" – énekelték teli torokból. Nem csoda, a halászlé után legjobban az alkohol fogyott. Pálinka? Az. A férfiak aratáskor ezt itták, hogy a tűző napon el ne ájuljanak. Innen a név: aratópálinka – világosított fel bennünket Szőke Péter szegedi szenátor, volt rendőrkapitány.

Készül a túrós csusza és a harcsapogácsa. Fotók: Segesvári Csaba

Akire nem főztek a barátok, munkatársak, az sem maradt éhen. Idén először két étterem sátrában is kínáltak halászlét. A Dégáz-konyhán 1100, a Diófa étteremnél 1000 forint volt egy adag. A rakparton ennél többet kellett fizetni: 1300-ba került egy tál hallé.

Házunk tája

Ha igaz, hogy a halászléminőség mutatója, hogy milyen hamar fogy el, akkor a Délmagyarország négybográcsnyi étele közül az volt a legjobb, amelyet kollégánk, Horváth Levente szülei készítettek. Vasbogrács érdemrendet kaptak. Különdíjas lett az a halászlé, amit Szetey András főszerkesztő és csapata készített – ez a baráti társaság hozta el az első díjat a fesztiválhoz kapcsolódó III. nemzetközi kuttyogató horgászversenyről is. Késő délután „desszertet" tálaltak a délmagyaros sátorban: finom sült keszeget és – nehogy megunja valaki a halat – bográcsban.

A gasztronómiai élvezetek mellett minden vendég megtalálhatta a rakparton a maga szórakozását: könnyűzenei koncertek – Charlie, Zalatnay Sarolta és mások – mellett Bangó Margit és a szegedi cigányzenekarok léptek fel – tegnap is tömeg hömpölygött a rakparton. Este tűzijáték és lézershow zárta a fesztivált, amelyen a szervezők szerint a négy nap alatt több mint 200 ezer ember fordult meg a Tisza mentén.

Örökös főzők és különcök

A szegedi fesztivál legrangosabb díja az Örökös halfőző cím – hiszen itt elsősorban a részvétel a fontos. Ezt a díjat az nyeri el, aki hétszer főzött – az idén nyolcan kapták meg. Köztük volt Horváth Czakó Istvánné, aki 56 barátjának készített szegedi halászlét 34 kilogramm pontyból, pisztrángból és harcsából. A zsűri különdíjakat is odaítélt: a legcsinosabb halfőző Aradiné Arnolczky Andrea lett. A legmesszebbről érkezett, Kovács János tűzoltó – Zalaszabarról. A legfiatalabb a hatéves Pócsik Barbi volt, aki még verset is mondott a zsűrinek. Egy aradi versenyző különleges erdélyi, savanyú káposztával készült halászlét főzött, de volt chilivel ízesített kínai is. Gazdára találtak halfőző érdemrendek: vasbográcsot 90-en, rézbográcsot 45-en, bronzbográcsot 21-en, ezüstbográcsot 18-an, arany- és gyémántbográcsot 8-an kaptak.

Olvasóink írták

 • 10. melody 2008. szeptember 08. 21:15
  „Számoljunk! 7000 adag*1400 forint egyenlő 9,8 millió bruttó forint mínusz áfa (ha volt blokkolva) az 8.166.666 Ft.

  30 százalék anyagfelhasználással marad nettó árrés 5.716.666 Ft.

  Ebből vegyük le az órabérben dolgozó munkásokat, a műanyagtányérok árát, a tüzijátékot és lassan meg is van, hogy mekkora haszon volt ezen a bulin ezen a bográcson.”
 • 9. KedvesM 2008. szeptember 08. 19:01
  „"Tengernyi hal fogyott a szegedi bográcsokból"..és tengernyi szemét is maradt utánuk!”
 • 8. pipp 2008. szeptember 08. 18:51
  „A tegnap esti zenét tényleg nagyon elkurták!!Csapnivaló volt a hangtechnika ,nem volt jol beállitva semmi,ennek ellenére jó hangulatot csinált Bangó Margit és a többiek,utána a tüzijáték...hát elgondolkodtató,hogy a parazsak szálltak az emberek közt...félelmetes volt!!!Egyébként több ilyen közkedvelt fellépő kellene ilyen rendezvényeken,a tegnapi hatalmas tömeg az Irigymirigy,és Bangó Margit kivonzott ebből lehetne tanulni a későbbi fesztivál szervezőinek.Kajálni köszi én sem ettem,engem nem vonz a müanyag tányéros tömegbe elfogyasztott étel .-igen borsos áron....”
 • 7. ja 2008. szeptember 08. 17:34
  „...jah 200ezren voltak, jó ha 35-40 ezren voltak, ekkor dumát, műanyagtányéros igénytelenkedés fújj”
 • 6. halak33 2008. szeptember 08. 17:22
  „Igen, én sem ettem! Műanyag tányérból? Inkább beülök ennyi pénzért, sőt még olcsóbb is szerintem! Nagy tömeg, meleg, drágaság!?? :(”
 • 5. AN 2008. szeptember 08. 15:59
  „Azzal sajnos egyet kell értenem, hogy a kaja irtó drága volt. Kár ezzel elcseszni a dolgot.”
 • 4. okos lajos 2008. szeptember 08. 14:54
  „Az a baj ezzel a rendezvénnyel, hogy a vedéglősök "palira" veszik a kuncsaftot..2x25 dkg pisztrángért, és kb 30 dkg sült húsért volt pofájuk elkérni 6100-ft-ot!!! Egy adag halászléért meg 1400+100.-ft a kenyér...Sajnos, mire reklamációm eljutott az" illetékeshez", gyerekem már a halacska felénél járt, és röhögve közölték, hogy így már reklamációnak helye nincs. ezúton köszönöm, hogy ilyen "színvonalas élvezetben " részesülhette. Valószínű, jövöre már nem itt fogok halételt fogyasztani, és erről minden ismerőst, ismeretlent lebeszélek !”
 • 3. BP2 2008. szeptember 08. 12:57
  „Én budapesti vendégeimmel voltam a rendezvényen. Ettünk a halászléből, (halléből), finom volt. Én bajai hallét kértem, a társaság többi tagja szegedit. Az a véleményem, hogy a szegedit sikerlt finomabbra fűszerezni.

  Gratulálok a szervezőknek, de főleg azoknak, akik a hőségben álltak a bográcsok mellett, felszolgáltak stb.”
 • 2. AN 2008. szeptember 08. 12:17
  „Hát, lehet fanyalogni, mi jól éreztük magunkat. Ha nem lett volna annyira meleg, még jobb lett volna.
  Csak azt nem értem, mi ez a hüleség, hogy egyre többször lehet "hallét" olvasni/hallani a halászlé helyett.”
 • 1. Horton 2008. szeptember 08. 09:23
  „Mi is kilátogattunk, igaz nem ettünk hallevet,így véleményt sem írhatok, de nem is volt szándékunkban 1300-ért műanyag tálból enni.
  Érdekelt viszont az Írigy koncert, meg Bangó Margit, amit így útólag nem nagyon tudok értékelni, mert szerintem csapni való volt a hangosítás, és így Margit élvezhetettlen volt a 16 tagú cigányzenekarral együtt.
  Sajnos a második szám után inkább hazamentünk, és elkönyveltük, hogy a színvonala a halfözőnek egyre rosszabb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanegy polgármester mutatta be szakácstudományát Deszken

Deszk - Hatvanegy polgármester főzött – volt, aki a kanalat is megfogta, volt, aki csak a… Tovább olvasom