Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Tenoristának készül Harsányi Attila

Kassák költészetének talán legfontosabb darabja A ló meghal, a madarak kiröpülnek, amit a szegedi teátrum társulatához visszaszerződött Harsányi Attila ad elő ma 19 órától a Dugonics téri Millenniumi Klubban. A fiatal színész tenorista szeretne lenni.
Harsányi Attila hét év múltán tért vissza a szegedi társulathoz. Fotó: Frank Yvette
Harsányi Attila a kilencvenes évek második felében is a szegedi társulat színésze volt, amikor Szikora János, Telihay Péter és Zsótér Sándor határozta meg a prózai társulat arculatát. Többek között A Mester és Margaritában Jesuát, a Nyílt tengerenben Kövért, a Falstaffban Henry Percyt alakította.

– Végigjártam a ranglétrát, alabárdostól a főszerepig mindent játszottam. Fantasztikusan tehetséges csapat jött akkor össze. Noha nem egyformán sikerült mindegyik előadásunk, legalább akartunk valamit a színházzal. Azok a szegedi évek jelentették számomra a Ruszt József által elindított színészi beérési folyamat kezdetét. Nagy sikerrel megcsináltuk Mrozek abszurdját, a Nyílt tengerent. Kaptam volna további feladatokat rendezőként is, de az igazgatóválasztás után felbomlott a társulat, szétszéledtünk. Szeged után Athénban találtam magam, mert a kedvesem, a Szegedi Kortárs Balettben táncoló Katerina Andriopoulou hazament. Egy év múlva, amikor véget ért a kapcsolatunk, visszajöttem – meséli Attila.

Először Budapesten, a Radnóti Színházban Zsótér Sándorral dolgozott. Mint mondja, vidékről jött ifjú színészként a „nagy bölények mellett" nem volt könnyű dolga. Szikora János révén a pécsi, majd a szolnoki teátrumhoz került, közben pedig önálló esteket is készített Kassák és Ady verseiből. A színház elméleti része is izgatta, írni kezdett. Nyolc év után újították fel a tavaszi fesztiválra a Nyílt tengerent, amit örömmel játszott el újra. Több sikeres produkcióban részt vett Szolnokon is, de Székhelyi József hívására most visszaszerződött Szegedre.

Itt Gyimesi Kálmán növendékeként énekelni is tanul. Mint kiderült: könnyedén kivágja a magas C-t. Amikor a mantuai herceg áriáját meghallgatta tőle, Hamari Júlia is biztatta: ha gőzerővel tanul, három-négy év alatt kitűnő tenorista válhat belőle, mert rendkívüli képességei vannak. Attila nem bánná, ha át tudna nyergelni az operára. Addig is játszik a prózai társulatban, Kassák, Szilágyi Domokos és Ady verseit mondja. – Kassákban a kérlelhetetlensége, a makacs önállósulási vágya fogott meg legjobban. A ló meghal, a madarak kiröpülnek számomra a művésszé válás folyamatáról, annak kétségeiről, kínjairól szól. Kicsit rólam is – vallja Attila.


Hetek Csoportja

Harsányi Attila vezetésével öt szegedi színész megalakította a Hetek Csoportját. A társulás, amelynek a Szolnokról jött Melkvi Bea, valamint Borovics Tamás, Gömöri Krisztián és Pataki Ferenc is tagja, önálló színpadi előadások létrehozására törekszik. „Csak saját élményeinkre, álmainkra, szakmai tapasztalatainkra fogunk támaszkodni. Fiatalságunk szilaj energiáit és vad képzettársításait hívjuk segítségül. Úgy gondoljuk, hogy önmagunk mélyebb megismeréséhez ez egy járható út. Ha belebukunk, mi bukunk bele. Ha eredményt érünk el azt is csak a saját számlánkra írhatjuk, de mindenképpen tisztábban állunk majd önmagunk előtt mint korábban." A Belvárosi moziban november 6-án indul az a pódiumsorozat, amelyben a Hetek Csoportjának tagjai lépnek fel. Rendhagyó irodalomórákat is tartanak szegedi középiskolákban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozma József azt mondja, nem a pénzért politizál

Kozma József (képünkön) a helyhatósági választások egyik legnagyobb vesztese. A volt szegedi… Tovább olvasom