Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Tények, számok a szabadtériről

Szeged - Jobboldali városatyák a december 1-jei közgyűlésen azt állították: visszaesett idén a Szegedi Szabadtéri Játékok árbevétele, és 126 millió forintos veszteséggel zárja majd a fesztivált működtető nonprofit kft. az évet. A számok valójában azt mutatják: a cég az elhúzódó gazdasági válság ellenére is nullszaldós lesz, vagy 1-2 millió forint plusszal fejezheti be a 2012-es évet.
Bár azt mondják, a számok önmagukért beszélnek, valójában a dolgok bonyolultak, így magyarázat szükséges táblázatunkhoz is, amelybe a Szegedi Szabadtéri Játékok elmúlt nyolc évének legfontosabb mutatóit sűrítettük. A 2005-ös volt az első olyan évad a szabadtérin, amelyet Bátyai Edina irányításával, immár önálló önkormányzati cégként szerveztek meg. Érdemes röviden emlékeztetni: a 2000-es évek elején kétszer is önkormányzati biztost kellett kinevezni a 2004. október 31-éig egy intézményként működő szegedi kőszínház és a szabadtéri élére, mert a jobboldali közgyűlési többség által 1999-ben megválasztott igazgató alatt csődközeli helyzetbe került. Bemutatók maradtak el, hosszú hónapokat csúszott a gázsik és a közüzemi számlák kifizetése. Az önkormányzatnak több lépésben, összességében több száz millió forinttal kellett kisegítenie a mamutintézményt.A 2004 őszén kinevezett Bátyai Edinának már az első két-három évben sikerült stabilan gazdálkodó, sikeres műsorpolitikát folytató, professzionálisan működő szervezetet kialakítania. Míg 2004 nyarán még az ingyenes ajándékkoncerttel együtt sem érte el a Dóm téri nézőszám az 50 ezret, és a szabadtéri összes bevétele 186 millió forint volt, a világgazdasági válság kirobbanása előtti utolsó „békeévig", 2007-ig fokozatosan 73 ezerre sikerült növelni a nézők számát. A jegyárbevétel is dinamikusan emelkedett, 2008-ban már meghaladta a 330 millió forintot.

Ezzel párhuzamosan az előadásszám is emelkedett, ami azért fontos, mert a Dóm téren egyetlen pluszelőadás plusz négyezer potenciális nézőt jelent. Táblázatunk jól mutatja: a gazdasági válság súlyos hatással volt a szegedi fesztiválra is. A fogyatkozó fizetőképes kereslet hatására fokozatosan csökkentette a menedzsment az előadások számát. – 2012-ben azért nem tartottunk a korábbiakhoz hasonlóan 16-18 előadást a Dóm téren, csak 14-et, mert látni lehetett a megelőző évek tendenciáiból, hogy nem érdemes többet meghirdetni. Azt is érzékeltük: nem emelhetjük tovább a jegyárainkat sem. 2009-ben még 14 ezer 500 forintba került a legdrágább Dóm téri belépő, azóta nem követtük az inflációt sem, idén 14 ezer 300 forintért kínáltuk a legdrágább belépőket.

A számokból nem látszik, de a költségeken is takarékoskodtunk. Inkább nullán tartottuk a mérleg szerinti eredményünket, mint hogy nagyobb kockázatvállalással esetleg veszteségbe csússzunk – mondja lapunknak Bátyai Edina. A szabadtéri ügyvezetője a 2008-as év 6,8 millió forintos veszteségét azzal magyarázza: senki sem tudta még akkor, hogy a 2007 augusztusában megnyitott Reök-palota éves üzemeltetése mennyibe kerül majd a nonprofit kft.-nek, így nem is sikerült jól megtervezniük az évet. A következő évek üzleti terveiben már tudtak ezekkel a kiadásokkal számolni, így nem is jelentett problémát a gazdálkodásukban.

– Ha előre látjuk, hogy mi várható, akkor jól lehet üzleti tervet készíteni, és így valamennyire ki lehet védeni a válság hatásait. Az idei üzleti tervünkben eleve óvatosan, 62 százalékkal terveztük a látogatottságot. A fenntartó ezt a válság miatt vita nélkül el is fogadta a februári közgyűlésen. Sok akcióval, kedvezmények biztosításával sikerült végül a Dóm téri produkcióink nézettségét 76 százalékosra feltornáznunk, ami országos viszonylatban is kifejezetten jó eredménynek számít mostanában – véli Bátyai Edina.

Arra már Botka László polgármester emlékeztetett a közgyűlési vitában: idén a legrosszabbul teljesítő Dóm téri produkció, a mindössze 53 százalékot elérő Mária húzta le legjobban a szabadtéri látogatottsági mutatóját. Az aktuális kultúrpolitika alakítóihoz közel álló Szarka Tamás keresztény, vallásos értékeket közvetítő musicaljét a Nemzeti Színház élére kinevezni tervezett Vidnyánszky Attila rendezésében a kiegyensúlyozottság jegyében tűzte műsorra a fesztivál. A kurzusprodukció megbukott, ami különösen azért volt kínos a jobboldalnak, mert a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója, az újraválasztásáért minden jel szerint hiába pályázó Alföldi Róbert közben zajos sikert aratott a Mágnás Miskával.

Sok magyarázatra szoruló száma lenne még a táblázatnak, többek között az is: miért ennyire hullámzó az évet záró mérleg szerinti eredmény. Bátyai Edina erre azt mondja: például 2010-et azért tudta kiugróan nagy, közel 183 millió forintos plusszal zárni a nonprofit kft., mert a társasági adó jellegű támogatásokból (TAO) az év végéig a tervezett 158 millió helyett sikerült a törvény által lehetővé tett maximumot, azaz 252 millió forintot realizálniuk. Így a tervezett eredményük közel 100 millió forinttal növekedett.

– A támadások miatt rovancsot csináltunk: az elmúlt napokban könyvvizsgálók nézték át a könyvelésünkkel az aktuális számokat. Ez alapján azt állapították meg: a december 20-áig befolyó TAO-bevételekkel nullszaldóval, esetleg 2 millió forint plusszal tudjuk majd zárni ezt az évet – hangsúlyozza Bátyai Edina.

Olvasóink írták

 • 20. studyfy 2012. december 12. 15:51
  „mátka, engem nem a személy - most Bátyai személye - zavar, hanem a módszer. Muszáj nekünk mindig a nem kívánatos , a rossz példákat követni. Ez így ment az átkosban, hogy megmutyizták az elvtársak egymás között a párnás székeket, de most a Fidesznek miért kell ugyanazt csinálni? Nem érzékeled? Ne gyere Gyurcsánnyal, mert nekem az se volt szimpatikus.”
 • 19. Olajfa14 2012. december 12. 15:31
  „A hozzászólási oldalakon már felmerült: ha leváltják Bátyait és pályázatot írnak ki, a meggyőző szakmai eredményekkel és gazdasági adatokkal pályázzon újra. Vajon mit fog mondani a szakmai grémium?! Újabb önkormányzati szavazás lesz és egyáltalán nem biztos, hogy a fidesz-jobbik egyfős többség egyben marad...
  Szörényi Levente, a jobboldal egyik emblematikus figurája is nyilvánosan kikelt a rezsim kulturális politikája ellen. Lassan, de biztosan elolvad a fidesz támogatottsága és hitele.”
 • 18. Olajfa14 2012. december 12. 15:25
  „Ezeknél nem számít a kidobott pénz, kerül amibe kerül, ha ki akarják nyírni a cégvezetőt. Szerte az országban számtalan példa van arra, hogy a nem tetsző szakember kirúgása után mélyrepülésbe kezdtek a kulturális és egyéb cégek. Budapesten megszüntették a Kamaraszínházat és a Játékszínt. A Játékszínt 3.100.000 forintért passzolták el, versenyeztetés nélkül. A 168 óra több cikkben foglalkozott a százmilliós vagyon privatizálásával.
  A Kelemen-féle "színházeszmény" Egerben a hakniszintű szórakoztató darabok. Ha jön, biztosan sokat lehet majd spórolni a darabok színrevitelével, majd a közönség is eltűnik. Ez koháriékat nem zavarja, egy-két év alatt lezuhan a Szabadtér minősége - és elpártolnak a nézők. Utána úgyis váltás lesz és Bátyai visszahozza a színvonalat.”
 • 17. pala1964 2012. december 12. 15:11
  „14 mátka, ne haragudj, de azt kell mondjam, kezeltesd magad...

  épeszű ember ha megtámadják, nem hagyja magát... nem kell ehhez külső támogatás, magától is próbálja védeni a saját igazát és érdekeit... BE felnőtt ember, cselekvőképes, nem kell neki külső ösztönzés, hogy védje az igazát...

  és hogy miért védem pl. én? nagyon egyszerű: nem ismerem, fogalmam sincs, milyen ember privátim, de a Szadabdtérire évek óta legalább 1-2-szer/év ellátogatunk, és kapaszkodj meg, de sokkal jobban tetszik mostanság, mint pl 10-15 éve... sőt, nemcsak jobban tetszik, de tetszik...

  de mondom, kezeltesd magad, mert nagyon életidegen, amit mondasz / írsz...”
 • 16. macs 2012. december 12. 14:42
  „12. TUTI,
  ha a támogatásra gondolsz, akkor az lehet, hogy buborék. De előtted a küzdés, előtted a pálya! Csinálj önfenntartó szabadtérit! :-)”
 • 15. JoGabor 2012. december 12. 14:27
  „Korrekt írás, de - nyilván hely hiányában - kimaradt egy igen fontos momentum.
  A szabadtéri évente végzett nézőkutatásai szerint a nézők (csúcsévekben) kétharmada, (ma már csak) fele idelátogató, tehát turista, akik itt költenek. Az addicionális (jegyhez kapcsolódó) kiadásokat is mérik, ez átlagosan félmilliárd Ft (csúcsévekben jóval több, legutóbb csak 450 millió körül), ami elsősorban a vendéglősöknél, szállodásoknál csapódik le. Ha úgy tetszik, a szabadtéri sikeres évada vállalkozás-fejlesztési projekt is egyúttal.
  Amikor a szabadtéri szezont Kohári veszélyezteti, ezzel értelemszerűen ezt a bevételt is veszélyezteti. Ha a vendéglősök, szállodások felébrednek, akkor nem fogják szeretni őt és a Fideszt, attól tartok, nagyon nem.”
 • 14. mátka 2012. december 12. 14:21
  „6 pala "amúgy olyanról nyilván még nem hallottál, hogy esetleg a saját becsületét, szakmai renoméját szeretné megvédeni?
  nyilván nem, mert ahol te élsz, ott ilyen fogalmak ismeretlenek... " Igen ,valóban. Az a szakmai renomé amit ennyire kell védeni,megmozgatni érte a fél világot ismeretlen számomra IS. Hiszen nem ő lenne az egyetlen komoly vezető akit a politikai viharok elsodornak. Sokkal komolyabb szakmai vezetőket is ért már ilyesmi. Ez az erőlködés Bátyainak se tesz jót,hiszen ha belegondolsz a te és magadfajta támogatók éjt nappallá téve csörgetik ,támogatják szervezik az életét.Ő meg érzi,hogy a közgyűlés fel nem bízik benne. Szerinted csak az a jó tanács ha küzdesz és belepusztulsz? Nagyvonalúan való viselkedés,na ez meg számodra ismeretlen. Ahogy az előző igazgatóhelyettes asszony is más színházban talált munkát, Bátyait is sokan vinnék tovább. Persze lelkileg "nyomorítsátok" tovább.Biztosan amúgy is jó neki ez az egész hercehurca. nekem ilyen áron biztosan nem kellene.Ugye ez mint vélemény nem baj? Az se ha marad,az se ha megy. Én a hajcihő nagyságát tartom eltúlzottnak. Azt iszonyatosan.”
 • 13. csupaszpisztoly 2012. december 12. 14:20
  „Megvettem a jegyeket! Kommentelők, ti is jöttök a Szabadtérire? Vagy politizáltok helyette?”
 • 12. TUTI 2012. december 12. 13:55
  „no ugye! :) Ez itt a buborék! :) :) Stimmt macs???”
 • 11. bánki 2012. december 12. 13:13
  „8. klj-54 2012.12.12. 11:37

  Ez a csomó nem gordiuszi hanem q-va drága !

  Jegy bevétel 50 %, állami támogatás 30 %, önkormányzat 20 % !”
 • 10. TUTI 2012. december 12. 12:46
  „Persze részletesen kifejtem 20 év mulva, ha lesz elég rátekintésünk (es egészségünk :):))
  Kulönben megint azt mondjátok, h TUTI megint kötözködik. :) :)

  Addig a kérdés: lesz-e még olyan év a szabadtérin, mint 2007??
  (SZVSZ: nem biztos..., mert a WIZZ + RYAIN AIR nem SZEGEDRE visizk az embereket, hanem el innen
  :( :(

  DE az már most látszik, h 2010-es év nem kiugró, csak a TAO miatt.”
 • 9. macs 2012. december 12. 12:11
  „Tegye mindenki a szívére a kezét és aztán nyilatkozzon!
  1. 4000 fős nézőteret kell megtölteni, tehát a nézők számára vonzó darabokat kell színre vinni, neves rendezőkkel és művészekkel, ami komoly feladat és nem kis pénz,
  2. sokan vagyunk sokféle érdeklődéssel, tehát széles skáláról kell válogatni,
  3. a jegyek nem olcsók, tehát sokan igen csak meggondolják, elmenjenek-e a szabadtérire.
  Szerintem nem kis feladat rentábilisen működtetni egy ilyen intézményt.
  1. TUTI,
  részletesebben kifejtenéd, mire gondolsz!
  BE ellen az volt a vád, hogy rosszul vezeti a céget, hiszen csökken az eredmény, tehát erre a felvetésre válaszolt. Senki sem vitatja, hogy a világgazdaság milyensége, ami hatással van az emberek anyagi helyzetére, pozitív és negatív irányban is befolyásol. Ezt lehet ellensúlyozni a műsorra tűzött darabokkal, különféle marketing eszközökkel, pl. részletre vásárolható jegyek, üdülési csekk elfogadása és egyebek.
  Egyébként a 2010-es kiugró eredményt a műsorra tűzött darabok indokolják. Emlékezz vissza: My Fair Lady, Hair, Carmen, Dózsa, a Délmagyarország szuperkoncertje és Operett-Opera Gála. Olyan darabok, amikre sokan, ha nehezen is, de kigazdálkodták a jegyek árát.”
 • 8. klj-54 2012. december 12. 11:37
  „Bánki elvtárs már megint kákán kereste a csomót :)”
 • 7. Ebgondolat 2012. december 12. 11:36
  „Érdekes dolgok a számok: 2008-ban 71470 nézővel a második leglátogatottabb volt a Szabadtéri, 330,7 milliós nettó árbevétele pedig messze a legmagasabb, mégis az egyetlen, ráadásul nem kicsit veszteséges év volt.
  Vidnyánszki, és az a kohári által idehozott nóném világosan bizonyította, hogy a nemzeti darabok nem a Szabadtérire valók! narancsos bagázsunk pedig azt bizonyította, hogy nem Szeged irányítására valók!”
 • 6. pala1964 2012. december 12. 11:02
  „5 miért, orbán nem ragaszkodik cefetül a székéhez? és ehhez még jogszabályokat, illetve bármit de bármit módosít(gattat), változtat(gattat)...
  amúgy olyanról nyilván még nem hallottál, hogy esetleg a saját becsületét, szakmai renoméját szeretné megvédeni?
  nyilván nem, mert ahol te élsz, ott ilyen fogalmak ismeretlenek... talán ezt is próbáld mérlegelni, még akkor is ha te nyilván keresztyéni alapelvek szerint, ha indok nélkül beléd rúgnak, még bocsánatot is kérsz, de nem, nem "ragaszkodsz"

  bánki, a támogatás normatív (és nyilván nem véletlenül, mert akkor sehol nem lenne színház), így nem értelmezhető sem a pénzügyi (nem)tudásod, sem a hsz-od...”
 • 5. mátka 2012. december 12. 09:54
  „Nagyobb a sajtója már mint az egész városnak.Bátyai ragaszkodik a székéhez,cefetül.Nem ő lenne az első- a világtörténelme során- aki érdemei mellett is "nem kívánatos" lett,mondjuk a politika számára. Semmi különös nincs ebben. Menjen vagy maradjon,de ez a paláver a szabadtéri körül, már uncsi”
 • 4. bánki 2012. december 12. 09:49
  „Mínusz támogatások !”
 • 3. TUTI 2012. december 12. 08:58
  „Hmm, én névvel is okos vagyok! :) olvasd el lszi! :)”
 • 2. eljensokaszeged 2012. december 12. 08:16
  „1. TUTI 2012.12.12. 06:51

  névtelenül mindenki okos. ez a szép ebben a világban.”
 • 1. TUTI 2012. december 12. 06:51
  „A cikk adatai félrevezető módon vannak prezentálva!
  Kicsit az 70-es évek hangulatát idézi. :) Bocsi Edina! :) :)

  A világgazdaság miyensége nemcsak a visszaesésben jelentkezett,
  hanem a jó években tapasztalható felfutásban is. :) Az itt látható
  adatsorban ott van egy méretes buborék. Ami kb mostanra tünik el.

  Tény: Bátyai Edina vezetése alatt 2012-re ugyanoda jutott a szabadtéri,
  ahol 2004-ben volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iridium-izotópot szállító teherautóval ütközött a szegedi Napfény IC

Balesetet szenvedett Cegléd és Nyársapát között a Napfény Intercity: egy izotópot szállító… Tovább olvasom