Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Tényleg aranyat ért a májusi eső

Szeged - Elégedettek a májusi időjárással a mezőgazdaságban, leszámítva azokat, akiknek korai cseresznyéjük és szabadföldi eprük van. Áll a víz a földeken, de művelőik szerint pár nap alatt „elszívódik".
– Bejött a májusi eső a mezőgazdaságnak, tényleg aranyat ér, a terméskilátások jók – mondta Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. – Az ősszel elvetett gabona szépen kitelelt, átvészelte a februártól április közepéig tartó aszályos időszakot, a mostani csapadék pedig nagyon jól jött a földeknek: megmenti a termést.

 Olcsók a primőrök

Enyhe volt a tél, elmaradtak a fagyok, bőséges a primőrtermés: emiatt viszont olcsó az áru a piacokon, a termelők bánatára, a vevők örömére. Mivel minden 2-3 héttel korábban beérett, árudömping van: az új krumpli kilója például 100 forint körül mozog a nagybanin, tavaly 300 forint volt.

Februárban és márciusban mindössze 20-20 milliméternyi csapadék hullott a megyében, de volt olyan terület, ahol nem esett mérhető mennyiség.

Május eleje óta most szerdáig Csongrád egyes részein 17, míg a megye más vidékein 60 millimétert mértek, szerdától pedig folyamatosan áztunk. Eddig összesen 100-120 milliméternyi csapadék esett.

– Most nem lehet rámenni a földekre, sok helyen áll a víz, de szerintem pár nap alatt „elszívódik" – mondta Sáringer Sándor, a Karotin Kft. ügyvezetője, aki többek között Algyő és Dóc környéken gazdálkodik. – Ki volt szomjazva a föld, ezzel az esőzéssel pár hétre elegendő a csapadék.

Kotogány Mihály családi gazdálkodó Sándorfalvi úthoz közeli hektárjain nem okozott gondot az eső, szerinte azért, mert nagyon mélyen van a talajvíz. Hozzátette: ez a nagy eső is kevés volt ahhoz, hogy a csatornákat feltöltse, a Baktóinak például még az alján is alig állt meg a víz.

Szeged és Deszk között még áll a víz a földeken. Fotó: Karnok Csaba
Szeged és Deszk között még áll a víz a földeken. Fotó: Karnok Csaba

– Ez az égi áldás azért több menetben is leeshetett volna – tette hozzá Futó Tamás – de még így is nagyobb a haszna, mint a kára. Azok a termelők nem örülnek, akiknek korai cseresznyéjük vagy szabadföldi szamócájuk van. A korai cseresznye megrepedt, az eper rohadni és mattulni kezdett.

Májusban jégesőt is észleltek Csongrád megyében, ám nem okozott károkat. Mórahalom, Ásotthalom és Csongrád környékéről jeleztek a termelők rövid ideig tartó ítéletidőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 millió a kiskörúti átjárókra

Leghamarabb júliusban kezdődhet el a Tisza Lajos körút Attila utcai és Mikszáth Kálmán utcai kereszteződésének javítása. Tovább olvasom