Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Tényleges életfogytiglan is született tavaly

Szeged - Kemény és jogszerű ítéletek születtek a legmegrázóbb ügyekben tavaly a Szegedi Táblabíróságon: a tompai hármasgyilkos már soha nem lesz szabad ember, míg az ásotthalmi és a szatymazi gyilkos egyaránt 16 év fegyházat kapott. Szigorúan léptek fel a gyermekeikkel fajtalankodókkal szemben is.

A 30 esztendős kelebiai Szűcs István kapta a legsúlyosabb jogerős büntetést a Szegedi Táblabíróságtól. A korábban napszámosként dolgozó férfi rémtette egész Magyarországot sokkolta 2009 novemberében: egy tompai tanyán munkaadóit – egy mozgásképtelen idős férfit és szívbeteg feleségét –, valamint egyik lányukat verte agyon egy 53 centis feszítővassal. A tompai mészáros az emberölés közben úgy végzett áldozataival, ahogy disznóvágáskor a disznóval – mesélt vallomásában. Rajta kívül tényleges életfogytiglant senki sem kapott tavaly Szegeden.

Stadlert is elmeszelték

A tavalyi év legismertebb vádlottja a Szegedi Ítélőtáblán Stadler József akasztói vállalkozó volt. A 60 éves férfi magas vérnyomása és cukorbetegsége miatt nem tudott megjelenni tárgyalásán: a vállalkozót adócsalás és más bűncselekmények miatt távollétében ítélték 4 év 10 hónap börtönre. Stadler azóta a Szegedi Fegyház és Börtön lakója lett.

A táblabíróságra a régió törvényszékeiről minden évben sok emberöléssel kapcsolatos ügy érkezik. Tavaly több fajtalankodó felett is ítéletet kellett mondani. A gyermekét molesztáló öt apa összbüntetése 65 év fegyház volt. Közülük a legtöbbet, 16 évet egy 42 éves, dunavecsei férfi kapott: előbb 6 éves nevelt fiát, majd saját 4 éves lányát rontotta meg. „A büntetések súlyossága a bírák és a társadalom viszonyulását is tükrözik ezen bűncselekményekhez, amelyek néha az emberölésénél is szigorúbb megítélés alá esnek" – mondta korábban lapunknak Gyurisné Komlóssy Éva bírónő.

Ez nem minden esetben érvényes: október közepén 14 évről 16 évre súlyosbították a szatymazi Bitó László elsőfokú ítéletét, aki aljas indokból fojtott meg egy 83 éves asszonyt házának fészerében, miközben megerőszakolta. Ugyancsak 16 év fegyházat kapott az az ásotthalmi 54 éves nő, aki egy vésővel ölte meg 78 éves szomszédját. Emberölésért mégsem rájuk szabták ki a legmagasabb határozott idejű büntetést a táblabíróságon: a kecskeméti Szécsi Balázst márciusban jogerősen ítélték 20 év fegyházra; a korábban rendőrként dolgozó férfi feleségét annak munkahelyén, egy csemegeboltban 15 késszúrással ölte meg 2 és fél éve.

A tompai hármas gyilkosság elkövetője sosem szabadulhat.
A tompai hármas gyilkosság elkövetője sosem szabadulhat.
Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Táblabíróság a legritkább esetben tanácskozik egy ügyben több napig: a legnagyobb horderejű bűncselekmények jogerős ítéletének kiszabása az esetek nagy többségében 1–1,5 órán belül lezajlott. Egy – első ránézésre kisebb súlyú – ügyben azonban 5 tárgyalási napot is rendeztek 2011-ben. 8 embert gyanúsítottak meg lopással és orgazdasággal. Az első tárgyalási nap október 18-án, az utolsó december 16-án volt. A táblabíróság úgy ítélte meg: az ügy minden körülményének alapos tisztázása érdekében további bizonyítás szükséges. Ennek eredményeképp két vádlottat is felmentettek – első fokon 6 év letöltendő fegyházzal, illetve 3 év 10 hónap börtönnel sújtották őket.

Olvasóink írták

  • 2. anya5353 2012. január 17. 16:32
    „Szerintem egy emberölésért is életfogytig járna.....”
  • 1. Qllancs 2012. január 17. 12:11
    „Az életfogytiglani döntés helyett sokkal jobb lene a halál bünti ! Miért kell egy ilyen gyilkost etetni-tartani még több tíz évig ?? !!!!
    Minden gyilkos --aki más emberek életét elveszi --a sajátjával fizessen !
    Enyhe ítéleteket hoznak --semmi visszatartó ereje NINCS !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis falvak a világhálón

Az internet ablak a világra, ezért kell a falunak honlap, mondja az egyik polgármester. Tovább olvasom