Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Terápiára is használják a kézimunkát

Szeged - A horgolás és a kötés népszerűbb, a hímzés és a gobelin háttérbe szorult – kíváncsiak voltunk, melyik kézimunkát kedvelik a szegedi nők. A tevékenység terápiás elfoglaltságnak is jó, mert megnyugtatja az embert, és eltereli a figyelmet a problémákról.
 Mennyibe kerül?

A gobelinminták ára 400-tól 4000 forintig terjed, ez főként a mérettől függ, ahogyan a hímzésminták esetében is, ezeket 200–2000 forint közötti áron találtunk. A hímzőfonal ára 250 forint körül kezdődik, egy kalocsai minta kivarrásához például 10-12 színre van szükség. A horgolófonal ára 700 forint körül van, a kötéshez szükséges fonal kilója 6000 forinttól kezdődik. A fonalak ára a minőségtől függ.

A gobelin kifutóban van, idén a horgolás és a kötés a népszerűbb – tudtuk meg a szegedi Mérey utcai kézimunkaboltban. – Divat van ebben is, mint az öltözködésben – szögezte le már a beszélgetés elején Lajos. Feleségével, Katival több mint négy éve nyitották meg az üzletüket, előtte Kiskunhalason árulták a fonalakat és varrásmintákat.

Megtudtuk: télen szívesebben kézimunkáznak a hölgyek, ha jobb az idő, több a ház körüli teendő is. És míg kötni és horgolni bármelyik korosztály tagjai szívesen leülnek, a hímzés és a gobelin inkább az idősebbekre jellemző.

– A kalocsai motívum már nem akkora divat, ezért nem hímeznek a fiatalabbak. A gobelin pedig az ára miatt szorult inkább háttérbe, mert nemcsak a mintát és a fonalat kell megvenni hozzá, de a végén még be is kell kereteztetni – magyarázta a házaspár.

Terápiára is használják a kézimunkát . Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Pulóvert vagy mellényt szeretnék kötni magamnak – árulta el Krisztin Antalné. Az 57 éves pusztamérgesi asszony talált otthon maradék fonalat, ahhoz a színhez keresett még több gombolyagot a Mikszáth Kálmán utcai üzletben. – Régen sokat kötöttem, aztán abbahagytam valamiért. Most újrakezdtem, már befejeztem egy félbehagyott mellényt, és kötöttem egy takarót a nemrég született kis unokámnak – mondta.

 Hímzett házi áldás

„Hol hit, ott szeretet, hol szeretet, ott béke, hol béke, ott áldás, hol áldás, ott Isten, hol Isten, ott szükség nincsen" – szól a házi áldás, amit előszeretettel hímeztek régen fehér alapra piros fonallal, és az így elkészült falvédővel díszítették a konyhát. Ezek a feliratos falvédők most reneszánszukat élik – tudtuk meg a Mérey utcai üzletben.

A tizenévesek is szívesen betérnek az üzletbe, akik kézzel készített ajándékkal, horgolt sállal vagy állatfigurával akarják meglepni rokonaikat, barátnőjüket – tudtuk meg Barta Viktória eladótól. Megerősítette: a kötés és a horgolás valóban népszerűbb most a többi kézimunka között.

Az általunk megkérdezettek mind határozottan állították: a kézimunka terápiás tevékenységnek is kiváló, mert megnyugtatja az embert, jó kikapcsolódás, és eltereli a figyelmet a problémákról. Mindenki megtalálja a hozzá legjobban passzoló kézimunkát, amelyhez a kézügyesség és némi kreativitás mellett nagy türelem és kitartás szükséges.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítsünk megtalálni Zselé motorját!

Pénteken ellopták a szegedi FMP motoros csoport egyik tagjánka, Karai Csaba "Zselé" motorját. Tovább olvasom