Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Terápiát és munkát kínál az egyetem és a SZEFO

Szeged - Agyvérzés miatt korlátozott beszédképességgel élő emberek is segítséget, sőt munkát kaphatnak annak köszönhetően, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, Szabó Gábor pénteken együttműködési megállapodást írt alá Kiss Sándor Csabával, a Szegedi SZEFO Zrt. elnök-vezérigazgatójával.
Az SZTE és a Szegedi SZEFO Zrt. között pénteken az országban egyedülálló együttműködés jött létre: a megváltozott munkaképességű emberek egyik legnagyobb hazai foglalkoztatója, az állami tulajdonú szegedi cég azt vállalta, hogy előbb munkaterápiás lehetőséget nyújt, majd munkát is ad az agyvérzés miatt bajba került, korlátozott beszédképességű betegeknek.

Szabó Gábor akadémikus, az egyetem rektora elmondta, az SZTE klinikai központja a közelmúltban 600 millió forintos pályázati támogatást nyert komplex rehabilitációs program kidolgozására.

Buzás Norbert kutatásfejlesztési és innovációs igazgató üdvözli  Kiss Sándor Csabát, a SZEFO Zrt.vezérigazgatóját és Soltész Miklós államtitkárt  Szabó Gábor rektor társaságában.
Buzás Norbert kutatásfejlesztési és innovációs igazgató üdvözli Kiss Sándor Csabát, a SZEFO Zrt.vezérigazgatóját és Soltész Miklós államtitkárt Szabó Gábor rektor társaságában. Fotó: DM/DV

A rehabilitációs program keretében a különböző tudományterületeken dolgozó szakemberek, orvosok, pszichológusok, valamint a bölcsészkar nyelvészei együtt érhetnek el eredményeket a súlyos agyvérzésen átesett betegek gyógyításában – tudtuk meg a rektortól.

Antibakteriális ezüstkelme

Az egyetemmel nem ez az első sikeres együttműködése a SZEFO-nak. Egy korábbi K+F együttműködésnek köszönhetően ma már sorozatgyártásban állítják elő a nemzetközi szabadalmi oltalmi eljárás alatt álló nanosilver technológiájú pulóvereket. Az eljárás az ezüst mikrobaölő hatását használja ki.

Kiss Sándor Csaba, a Szegedi SZEFO Zrt. elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta: a mintegy 60 éve megváltozott munkaképességűeket alkalmazó cégnél az utolsó 10 évben a minőségi foglalkoztatásra helyezték a hangsúlyt. Azért, hogy a felső divat kötöttárut gyártó vállalat léte ne az egyre csökkenő állami támogatáson múljon. 800 alkalmazottjuk van, közülük 70 százalék, közel 520 fő a megváltozott munkaképességű foglalkoztatott. Tíz éve gyártják az olasz DAMA S.P.A.-nak bérmunkában a Paul&Shark márkájú termékeket, és saját márkás cikkeikkel is jelen vannak a piacon. – Természetesnek vesszük, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatjuk az egyetemi programot – jelentette ki a vezető –, ezért 1-1 millió forinttal járultunk hozzá az orvos- és bölcsészkar kutatóinak speciális logopédiai terápiás tevékenységéhez, valamint szakemberek képzéséhez.

A megváltozott képességű emberekkel először az egyetemen foglalkoznának, ezt követően vehetnének részt munkaterápián a SZEFO-nál. Legvégül évi 10–12 fő állásba is kerülhet.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán ott volt Soltész Miklós, a NEFMI szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára, aki kifejtette: az orvosi rehabilitáció célja, hogy a kezelés eredményeként a páciensek lehetőség szerint munkahelyen dolgozva, más emberek között éljék tovább életüket. Ez nemcsak az egyén érdeke, hanem az egész társadalom szempontjából fontos. Az államtitkár bejelentette: a SZEFO Zrt. pár éven belül új telephelyre költözhet, a beruházás saját erőből, valamint az Európai Unió és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő támogatásával valósulhat meg. A cég idén Orosházán megnyitott 100 fős üzeme tegnap újabb 50 munkahellyel bővült.

Olvasóink írták

  • 2. pakk 2011. szeptember 25. 19:57
    „A SZEFO kitermeli a majdani agyvérzéses betegeket, akik után majd kap állami támogatást.”
  • 1. heró 2011. szeptember 25. 13:28
    „Dicséretes eredmény! Csak így tovább!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A törökök nem adják fel

Szeged - Csongrád megyében élő török üzletemberekkel is találkozott pénteken Szegeden, a Sever… Tovább olvasom