Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Térdelőrajtban a gyalogátkelőnél

Szeged - A gyalogos nem ér át időben, az autós türelmetlenül várakozik. A forgalmas kereszteződésekben a közlekedési lámpáknál – mint a Forma–1-ben: mindenki az első sorból akar startolni.
 Szabad jelzés ideje

Kósa János, a Városüzemeltetés munkatársa elmondta, minden panaszt megvizsgálnak. Ha módjukban áll növelni a gyalogos szabad jelzés idejét, akkor ennek megfelelően a csomópont fázistervét módosítják, de ez sajnos nem mindig lehetséges. – Nem mindig lehet egyetlen irányt kiragadni, ha egy összehangolt rendszer tagja, ilyenkor több tényezőre is figyelni kell, például a zöldhullámra. Általában a gyalogátkelő szabad jelzés idejének növelése más irányok idejének rovására történik – magyarázta.

– Az SZTK-nál borzalmas az átkelés. Úgy látom, hogy a fiatalok átérnek időben, de az időseknek egyáltalán nem megfelelő a lámpabeállítás, pedig itt sok idős ember jár az orvosi rendelő miatt.

Erre is gondolnia kellene annak, aki beállítja. Aki már nehezen jár, kísérővel sem lesz gyorsabb – mondta Berkes Csabáné, aki bottal járó nyugdíjas édesanyját kísérte az orvoshoz.

Úgy látja, hogy a jobbra kanyarodó autósok nem figyelnek eléggé a gyalogosokra, még akkor sem, amikor még zöld a lámpa. Egy fiatalember szerint az Aradi vértanúk terénél régebben sokkal gyorsabban váltott a gyalogátkelő lámpája, de ezen már javítottak, vannak azonban olyanok, akik így sem érnek át.

A Széchenyi térnél lévő átkelő is kritikus pont. A Tündérkonyhát és a postát összekötő zebra lámpája nem világít elég hosszú ideig.

Ottjártamkor egy szemüveges idős hölgy várakozott a piros jelzésnél, szemébe sütött a nap, de így is látta, mikor engedi elindulni a lámpa. Pici léptekkel tudott haladni, de látszott, hogy nagyon igyekszik. Sajnos még csak a zebra felénél járt, amikor már villogott a zöld emberke.

Szerencsére egy autós megállt, hogy megvárja, amíg az asszony áthalad. Amikor a hölgy észrevette, hogy rá várakozik, még jobban szaporázni kezdte apró lépteit. Átért, megállt, hogy kifújja magát, az autós pedig bosszúságát kifejezve csikorgó gumikkal indult tovább. Az idős, bottal járó Farkas Antal elmondta, hogy már tudja, melyik lámpa az, amelyiknél sietni kell.

A Diófa vendéglőnél is gyorsan pirosra vált a lámpa, de legalább meg lehet állni félúton. Fotó: Karnok Csaba
A Diófa vendéglőnél is gyorsan pirosra vált a lámpa, de legalább meg lehet állni félúton. Fotó: Karnok Csaba

– Még nem volt rá példa, hogy atrocitás ért volna az autósok részéről, de azért igyekszem minél előrébb állni, hogy hamar elindulhassak – mesélte mosolyogva a jókedvű úriember.

– Én megtanultam a lámpák váltási sorrendjét. Már tudom, hogy kit mikor enged, így ha az autósok sárgát kapnak, én már indulok is. Igaz, hogy így még akkor lelépek, amikor nekem még pirosat mutat, de legalább még épp időben átérek – osztotta meg taktikáját a Csongrádi sugárút és a Rókusi körút kereszteződésénél egy harmincas éveiben járó nő.

A Csongrádi sugárút és a Berlini körút kereszteződésénél ugyanez a helyzet. Sietős tempóban is legfeljebb a zebra kétharmadáig lehet eljutni úgy, hogy már a zöld jelzés kezdetekor elindulunk.

Már az is félelmetes, ahogy várakozás közben húznak el előttünk a buszok, teherautók, képzeljük el ezt egy óvodáscsoport vagy egy járókerettel járó nyugdíjas szemszögéből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis szegedi rosszullétteszt

Hősök Tere néven indult nemrég civil kezdeményezés Budapesten. Tovább olvasom