Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Térdig érő műtigrisbőr kell, béléses divatdzseki nem

A folyamatos adakozókedvnek köszönhetően széles ruhaválasztékból válogathatnak a rászorulók a szegedi Tátra téri templom mellett. A hajléktalanok főként a praktikum, nem a divat alapján választanak. Cipőből viszont hiány van.
Kint állt a sor a szegedi Tátra téri katolikus templom melletti közösségi ház előtt szerda délután. A fodortelepi kis utcában mindenki arra várt: kinyisson a helyiség, ahol használt ruhaneműket vesznek át, és osztanak szét helyben.

A katolikus plébánia karitasz csoportjának tagjai alig győzték a rohamot, az apró helyiségben nyüzsögtek az emberek. A pult mögött álló négy asszony folyamatosan szedte ki a pulóverhegyekből és a kabátos zsákokból a rászorulók ízlésének megfelelő darabokat. Szinte mindenki téli ruhákat szeretett volna kapni. Kereskedelmi mennyiséget senki sem vihet, mert minden kérelmezőt, és az általa kapott adományokat is kartonon tartanak nyílván. Igaz, csak „bizalmi alapon", a bemondott neveket nem ellenőrizve.

– Ez jó lesz – jelentette ki elégedetten egy jó állapotú lila kombinét szemlélve a 27 éves Éva, aki 13 éves kora óta hajléktalan, Kalocsán pedig két évet ült. Mint mondta, három éve járnak ide barátaikkal, most egy zsákra való ruhaneműt sikerült összeszednie. Volt benne farmer, pulóver és kabát. Kaptak azonban már a gyülekezet vezetőjétől paplant, ágyat és ülőgarnitúrát is – amit városszéli viskójukban használnak. A felajánlott, boltban nagyjából 30 ezer forintba kerülő, divatos polárbéléses, márkás dzsekit viszont rövidnek találta, amiből ki van a dereka, így könnyen megfázhat. Ezért inkább a térdig érő, tigriscsíkos műszőrme kabátot vette magára. Aztán megköszönve az adományokat, hátán a zsákkal távozott.

– Kinőtte a gyerek, minek tartsuk otthon. Így legalább oda kerül, ahol tényleg szükség van rá – vallja a farmereket és kabátokat hozó Surján Mária, aki most pár pulóvert vitt is.

– Hál' istennek sokan adakoznak, de ilyenkor télen több a rászoruló is. Női holmikból bőven van, vastag férfiruházatra, nagyobb méretű cipőkre, gyerekholmira lenne nagy szükségünk – magyarázta az egyik adományosztó, Tímár Istvánné. A rászorulók egy része azonban szégyenlős. Azt mondják, van olyan, akire rábeszélni sem lehet egynél több ruhát – inkább eljön, és sorban áll minden szerdán.

Visszajárók

Az ingyenes szerdai ruhabörze négy éve működik, a vendégek fele visszajáró. Csak tiszta, kimosott ruhákat adnak oda a rászorulóknak: főként szegény családoknak, nyugdíjasoknak, hajléktalanoknak. Évente 80-90 családnak segítenek ruhához jutni a gyülekezet tagjai – tudtuk meg Laurinyecz Mihálytól, a Tátra téri templom plébánosától.

Olvasóink írták

 • 4. graphoman 2008. január 10. 23:38
  „Sajnos az interneten nem találtam közelebbi információt a gyűjtésről, de az iroda(kukac)szentgellert.szeged.hu e-mail címen biztosan tudnak segíteni. Remélem, jár még erre, hogy megtalálja a választ, kedves Szabóné. :-)”
 • 3. Lutetia 2007. december 14. 10:09
  „Nem kell azért leugatni a másik ember tisztességgel feltett kérdését - a "mikor"-ra nincs is válasz a cikkben, nem derül ki, hogy mettől meddig van nyitva a közösségi ház, ahol le lehet adni a felajánlott ruhaneműt.”
 • 2. joy 2007. december 14. 07:44
  „Benne van a cikkben!!!”
 • 1. Szabóné Rita 2007. december 14. 06:51
  „Jó napot kívánok !

  Szeretném megkérdezni mikor, és hol lehet a felajánlott ruhaneműt leadni.
  Köszönöm: Szabóné”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veronika perli a kutyák gazdáit

Zsombó - Súlyos sérüléseket szenvedett az a dorozsmai asszony, akit még kedden kora reggel két kutya… Tovább olvasom