Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Térdműtét után került utcára az egykori focista

Szeged - Egy sikertelen térdműtét véget vetett a röszkei Mezei Sándor korábbi életének. Az akkor 26 éves focista 1987-ben hirtelen munkaképtelen lett, azóta nem tud ülni, állni is csak kis ideig. Táppénz után rokkantság, majd az utca maradt. Két éve a Mátyás tér az otthona, feladatának a szökőkút állandó tisztán tartását tekinti.
Hajnal 4-kor kezdi a napot az 53 éves Mezei Sándor: mosakszik és borotválkozik a Mátyás téri közkútnál, rendbe teszi a holmiját, ügyeket intéz, ismerőseivel megkávézik, orvoshoz megy. A nyári menetrend egyszerűbb, egyedül a közelgő rosszidő árnyékolja be napjait a derűs hajléktalannak.

- A Pest melletti Őrbottyánban éltem a szüleimmel, de leköltöztünk Röszkére, ahol a tehenészetben állatgondozó voltam - meséli a jobb lábára bicegő férfi. Szüleim később elváltak, anyám a szolgálati lakásban maradt, apám lelépett, 8 éve találtam rá Zákányszéken - azóta már meghalt, ahogyan anyám is. Nem voltam profi focista, de szerettem rúgni a bőrt munka mellett. A sok térdelés a tehenészetben terhelte a lábamat, és amikor a térdemről egy el tűnni nem akaró fekete folttal - ami savó volt - megműtöttek, vége lett mindennek. A régi sebészeten feküdtem kés alá, a 26. születésnapomon. Orvosi műhiba történt. Pénzem nem volt ügyvédre, táppénz után rokkantsági jött, majd az utca. Most rehabilitációs járulékot kapok.

Sándor békésen éldegél a Mátyás téri fák árnyékában, esze ágában sincs közösködni más hajléktalannal, de jó viszonyt ápol sorstársaival, olykor együtt kávéznak. Mivel lakcímkártyáján szerepel, hogy hajléktalan, esélye sincs, hogy társat találjon magának, bár munkaképtelenül, szívbetegen kinek kellett volna valaha is? - teszi fel inkább csak magának a kérdést. Testvére nincs, a szolgálati lakás anyja halála után odalett, de nem is akart betegen anyja nyakára költözni. Így inkább az utcát választotta, aminek jó és rossz oldala is van, mondja: nincs rezsi, de a tél lassan telik el, hiába jár be olyankor a hajléktalanszállóra.

Bár ellátja magát, munkát nem tud vállalni merev térde miatt.
Bár ellátja magát, munkát nem tud vállalni merev térde miatt.

- A rendőrök ismernek, de nem zaklatnak, mert tiszta vagyok és rendezett, körülöttem nincs balhé. Akik a tér környékén laknak, gyakran hoznak ételt, ezt-azt, amire szükségem van. Szeretek rádiózni, nem zavarom a játszótérieket sem. A papokkal is megvagyok, tudják, hogy rendben tartom a szökőkutat - meséli élére hajtogatott ruhái mellett ácsorogva. Ha összecsomagol is, látni lehet, hol a kvártélya, mert csak ott kopott ki a fű.

A havi járulék csak a légzéskönnyítőkre elég, közgyógyra a szívgyógyszereket meg tudja venni, rendszeresen jár kontrollra. Bár ellátja magát, munkát nem tud vállalni merev térde miatt - állítja. Nem kesereg, inkább békében él a világgal. Mindene megvan, amire szüksége van, télre majd holmit szerez magának, most még úgysem tudná tárolni.

- A műtét után megköszöntem a sebésznek a balul sikerült munkáját. Azt felelte: „Sándor, ez benne volt a pakliban." Pont én voltam benne a paklijában?- kérdeztem vissza. Jól van ez már így - összegez ebédjére nézve-, végül is az a lényeg, hogy élünk, annál nagyobb érték nincs.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. majzik 2013. augusztus 29. 09:09
  „Mindig az a ,,rohadt" társadalom meg a ,,SORS" , de hol van az egyén ?”
 • 33. haresz 2013. augusztus 27. 15:08
  „Írtak egy cikket a semmiről. Ő mondta, hogy nem akar dolgozni, mert a fáj a térde. Akkor meg min csodálkozik? Láttam már nála rosszabb állapotban lévő dolgozó embert...”
 • 32. queenmargareth1 2013. augusztus 27. 13:41
  „Ejnye, hogy itt megint milyen sokan olyan bölcsek:)Mit, hogy kellett!!! volna! tenni.Még sosem estetek pofára.Na, ami késik nem múlik.”
 • 31. online 2013. augusztus 27. 13:30
  „30. Ezt csinálja. Gondolom nem ő írta az újságcikket!”
 • 30. adamantium 2013. augusztus 27. 13:08
  „6. StencilAtya 2013.08.26. 18:08
  az embernek felelnie kell a tetteiért és a szájáért, ha ezt anyagiakban nem tudja kivitelezni akkor le kellene ülje szabadságvesztés formájában
  8. Sasu17 2013.08.26. 18:26
  talán zavar téged, hogy jogállamban élünk? nem vádolhatsz ám bárkit bármivel büntetlenül, volt rá 5 éve, hogy elégtételt kérjen, ha nem tette akkor hallgasson örökre”
 • 29. vmagdi 2013. augusztus 27. 13:03
  „<moderálva>”
 • 28. queenmargareth1 2013. augusztus 27. 10:40
  „Én úgy tudtam, de ez csak hallottam!, hogy a papok, szerzetesek, vagy Isten szolgái, szoktak ételt osztani ott!”
 • 27. kokorcsin 2013. augusztus 27. 08:45
  „Sajnálom ezt az embert, de a sok lelki szegényt is, aki azt hiszi, hogy soha nem kerülhet ilyen, vagy hasonló helyzetbe. Szomorú sok ember hozzáállása a beteg vagy hajléktalan emberekhez. Pedig magasról is lehet esni, bármi megtörténhet. Jöhet egy baleset vagy egy betegség és mindjárt másképpen látná a világot. A mai világban aki nem bír dolgozni mert beteg, vagy netalán hajléktalanná válik, azt leírja a társadalom. Csak a pénz meg a pozíció számít. Pénz nélkül nem ember az ember. Pedig a legtöbb ember nem tehet arról, hogy megszűnik a munkahelye, vagy beteg lesz. Mint tudjuk munka meg nem nagyon van. Persze ezt azok akik jómódban élnek, azok nem hiszik, nem látják és csak lesajnálják a szerencsétleneket. Könnyű okoskodni több százezres jövedelem, vagy nyugdíj mellett. És igenis az életnek ezt az oldalát is be kell mutatni, mert mint látjuk sokan még így sem nagyon értik, hogy van ilyen vagy hasonló helyzetű ember (mégpedig nagyon sok), legfeljebb nem az utcán él. A rászoruló embereket nem pl. a Csányi úrnak kellene támogatni (egyébként szokott adakozni), hanem az ellátó rendszernek kellene igazságosnak lenni és a tényleg rászorulókat és nem az ügyeskedőket támogatni .”
 • 26. online 2013. augusztus 27. 07:44
  „24. Lehet hogy adnak neki, a cikk nem írja hogy nem....”
 • 25. comment 2013. augusztus 27. 06:54
  „9. Stif 2013.08.26. 18:55
  "Azért nem semmi az a hozzáállás, amit mutat Sándor. Lehetne tőle tanulni..."
  Igazad van! Mert ez az ember borzasztó helyzetén nem lopással, betöréssel próbál javítani, hanem példamutató módon a környezetét, az említett kút környékét tartja tisztán. Elmondása szerint nem koptatja a városháza lépcsőit sem a segélyekért.
  Amit lehet, hogy te t. (és itt egyáltalán nem tiszteltre gondolok) vélemény hozzászóló piszkolsz, szemetelsz össze.
  Kíváncsi lennék arra, hogy vélemény társunk mikor és mit tett környezete jobbá, szebbé tételéért, arról már nem is szólva, hogy egy embertársa esetleges megsegítéséért. Higgye el, a sors igazságot fog szolgáltatni, az olyan elítélők és egoisták felett, mint ön.
  Szép napot!....”
 • 24. marieklein 2013. augusztus 27. 06:50
  „23. polo 2013.08.26. 22:41
  pont erre gondoltam én is: a papok miért nem segítenek neki? akár napi 1 tányér meleg étellel!”
 • 23. polo 2013. augusztus 26. 22:41
  „Én csak azt nem értem, hogy se az egyház se egy szeret szolgálat nem tud neki egy portás állást felkínálni mert felseperni és felvenni a telefont azt megtudja csinálni cserébe ott lakik. És szerintem megbízható munkaerő lenne.”
 • 22. queenmargareth1 2013. augusztus 26. 22:14
  „20. nagyon poénos vagy, de menjek oda hozzá cigit adni, ha szívja, ha nem, mert te itt fórumon kiosztod?gyere velem.Nézzük van-e emberség benned.Hozz koffeinmentes kávét”
 • 21. vélemény 2013. augusztus 26. 21:15
  „18. apa15
  most csak vezetőnek jó lenni a mai magyar fociban
  - Vagy Dzsuzsáknak.”
 • 20. vélemény 2013. augusztus 26. 21:13
  „16. queenmargareth1
  - Leírták, hogy hol találod meg.”
 • 19. queenmargareth1 2013. augusztus 26. 21:04
  „írtam, hogy igen, kérem leadni, köszi”
 • 18. apa15 2013. augusztus 26. 21:01
  „az igazság az hogy ha kis csapatban alacsony osztályban játszol semmit nem kapsz csak a kiadásokat
  és ha már nem tolod a szekeret senki nem foglalkozik veled ha az egészséged rá is ment!!!!
  most csak vezetőnek jó lenni a mai magyar fociban”
 • 17. pachakuti 2013. augusztus 26. 20:56
  „Ezek az egyre sűrűbben megjelenő cikkek a hajléktalanokról központi elvárásnak felelnek meg?
  A hazánkat elárasztó bűnözésről meg tudatosan hallgatnak. A Szegedet érintő bűncselekményekről csak akkor tudósítanak, ha sok a szemtanú és nem lehet elhallgatniuk, más esetekben több nap késéssel, ha már más, sok esetben országos lapok már tájékoztatnak róla. Sok esetben még akkor sem. (pl. a múlt héten tettenért kábeltolvajról is más napilapban olvashattunk csak) Az elkövetők hovatartozását nemcsak szemérmesen elhallgatják, de megpróbálják mellébeszéléssel megtéveszteni az olvasókat. Ha nagy ritkán áldozati szerepben mutathatók, több napra elég sajnálkozó, elítélő, elhatárolódó cikkeket kapunk, kiemelve a származást, "szakértők, jogvédők" "helyzetelemzéseivel járva körül a témát.”
 • 16. queenmargareth1 2013. augusztus 26. 20:51
  „15.EL!Ha úgy lenne jobb az élete bevallása szerint, igen, adnék!”
 • 15. vélemény 2013. augusztus 26. 20:42
  „13. queenmargareth1
  a kávét is megvonnátok tőle,
  - Egy szívbetegtől?
  - "A havi járulék csak a légzéskönnyítőkre elég, ..."
  Te még nemzeti cigarettával is ellátnád? :-(”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hullámhegyen az ifjú tudós

Az agykutató Berényi Antal két és fél éves amerikai posztdoktori ösztöndíjas időszakának eredményeit három jelentős publikáció, műszerfejlesztés fémjelzi. Tovább olvasom