Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Terepjáróval erednek a tolvajok nyomába

Szeged-Tápé - Évek óta fosztogatják ismeretlenek a tápéi rét gazdaságait. A helyieknél most telt be a pohár: polgárőr csoportot alakítottak a tanyavilágban.
Nyugodtabban visíthatnak mostantól a malacok és hápoghatnak a kacsák a tápéi réten. A tanyavilágban – a terület Makóról, Hódmezővásárhelyről és Marosleléről is megközelíthető – már évek óta rendszeresen lopták az állatokat és a terményt, de a tolvajok szinte mindent elvittek, ami kezük ügyébe került. Ezt elégelték meg többen az itt élők közül: féltucatnyian kérték felvételüket a polgárőrségbe, hogy saját maguk védhessék meg értékeiket.

– Csongrád megye tanyavilágában először most alakult polgárőr csoport. Abban is elsők, hogy saját autót kaptak – mondta Tóth Zoltánné, a tápéi polgárőr egyesület elnöke a Lada Niva ünnepélyes átadásakor.

Ilyen sokan biztosan nem fogadtak mostanában Ladát, mint szerda délelőtt a tápéi rét vadászháza előtt. Többen Tápéról a Tiszán kompoztak át az átadóra: a 3500 hektáros terület lakói már régóta vágytak önálló polgárőrségre.

Biztonságosabb lesz a Tápéi nagyrét. Márta Enikő és anyukája, s nem utolsósorban a kacsák is nyugodtabban alhatnak. Fotó: Segesvári Csaba

A kompon utazó Medgyesi Lászlótól néhány napja például egy mázsa fokhagymát loptak el a földjéről ismeretlenek. Terhes Ferencné birtokáról szintén ezen a héten száz fej vöröshagymát vittek el.

Visszatartás

A polgárőr a tetten ért tolvajt a rendőrség érkezéséig visszatarthatja a helyszínen, erőszakot azonban nem alkalmazhat.
– Másfél hónapja megállt egy utánfutós kocsi a tanyámnál. Azt kérték, hagyhassák nálam az utánfutót, amíg fémdetektorral a földeken vasat keresnek. Mikor elmentek, kíváncsiságból felhúztam a kocsiponyvát: a környező tanyákból ellopott vasradiátorokkal volt tele – mondta a tolvajok gátlástalanságáról Kovács Sándorné. Márta Lászlónétól pedig négy tehenet hajtottak el korábban. Legeltetni vitte ki őket tanyája mellé, de a nap végén hűlt helyüket találta. Többen mesélték: volt olyan eset, amikor a tolvajok helyben levágtak egy disznót, és csak a fejét hagyták a helyszínen.

A közbiztonság növekedését várják a polgárőröktől a tanyatulajdonosok. Például Arany Margittól, aki viccesen azt mondta: ha látna egy ismeretlent hagymát lopni, megkérdezné, hogy segítsen-e neki. Hogyan tudná visszatartani a tolvajt a rendőrség megérkezéséig? A kérdésre a környékbeli férfiak feleltek: higgyük el, hogy képes lenne rá.
A megyei polgárőr szövetségtől kapott terepjáró fenntartását egyébként nemcsak a szövetség, hanem a tápéi réten élők is vállalták. Ezenfelül Tóth Zoltánné még Solymos László alpolgármester ígéretével is rendelkezik: a szegedi önkormányzat is megpróbálja könnyebbé tenni a csoport életét.

Olvasóink írták

  • 2. Valaki007 2008. július 04. 15:34
    „Hol van az feltüntetve hogy cigányokról van szó?”
  • 1. Horton 2008. július 04. 09:29
    „Már megint a retkestalpú, bűnöző cigányság!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró fogadtatás buszon, villamoson

Szeged - Saját bőrünkön teszteltük a kánikulában a szegedi tömegközlekedési eszközök klímáját. Ültünk FVV 1200-as és Tatra villamoson, Mercedes és Ikarus buszokon. Szondáztattunk és hallgatóztunk is. Tovább olvasom