Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Teret adnak a tehetségnek

Szeged -Adj teret a tehetségnek! – Kis kezek, nagy zeneművek címmel csütörtökön 18 órától a Király- König Péter Zeneiskola növendékei koncerteznek a szimfonikusokkal a kisszínházban.
– Apukám hegedült, így négyévesen én is ezt a hangszert választottam. Nem bántam meg, mert nagyon kifejezően lehet rajta játszani. A hegedű kicsit hasonlít az emberi hangra, amikor játszom, olyan, mintha énekelnék. Mozart és Debussy a kedvenc komponistám. Szerencsére az iskolám is támogat, elfogadják, hogy péntekenként Pestre kell járnom – mondja az Adj teret a tehetségnek! címmel meghirdetett kisszínházi koncert egyik szólistája, a 11 éves Kovács Sára. A Béke Utcai Általános Iskola hatodikos tanulója Kaposvárott kezdett hegedülni, amikor családjával Szegedre költözött, a Király-König Péter Zeneiskolában Gabnai Saroltánál folytatta.

Kovács Sára tanárával, Gabnai Saroltával a zeneiskolai órán. Fotó: Frank Yvette
Kovács Sára tanárával, Gabnai Saroltával a zeneiskolai órán. Fotó: Frank Yvette

Kis kezek, nagy zeneművek

A színház direktora, Gyüdi Sándor – aki a szimfonikusok művészeti vezetőjeként mint karmester is szerepet vállal a csütörtöki koncerten – és a zenekar igazgatója, Lukácsházi Győző is – aki a műsort vezeti – fontosnak tartja a tehetséges muzsikusnövendékek támogatását. A két nemzeti kategóriába sorolt intézmény összefogásával jön létre a hangverseny, amelyen a Király-König Péter Zeneiskola legtehetségesebb növendékei – Balázs-Piri Soma (zongora), Kovács Sára, Sztathatosz Sebestyén (hegedű) és Balázs Péter (klarinét) – lépnek fel szólistaként. A zeneiskola vonószenekara is muzsikál. A műsoron: Bériot, Bizet, Haydn, Mozart és Weber művei.
– Saci három éve a növendékem, hatalmas iramban fejlő-
dik, gyorsan tudunk haladni, öröm vele együtt hegedülni. Nagy terveink vannak: jövőre elmenne felvételizni a Zeneakadémia előkészítő tagozatára. Zenei táborokba, mesterkurzusokra viszem, hogy ne csak tőlem tanuljon. Nem játszott még szimfonikus zenekarral, de ez az álma, mert hegedűművész szeretne lenni. Szólistaként majd rendszeresen ki kell állnia a zenekar elé, jobb minél hamarabb elkezdeni. Zenekarral játszani varázslatos élmény, sokkal összetettebb, komplexebb, mint zongorakísérettel – hangsúlyozza Gabnai Sarolta, aki növendékével a belga zeneszerző és hegedűművész, Charles Auguste de Bériot egyik virtuóz darabját választotta a koncertre. Saci tavaly a szombathelyi Országos Koncz János Hegedűversenyen II. díjat nyert vele. A hegedűtanárnőnek egyébként húsz növendéke van, azt mondja, közülük 5-6 különösen tehetséges. Egykori tanítványa, a szegedi Várkonyi Zsófia sikeres diplomakoncertje után a napokban kapott művészdiplomát a Zeneakadémián.

– A tehetségkutató show- műsorokban gyakran felszínes tudással is nagy sikert lehet elérni. A mi játékunk elmélyült munkát, komoly felkészülést igényel, ezáltal felemelő, nemes produkciót tudnak létrehozni a gyerekek. Növendékeink briliáns, virtuóz darabokkal készülnek a kisszínházi zenekaros bemutatkozásra – ajánlja a koncertet Gabnai Sarolta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy utas elesett, állt a villamos

Egy utas elesett, miközben a 2-es villamos elhagyta a Somogyi utcában található megállót. Bő 10… Tovább olvasom